Βρούτσης: Η «μαύρη εργασία» έχει νομική κάλυψη

Το υπουργείο Εργασίας είχε προνοήσει για την κάλυψη του νομοθετικού κενού και την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας εισάγοντας τον θεσμό της Οικονομικής Αστυνομίας και της συνεργασίας των υπηρεσιών των υπουργείων Εργασίας και Δημόσιας Τάξης, πολύ πριν τα γεγονότα της Μανωλάδας.

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στο ΑΠΕ , ανέφερε ότι: «Tα όποια νομοθετικά κενά υπήρχαν σχετικά με τη διενέργεια ελέγχων σε οποιονδήποτε κλάδο της αγοράς εργασίας, πολύ προνοητικά -και πριν τα τραγικά

γεγονότα της Μανωλάδας- καλύφθηκαν από το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας που πριν 10 ημέρες ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής και ήδη αποτελεί το νέο νόμο 4144/2013».

«Με το νόμο αυτό εισήχθη στον αγώνα για την καταπολέμηση της παραβατικότητας σε όλο το φάσμα της αγοράς εργασίας, σε συνεργασία με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ο θεσμός της Οικονομικής Αστυνομίας. Λυπούμαστε που μια τέτοια θετική πρωτοβουλία για τους εργαζόμενους, υπήρξαν κόμματα που δεν την ψήφισαν», τονίζει ο κ. Βρούτσης.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, το νομικό πλαίσιο που ισχύει (έγγραφο του υπουργείου Εργασίας με ημερομηνία 18 Ιουνίου του 2012 (υπ’ αριθμ. 9340/362), παρέχει σαφές εργασιακό και ασφαλιστικό πλαίσιο για τους εργάτες γης, το οποίο βασίζεται στην εκάστοτε Εθνική Σύμβαση Εργασίας, ενώ οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να καταθέτουν μια φορά τον χρόνο, από 15 Σεπτεμβρίου έως 15 Νοεμβρίου, πίνακα των εργαζομένων που απασχολούν.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η αδήλωτη εργασία στην Ελλάδα ξεπερνά το 30% ενώ σε περιπτώσεις όπως οι επιχειρήσεις φασόν και οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις υπερβαίνει το 60% έως 70%.

Ανώτερα στελέχη των φορέων κοινωνικής ασφάλισης υποστηρίζουν ότι το 50% της αδήλωτης εργασίας αφορά αλλοδαπούς, στην πλειοψηφία τους παράνομους, ενώ από τα στοιχεία της επιθεώρησης εργασίας προκύπτει ότι το 47% των αλλοδαπών εργαζομένων που ελέγχθηκαν κατά το περασμένο έτος σε ολόκληρη τη χώρα, ήταν ανασφάλιστο.

Keywords
Τυχαία Θέματα