Βρετανία: Καρκινογόνος ουσία σε κονσέρβες κορν μπιφ

Xαμηλά επίπεδα της καρκινογόνου ουσίας φενιλβουλταζόνης (ενός φαρμάκου που χορηγείται σε ζώα, κυρίως σε άλογα, ως παυσίπονο και αντιπυρετικό) σε κρέας αλόγου εντοπίστηκε σε κονσέρβες με κορν μπιφ, σύμφωνα με ανακοίνωση της βρετανικής αλυσίδας σούπερ-μάρκετ Asda.

Στη Βρετανία είναι το πρώτο τέτοιο κρούσμα που καταγράφεται.

Το επίπεδο του συγκεκριμένου φαρμάκου, που απαγορεύεται να εισέλθει στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα, συνιστά μικρό κίνδυνο για την ανθρώπινη

υγεία, καθώς από τις εργαστηριακές εξετάσεις προέκυψε ότι η περιεκτικότητα ήταν τέσσερις μονάδες στο δισεκατομμύριο, ανέφερε η Βρετανική Αρχή Ασφαλείας των Τροφίμων (FSA). Ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι όσοι έχουν στα σπίτια τους τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν θα πρέπει να τα καταναλώσουν, αλλά να τα επιστρέψουν για να λάβουν αποζημίωση.

Η Asda, το βρετανικό παράρτημα του αμερικανικού γίγαντα Wal-Mart, ανακοίνωσε ότι το φάρμακο εντοπίστηκε μέσα σε κονσέρβες του προϊόντος της “Smart Price Corned Beef”, όπου είχε βρεθεί τον Μάρτιο DNA αλόγου και ότι αποσύρθηκε από τα ράφια.

Σημειώνεται ότι το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου στην Ευρώπη ξεκίνησε αρχές του χρόνου, όταν από εργαστηριακές εξετάσεις στην Ιρλανδία προέκυψε ότι ορισμένα προϊόντα με βόειο κρέας περιείχαν DNA αλόγου.

Το Φεβρουάριο, ο γάλλος υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε ότι κρέας από τρία σφαγιασθέντα άλογα, μολυσμένο με φενιλβουλταζόνη, είχε εισέλθει στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα στη Γαλλία, αλλά πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία.

Τα άλογα είχαν σφαγιαστεί στη Βρετανία και είχαν εξαχθεί στη Γαλλία.

Keywords
Τυχαία Θέματα