Υπό αυστηρή επιτροπεία οι δήμοι

Τέρμα οι αναξιόπιστοι προϋπολογισμοί στην τοπική αυτοδιοίκηση και οι εκ τούτων συνεχείς αναμορφώσεις προϋπολογισμών, είτε των δήμων είτε των νομικών προσώπων αυτών. Από τη νέα χρονιά, που μεθαύριο ανατέλλει, όλοι οι δήμοι θα υπόκεινται σε αυστηρό οικονομικό έλεγχο, με βάση την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που προωθείται και προβλέπει την υποχρέωση όλων για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και επιτροπεία σε περίπτωση αποκλίσεων. Στο εξής, τα οικονομικά των ΟΤΑ θα παρακολουθούνται

στενά και σε περίπτωση που διαπιστώνονται αποκλίσεις στην πορεία εκτέλεσης των προϋπολογισμών τους θα λαμβάνονται δραστικά μέτρα. Ο έλεγχος θα γίνεται από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ που θα συσταθεί στο υπουργείο Εσωτερικών και θα παρακολουθεί σε μηνιαία βάση την εκτέλεση του προϋπολογισμού των δήμων και των νομικών τους προσώπων που εντάσσονται στο Μητρώο των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης. Όταν διαπιστώνεται απόκλιση από τους τριμηνιαίους δημοσιονομικούς στόχους άνω του 10%, το Παρατηρητήριο θα παρεμβαίνει μέσα σ’ ένα μήνα από τη λήξη του τριμήνου και θα υποδεικνύει στον Οργανισμό πώς θα διορθώσει την απόκλιση, με τους ΟΤΑ να υποχρεούνται σε άμεση συμμόρφωση. Εφόσον ο προϋπολογισμός παραμένει εκτροχιασμένος για δύο τρίμηνα, τότε ο ΟΤΑ θα μπαίνει σε καθεστώς επιτροπείας και με απόφαση που εκδίδει ο υπουργός Εσωτερικών θα υποχρεώνεται σε: 1. Αναστολή προσλήψεων – υποχρεωτικές μετατάξεις εργαζομένων.
2. Αύξηση των ιδίων εσόδων από φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές.
3. Αύξηση έως και δεκαπλασιασμό του ανώτατου συντελεστή επιβολής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας για τα ακίνητα που βρίσκονται στην εδαφική περιφέρεια του δήμου και επιβολή του αυξημένου τέλους υποχρεωτικά μέχρι την οικονομική εξυγίανσή του.
4. Πάγωμα όλων των δαπανών εκτός από τη μισθοδοσία και τις απολύτως ανελαστικές δαπάνες.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΟΤΑ: Νέα προεδρεία
Στην επανεκλογή νέων μελών στα προεδρεία των δημοτικών συμβουλίων, των περιφερειακών συμβουλίων, καθώς και των μελών μιας σειράς επιτροπών θα πρέπει να προχωρήσουν οι δήμοι και οι περιφέρειες. Σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών γίνεται γνωστό ότι στο 282 του προγράμματος Καλλικράτης (Ν.3852/2010) προβλέπεται ότι ειδικά για την περίοδο 2010- 2014, η θητεία συγκεκριμένων οργάνων, όπως το προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου, λήγει στις 31/12/2012. Συγκεκριμένα, στην εγκύκλιο επισημαίνεται το εξής: «Σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με το άρθρο 282, παρ. 16 του Ν. 3852/ 2010, η θητεία των μελών του προεδρείου του δημοτικού και περιφερειακού συμβουλίου, καθώς και των μελών των οικονομικών επιτροπών των δήμων και περιφερειών, των Επιτροπών Ποιότητας Ζωής των δήμων και των λοιπών διοικητικών επιτροπών των περιφερειών του άρθρου 164 του Ν. 3852/ 2010 λήγει στις 31.12.2012.

ΣΧΟΛΕΙΑ: Υπόσχεση για θέρμανση
Μέσα στον Ιανουάριο θα δοθούν 20 εκατ. ευρώ για τη θέρμανση των σχολείων σε «ευαίσθητες» περιοχές, όπως υποσχέθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, αναφορικά με τα προβλήματα θέρμανσης που παρατηρούνται σε σχολεία της Βόρειας Ελλάδας. «Φέτος, είχαμε προϋπολογίσει 80 εκατ. ευρώ για τη θέρμανση των σχολείων. Δώσαμε ήδη 60 εκατ., τα οποία επαρκούν για τη λειτουργία των σχολείων μέχρι το πέρας των εορτών. Σχεδιάζουμε να δώσουμε –στοχευμένα– ένα κομμάτι από τα εναπομείναντα 20 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο, προκειμένου να καλυφθούν σχολεία σε δύσκολες περιοχές για όλο τον χειμώνα». Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε, επίσης, ότι δόθηκαν χρήματα για τοπικά έργα, σημειώνοντας ότι «διενεμήθη το σύνολο της ΣΑΤΑ στους δήμους (299 εκατ. ευρώ), μέσα από τα οποία θα επανεκκινήσουν 1.040 έργα και θα ξεκινήσουν νέα».

Keywords
Τυχαία Θέματα