Eurostat: Ρεκόρ μείωσης μισθών στην Ελλάδα

Τη μεγαλύτερη μείωση μισθών έχουν υποστεί οι Ελληνες τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Σε μία περίοδο όπου το μέσο επίπεδο μισθών και, κατά συνέπεια, των ασφαλιστικών εισφορών, σημείωσε άνοδο στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη, στην Ελλάδα παρατηρήθηκαν μειώσεις που ξεπέρασαν το 12%.

Το πιο «σκληρό» τρίμηνο ήταν το πρώτο του 2012,

όταν οι μισθοί μειώθηκαν 10,9%, οι εισφορές 12,5% και το εργατικό κόστος υπέστη μείωση κατά 11,5%.

Η συμπίεση του εργατικού κόστους συνεχίστηκε και στο δεύτερο τρίμηνο. Το συνολικό κόστος εργασίας υποχώρησε κατά 8,7%, με τους μισθούς να μειώνονται περαιτέρω κατά 8,3% και τις εργοδοτικές εισφορές κατά 9,4%. Στο ίδιο τρίμηνο, οι συνολικές αποδοχές στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 2%. Η αύξηση συνεχίστηκε και στο γ’ τρίμηνο, για το οποίος όμως δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για την Ελλάδα.

Στη μόνη χώρα που σημειώθηκε μείωση μισθών κατά 0,6% στο γ΄ τρίμηνο είναι στη Σλοβακία. Σε όλες τις άλλες χώρες, ακόμα και σε αυτές που βρίσκονται σε καθεστώς μνημονίου, όπως Πορτογαλία και Ιρλανδία, σημειώθηκε αύξηση μισθών. Στην Πορτογαλία, οι μέσες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 1,2% και στην Ιρλανδία κατά 1,9%.

ipop.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα