Κομισιόν για Ελλάδα: Από το 2014 η επιστροφή στην ανάπτυξη-Τι πρέπει να κάνει για λάβει τις δόσεις-Τι λέει για Τ.Τ

Ιδιαίτερη αναφορά στη σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή που έχει πετύχει η Ελλάδα κάνει η στην τελευταία έκθεσή της για την Ελλάδα η Κομισιόν, αλλά επισημαίνει και τις πολλές καθυστερήσεις. Επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη το 2014 και μείωση του ελληνικού χρέους στο 124% του ΑΕΠ. Εύθραυστο ακόμη το ελληνικό τραπεζικό

σύστημα.

Σύμφωνα με την έκθεση αξιολόγησης της Ε.Ε. για το Δεύτερο Πρόγραμμα Προσαρμογής της χώρας χαρακτηρίζεται απογοητευτική η μέχρι τώρα πορεία των αποκρατικοποιήσεων, αλλά τονίζει ότι τους τρεις τελευταίους μήνες η διαδικασία μπαίνει ξανά σε τροχιά και η σταθεροποίηση της οικονομίας και η ανάκαμψη αναμένεται τους επόμενους 12-18 μήνες. Από τις αποκρατικοποιήσεις προβλέπεται ότι θα εισπραχθούν 100 εκατ. το α’ τρίμηνο του 2013, ένα δισ. το β’ τρίμηνο, και από 700 εκατ. ευρώ τα δυο επόμενα.

Μάλιστα, προειδοποιεί ότι παρά το γεγονός πως έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος όσον αφορά στην αναδιάταξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών παραμένει ακόμη εύθραυστη. Για το Τ.Τ. αναφέρεται ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία “οργανωμένης διάλυσης” (orderly resolution) και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιανουαρίου.

Η Ελλάδα προκειμένου να πάρει τις τρεις «υποδόσεις» μέχρι τον Μάρτιο θα πρέπει για τη δόση του Ιανουαρίου να καταθέσει το φορολογικό νομοσχέδιο και για τη δόση του Φεβρουαρίου να γίνει η προσαρμογή του μεσοπρόθεσμου ώστε να μπει «ταβάνι» τριετίας για τις δαπάνες των κρατικών τομέων. Για τη δόση του Μαρτίου θα πρέπει στη Δημόσια διοίκηση να ολοκληρωθεί το σχέδιο αναζήτησης εξτρα προσωπικού στα υπουργεία και τους φορείς με βάση το γνωστό σχέδιο αποχωρήσεων και στο χώρο της υγείας να αναθεωρηθούν προς τα κάτω οι τιμές στα φάρμακα με βάση τις τιμές που ισχύουν στις τρεις φθηνότερες χώρες της ΕΕ.

“Μετά τη λήψη των πρόσφατων κρίσιμων αποφάσεων για την Ελλάδα και τη 2ετή παράταση του οικονομικού της προγράμματος, η χώρα έχει προχωρήσει σημαντικά στην κατεύθυνση υλοποίησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, ενώ έχει εκπληρώσει μεγάλο μέρος των δεσμεύσεών της”, τονίζεται στην εν λόγω έκθεση. Παράλληλα, τονίζει ότι «η διεθνής βοήθεια που έχει λάβει μέχρι στιγμής η Ελλάδα ανέρχεται στα 148,6 δισ. ευρώ» και επισημαίνει ότι οι κίνδυνοι για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος είναι ακόμη σημαντικοί.

Keywords
Τυχαία Θέματα