Moody’s: Μόνη λύση η διαγραφή χρέους για την Ελλάδα-Τι λέει για τις Τράπεζες

Η επαναγορά χρέους αποτελεί δεύτερο πιστωτικό γεγονός σε ένα έτος για την Ελλάδα, ενώ δεν έκανε το δημόσιο χρέος βιώσιμο. Αυτό είναι το συμπέρασμα ανάλυσης της Moody’s η οποία επίσης αμφισβητεί την επίτευξη της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Η μόνη λύση για να καταστεί η δημοσιονομική προσαρμογή επιτυχής και να καταστεί το ελληνικό χρέος

βιώσιμο, θα πρέπει να διαγραφεί χρέος και από τον επίσημο τομέα (εθνικές τράπεζες και κράτη μέλη). O οίκος στη νέα έκθεσή του προειδοποιεί πως η Ελλάδα είναι απίθανο να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, χωρίς να υπάρξουν αποκλίσεις

Σύμφωνα με τον οίκο, οι θετικές και αρνητικές επιπτώσεις από τη διαδικασία του buyback, δεν θα προκαλέσουν θεμελιώδεις αλλαγές στην πιστοληπτική ικανότητα των ελληνικών τραπεζών. Οι ελληνικές τράπεζες θα λάβουν ομόλογα του EFSF, ύψους 4,9 δισ. ευρώ με αξιολόγηση Αα1, ανταλλάσσοντας ελληνικά κρατικά ομόλογα, με αξιολόγηση C, ονομαστικής αξίας 14,6 δισ. ευρώ, άρα πρόκειται για τίτλους καλύτερης ποιότητας. Παράλληλα, τα έκτακτα κεφαλαιακά κέρδη για τις τράπεζες υπολογίζονται γύρω στα 1,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Moody’s παρά τα θετικά στοιχεία που προκύπτουν από την επαναγορά ομολόγων για τις τράπεζες, τελικά παραιτήθηκαν από δυνητικά κέρδη ύψους 9 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα