ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Οι «εργολάβοι» των «πακέτων», οι βασικοί μέτοχοι που πουλάνε με discount και τα θύματα

Πώς στήνεται το «κόλπο» και πώς οι επενδυτές μπορούν να «μυρίζονται» το… «ξεφόρτωμα;» Οι τιμές χονδρικής για οποιοδήποτε εμπόρευμα είναι γνωστό ότι πάντα είναι χαμηλότερες από αυτές της λιανικής πώλησης, και αυτό, αν και όσον αφορά τις μετοχές απαγορεύεται ρητώς και διά ροπάλου, φαίνεται να το εφαρμόζουν εκ νέου ορισμένοι επενδυτικοί κύκλοι, ελπίζοντας οι κινήσεις τους να περάσουν απαρατήρητες μέσα στο γενικότερο κλίμα ευφορίας που επικρατεί.

Το «φαινόμενο», βέβαια, δεν είναι καινούριο τουλάχιστον στο παρασκήνιο του ελληνικού χρηματιστηρίου, με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά στα γραφεία των

εποπτικών αρχών κάθε που περνούν από το ταμπλό «περίεργες» συναλλαγές που αναδίδουν άρωμα από άτυπα πακέτα, χτυπά συναγερμός. Και τούτο διότι απαιτείται άμεση ενεργοποίησή τους, μια και είναι πολύ δύσκολο στη συνέχεια να διαπιστωθεί αν οι συναλλαγές αυτές εμπεριέχουν και συμφωνία για discound, μια και η εκκαθάριση ολοκληρώνεται με τον τυπικό τρόπο και τα λεφτά της διαφοράς «πέφτουν κάτω από το τραπέζι».

Ωστόσο, οι μικροεπενδυτές, μια και συνήθως είναι οι τελικοί αποδεκτές του επαγγελματικού «ξεφορτώματος», μπορούν να διακρίνουν εμπειρικά το πού υπάρχει καπνός και φωτιά από άτυπα εκπτωτικά πακέτα. Είναι, δηλαδή, εμφανέστατο σε πολλές περιπτώσεις ότι εντολές χιλιάδων τεμαχίων στήνονται στην πλευρά των πωλητών και εν ριπή οφθαλμού αγοράζονται με μια και μόνο εντολή, χωρίς φυσικά να υπάρχει η σχετική επισήμανση που χαρακτηρίζει τις επίσημες προσυμφωνημένες συναλλαγές πακέτων.

Τέτοιες συναλλαγές παρατηρούνται εσχάτως σε μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης οι οποίες παλαιότερα είχαν συνδέσει το όνομά τους με τη δράση lobby. Κατά έναν περίεργο τρόπο δε, αμέσως μετά από τα άτυπα πακέτα μετοχών, παρατηρήθηκε στις περισσότερες από τις παραπάνω περιπτώσεις αύξηση των συναλλαγών, χωρίς φυσικά να μπορούμε να γνωρίζουμε το κατά πόσο τα χαρτιά που «γύρισαν» ρευστοποιήθηκαν άμεσα. Δεν μπορεί, πάντως, να αποκλειστεί η περίπτωση αυτή, αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι αν η πραγματική τιμή αγοράς των μετοχών ήταν χαμηλότερη από αυτή που φάνηκε, προέκυπτε άμεσα κέρδος από 10% έως και 20%, χωρίς τον παραμικρό κόπο.

Ο κίνδυνος

Η επικινδυνότητα, φυσικά, της όλης κατάστασης έγκειται στο ότι ανοδική τάση της Σοφοκλέους συγκαλύπτει την πρόθεση για άμεσες ρευστοποιήσεις, υπό την έννοια ότι οι πωλήσεις, αν και υπάρχει ευχέρεια να πραγματοποιηθούν ακόμη και «market», απορροφούνται στα τρέχοντα επίπεδα. Ειδικά τώρα που οι ενεργοί επενδυτές αυξάνουν με γοργούς ρυθμούς, οι «επιτήδειοι» που ειδικεύονται στο να «σπάνε» πακέτα με discount βρίσκουν ευκολότερα «θύματα», σε αντίθεση με τον σκληρό πυρήνα των επενδυτών που εξακολούθησε να ασχολείται με το Χ.Α. όλα τα προηγούμενα χρόνια και διαθέτει την πείρα ώστε να αντιλαμβάνεται τα «πονηρά» χαρτιά.

Οι «φρέσκοι» παίκτες, όμως, ένεκα της απουσίας τους, πολλές φορές παρασύρονται από τις εντυπώσεις που έντεχνα προκαλούνται στο ταμπλό και ενδεχομένως παρασύρονται από brokers που συμμετέχουν συνήθως στο «κόλπο», για δικό τους βέβαια όφελος.

Και κάποια θεσμικά χαρτοφυλάκια, όμως, φαίνεται να μην είναι άμοιρα ευθυνών, μια και αυτά με τη σειρά τους εκμεταλλευόμενα το κλίμα προσπαθούν να ξεφορτωθούν αμφιβόλου ποιότητος θέσεις που κουβαλούν από το παρελθόν. Τη «δουλειά», πάντως, και πάλι αναλαμβάνουν οι λεγόμενοι «εργολάβοι» των πακέτων που έχουν τις προσβάσεις και το δίκτυο για να ξεφορτωθούν τα χαρτιά, κινούμενοι φυσικά εκ του ασφαλούς, μια και σε αυτές τις περιπτώσεις όπου οι εμπλεκόμενοι είναι πολλοί, το discount φτάνει σε πρώτη φάση ακόμη και το 20%.

Οσον αφορά τους βασικούς μετόχους, οι οποίοι στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι εκείνοι που επιθυμούν διακαώς να πουλήσουν, πιεζόμενοι ίσως από την ανάγκη άμεσης ρευστότητας, αυτοί συνήθως δίνουν μικρότερες εκπτώσεις, αν και κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποιοι εξ αυτών πουλάνε με discount που επίσης φτάνει το 15%-20%. Πέραν, πάντως, από το πρακτικό μέρος του όλου θέματος, οι μικροεπενδυτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μη σπεύδουν να θεωρούν ως «σίγουρα», χαρτιά που είναι αμφιβόλου ποιότητας και που συνοδεύονται από όχι και τόσο αθώο παρελθόν.

Keywords
Τυχαία Θέματα