ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Ποιοί είναι ξένοι που το απογειώνουν

«Έτριβαν τα μάτια τους» οι αναλυτές και οι brokers από τη δυναμική που είχε η αγορά στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Τ α μόνιτορς των χρηματιστών πήραν φωτιά, καθώς δεν προλάβαιναν να περνάνε εντολές αγοράς. «Είχαμε πολύ καιρό να δούμε τέτοια συνεδρίαση και με τόσο μεγάλο αριθμό εντολών από το εξωτερικό», τόνισε στο axiaplus.gr στέλεχος εγχώριας χρηματιστηριακής. Οι περισσότερες τοποθετήσεις προήλθαν από χαρτοφυλάκια των Goldman Sachs, Morgan

Stanley, JP Morgan, ενώ αισθητή ήταν η παρουσία hedge funds που δραστηριοποιούνται στις αναδυόμενες αγορές.

Δυο ακόμα funds, το Third Point και το Dromeus, αύξησαν στις τελευταίες συνεδριάσεις τις μετοχικές τους τοποθετήσεις στο Χ.Α. Τα συγκεκριμένα επενδυτικά κεφάλαια, εκτός από τα blue chips, προχώρησαν σε τοποθετήσεις σε τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Φαίνεται λοιπόν πως η «Λ. Αθηνών» παίζει σε διπλό ταμπλό. Από τη μία προσελκύει το ενδιαφέρον των index funds λόγω της επικείμενης αναδιάρθρωσης των δεικτών του MSCI. Tαυτόχρονα όμως, η απόφαση του FTSE να διατηρήσει το Χ.Α. στις αναπτυγμένες αγορές, δίνει τη δυνατότητα και στα παραδοσιακά βαριά χαρτοφυλάκια να επενδύουν στις ελληνικές μετοχές.

Όπως αναφέρει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της BETA Χρηματιστηριακής, Μάνος Χατζηδάκης: «Μετά από αρκετό καιρό η χρηματιστηριακή αγορά δημιουργεί σημαντικό πλούτο, αυτονομούμενη θετικά από το εξωτερικό έχοντας την βοήθεια αναλύσεων αλλά και θετικών επίσημων δηλώσεων για την πορεία του ελληνικού προγράμματος οι οποίες πλέον εκπονούνται σε συστηματική βάση. Ακόμα και συντηρητικότεροι ή επιφυλακτικότεροι επενδυτικοί οίκοι έχουν «ξαναγράψει» για Ελλάδα η οποία έχει μπει για τα καλά στο στόχαστρο της επενδυτικής κοινότητας. Όλα βέβαια τα παραπάνω μένει να αποτυπωθούν στα νούμερα. Η αγορά δεν είναι φθηνή στα τρέχοντα επίπεδα και οι αποτιμήσεις περιέχουν πολύ «μέλλον» επιβάλλοντας μια πιο προσεκτική προσέγγιση, αφού η ταχύτητα ενδεχομένως που προεξοφλούνται κάποιες βελτιώσεις να μην συμβαδίσει με την γρήγορη αποτύπωση τους στους ισολογισμούς. Η πραγματική οικονομία αντιμετωπίζει δυσκολίες ρευστότητας και ακριβά επιτόκια τα οποία αποκλιμακώνονται μεν αλλά με πολύ αργό ρυθμό. Ζητούμενο παραμένει η διάχυση στην μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση, τουλάχιστον στο ποιοτικό της κομμάτι, γεγονός το οποίο θα έδινε εναύσματα δραστηριοποίησης περισσότερων εγχώριων επενδυτικών κεφαλαίων. Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης υπερέβη και τις 1.050 μονάδες διασπώντας με δύναμη την συσσώρευση του Σεπτεμβρίου. Η διόρθωση της περασμένης Τρίτης φαίνεται να πεισμάτωσε τους αγοραστές οι οποίοι πήραν την κατάσταση στα χέρια τους αποκτώντας απόσταση ασφαλείας από τις 980 μονάδες. Επόμενη ζώνη αντίστασης εντοπίζεται στις 1.150 μονάδες η οποία αποτελεί και το αριθμητικό υψηλό του Γενικού δείκτη για φέτος».

ΠΗΓΗ: axiaplus – Ρεπορτάζ Α.Κάντζου

Keywords
Τυχαία Θέματα