Πρώτη η Ελλάδα σε διαφθορά στην Ευρώπη-Στην ίδια παγκόσμια θέση με Κολομβία και Τζιμπουτί!

Σε καμιά άλλη χώρα της Ευρώπης το φαινόμενο της διαφθοράς δεν είναι τόσο διαδεδομένο όσο στην Ελλάδα. Αυτό κατέδειξε έρευνα για το 2012 της οργάνωσης Διεθνής Διαφάνειαπου δημοσιεύτηκε σήμερα  στο Βερολίνο, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

Με καλύτερη βαθμολογία το 100 η χώρα μας παίρνει μόλις 36 βαθμούς, καταλαμβάνει την πρωτιά στη διαφθορά στη γηραιά ήπειρο, την 94η θέση παγκοσμίως (80η το 2011) ανάμεσα σε 174

χώρες, μοιράζεται δηλαδή την ίδια θέση με χώρες όπως η Κολομβία ή το Τζιμπουτί. Αξίζει να σημειωθεί πως ανώτερη βαθμολογία από την Ελλάδα έχουν χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, η Σρι Λάνκα και η Μπουρκίνα Φάσο. Η Κύπρος βρίσκεται στην 29η θέση

Η οργάνωση διαπιστώνει πως «η διαφθορά εξακολουθεί να μαστίζει τις κοινωνίες σε όλον τον κόσμο» και επισημαίνει το «απογοητευτικό» επίπεδο διαφθοράς στη ζώνη του ευρώ” στις χώρες που πλήττονται περισσότερο» από την οικονομική κρίση. Τα δύο τρίτα των 176 χωρών έχουν βαθμολογία κάτω των 50 βαθμών, γεγονός που όπως τονίζει η οργάνωση, «δείχνει την ανάγκη οι δημόσιοι οργανισμοί να αποκτήσουν μεγαλύτερη διαφάνεια».

Κακή βαθμολογία παίρνει και η Ιταλία. Καταλαμβάνει την 72η θέση με 42 βαθμούς και μοιράζεται την ίδια θέση με χώρες όπως η Βοσνία Ερζεγοβίνη. Καλύτερη είναι η κατάσταση στις άλλες δύο χώρες που πλήττονται από την οικονομική κρίση. Η Ισπανία καταλαμβάνει την 30η θέση με 65 βαθμούς και η Πορτογαλία την 33η με 63 βαθμούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα