Financial Times: Η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας έχει ακόμη δρόμο – Τι πρέπει να κάνει η επόμενη κυβέρνηση

Στις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα την Κυριακή 21 Μαΐου αναφέρεται με νέο άρθρο της η συντακτική ομάδα των Financial Times και κυρίως στην επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα

Οι συντάκτες του άρθρου επιχειρούν να κάνουν μια αναδρομή της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας από το 2015 έως σήμερα.

Το 2015 η Ελλάδα

βρισκόταν στο χείλος της οικονομικής καταστροφής. Στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης το χρέος της διογκώθηκε και υποβαθμίστηκε σε καθεστώς “σκουπιδιών”. Η λεγόμενη τρόικα των θεσμών – το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – προσπαθούσαν απεγνωσμένα να την κρατήσουν στη ζωή και οι εικασίες για την αποχώρησή της από την ευρωζώνη αυξάνονταν. Τώρα, είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες του μπλοκ και ο διοικητής της κεντρικής της τράπεζας αναμένει ότι θα ανακτήσει φέτος την πιστοληπτική της αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας. Η στροφή πρέπει να επαινεθεί, αλλά με την Ελλάδα να οδηγείται στις κάλπες την Κυριακή, είναι ζωτικής σημασίας η επόμενη κυβέρνηση να αξιοποιήσει την πρόοδο που με κόπο έχει επιτευχθεί.

Τα θεμέλια για την οικονομική ανάκαμψη σφυρηλατήθηκαν από τις διαδοχικές κυβερνήσεις που θέσπισαν μέτρα λιτότητας, συμπεριλαμβανομένων των αυξήσεων των φόρων, του ελέγχου των μισθών στον δημόσιο τομέα και των αλλαγών στις συντάξεις, για να ανταποκριθούν στους όρους των πακέτων διάσωσης. Το 2018, η Ελλάδα αποχώρησε από το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης και το περασμένο καλοκαίρι βγήκε από την παρακολούθηση μετά τη διάσωση. Παρόλο που η πανδημία οδήγησε σε αύξηση του χρέους, πέρυσι ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ της Ελλάδας μειώθηκε κατά περισσότερες από 20 ποσοστιαίες μονάδες και η κυβέρνηση πέτυχε ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό. Η ενισχυμένη δημοσιονομική σύνεση σημαίνει ότι η διαφορά του ελληνικού χρέους έναντι των γερμανικών ομολόγων έχει μειωθεί απότομα από το αποκορύφωμα της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, για να διαπραγματεύεται τώρα κοντά στο αντίστοιχο της Ιταλίας.

Από το 2019, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, έχει επιβλέψει μια φιλοεπιχειρηματική και σχετικά ορθόδοξη διαχείριση της οικονομίας. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις και οι εξαγωγές έχουν αυξηθεί σημαντικά. Η οικονομία βρίσκεται σήμερα 6,4% πάνω από το προ της πανδημίας επίπεδο.

Αλλά η επιτυχία που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα δεν πρέπει να τυφλώνει τη χώρα για τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται μπροστά. Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει το υψηλότερο φορτίο χρέους στην ευρωζώνη και η οικονομία της είναι ακόμη κατά ένα πέμπτο περίπου μικρότερη από ό,τι το 2008. Μεγάλο μέρος της πρόσφατης βελτίωσης των μετρήσεων του χρέους της οφείλεται στον υψηλό πληθωρισμό. Το σημερινό υψηλό κόστος ζωής έχει επίσης επιτείνει τα δεινά των Ελλήνων μετά από χρόνια λιτότητας: το ποσοστό των ανθρώπων που κινδυνεύουν από τη φτώχεια ή τον κοινωνικό αποκλεισμό είναι ένα από τα υψηλότερα στην ΕΕ.

Ένα σκάνδαλο υποκλοπών κατά το οποίο οι υπηρεσίες ασφαλείας, υπό την εποπτεία του ανιψιού του Μητσοτάκη, κατασκόπευαν πολιτικούς και δημοσιογράφους, αμαύρωσε τη φήμη του πρωθυπουργού και υπογράμμισε τα προβλήματα της Ελλάδας με το κράτος δικαίου. Η κυβέρνηση έχει επίσης κατηγορηθεί για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων στα σύνορά της και ότι προΐσταται μιας ανησυχητικής μείωσης της πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης. Ένα θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα ανέδειξε την άθλια κατάσταση ορισμένων δημόσιων υπηρεσιών και υποδομών.

Οι εκλογές της Κυριακής θα φέρουν επίσης κάποια πολιτική αβεβαιότητα. Το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας δεν αναμένεται να λάβει την πλειοψηφία των ψήφων που απαιτείται για το σχηματισμό κυβέρνησης. Η Ελλάδα πιθανότατα θα πάει ξανά στις κάλπες το καλοκαίρι, οπότε η ΝΔ μπορεί να αναγκαστεί να προχωρήσει σε συνασπισμό με το κυρίαρχο κεντροαριστερό κόμμα, το ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστερής αντιπολίτευσης, πιέζει για μια πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική για την αντιμετώπιση κοινωνικών ζητημάτων- το πόσο μακριά θα φτάσει είναι ασαφές.

Όποιος κι αν έρθει στην εξουσία θα πρέπει να αξιοποιήσει τα κέρδη της τελευταίας δεκαετίας. Η σχετικά μεγάλη μέση διάρκεια του χρέους της και τα 30,5 δισ. ευρώ που πρόκειται να λάβει από τη διευκόλυνση ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της ΕΕ έως το 2026 δίνουν στην Ελλάδα ένα μοναδικό παράθυρο για να ενισχύσει την οικονομία της και να μειώσει περαιτέρω το χρέος της. Η διαφοροποίηση της οικονομίας πέρα από την εξάρτησή της από τον τουρισμό, η προώθηση της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης των επενδύσεων κεφαλαίου και οι ευρύτερες μεταρρυθμίσεις των δημόσιων υπηρεσιών και της δικαιοσύνης θα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητες.

Η Ελλάδα έχει υποφέρει την τελευταία δεκαετία. Αλλά οι θυσίες της σημαίνουν ότι τώρα έχει την ευκαιρία να μετατρέψει τα δεινά σε ευημερία. Δεν πρέπει να χάσει από τα μάτια της αυτό το βραβείο, καταλήγει το άρθρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα