Διαμαρτυρία μελισσοκόμων σήμερα στο Σύνταγμα – Τις επόμενες κινήσεις τους αποφασίζουν οι αγρότες

Τη θέση των αγροτών στο Σύνταγμα πήραν σήμερα Πέμπη, από τις 8 το πρωί, μελισσοκόμοι από όλη τη χώρα. Ο σχεδιασμός θέλει να αιτούνται συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς και να επιδίδουν ψήφισμα στη Βουλή, καθώς και να παραμείνουν στο Σύνταγμα μέχρι αργά το βράδυ.

Λίγο μετά τις 9 το πρωί έκλεισαν για λίγα λεπτά και την Αμαλίας, αντιδρώντας -όπως εξηγούσαν- στο ότι

η Τροχαία είχε σταματήσει τα φορτηγά τους στη λεωφόρο Αθηνών και δεν τους επέτρεπε να πλησιάσουν το κέντρο της πόλης. Αγρότες από τη συγκέντρωση λένε ότι είχαν συμφωνήσει να περάσουν 10 φορτηγά και να σταθμεύσουν στην άκρη, στην πλατεία Συντάγματος. Τελικά μετά από διαβουλεύσεις τα φορτηγά ξεκίνησαν για το κέντρο της Αθήνας λίγο πριν από τις 9:15.

Σύμφωνα με την Πανελλαδική Συντονιστική Κινητοποιήσεων Μελισσοκόμων, τα αιτήματά τους είναι:

Eλληνοποιήσεις (διοικητικά μέτρα για την πλήρη ιχνηλασιμότητα της πορείας του εισαγόμενου μελιού. Θεσμοθέτηση γυρεοσκοπικής εξέτασης ως εργαστηριακός έλεγχος)Κόστος παραγωγής (αποφορολόγηση καυσίμου, διατήρηση αφορολογήτου στο φορολογικό καθεστώς των αγροτών)Άρση των περιοριστικών πυροσβεστικών διατάξεων, που αφαιρούν το δικαίωμά τους στην εργασία.Άρση περιορισμών τοπικών δασαρχών. Τοποθέτηση μελισσοσμηνών, όπως ορίζει ο νόμος 6238/1934.Επιδότηση επικονίασης. Πλήρη ένταξη στην ΚΑΠ και το πρασίνισμα.Αναμόρφωση ΕΛΓΑ και ολική αποζημίωση σε απολεσθέν ζωικό κεφάλαιο.Κίνηση μελισσοκομικών φορτηγών στο παράπλευρο οδικό δίκτυο.

Τις επόμενες κινήσεις του αποφασίζουν οι αγρότες

Στο μεταξύ οι αγρότες, οι οποίοι απέκλεισαν χθες το απόγευμα συμβολικά το Τελωνείο των Ευζώνων για δύο ώρες, αρχίζουν από σήμερα το απόγευμα και πάλι τις συνελεύσεις στα μπλόκα τους, προκειμένου να αποφασίσουν εάν συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες τους και με ποιον τρόπο. Στο τραπέζι, πάντως, έχει πέσει ακόμα και το ενδεχόμενο νέου συλλαλητηρίου στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.

Πάντως, θεωρείται βέβαιο ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους τουλάχιστον έως τις 26 Φεβρουαρίου, μέρα κατά την οποία ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, ώστε να του δώσουν αυτό το μέσο πίεσης προς την Ε.Ε., όπως χαρακτήρισε και ο ίδιος τις διαμαρτυρίες τους. Ζητούν πάντως νέα συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς θεωρούν ότι μπορεί να βρεθεί περαιτέρω δημοσιονομικός χώρος, παρότι ο πρωθυπουργός το απέκλεισε.

Αν και οι περισσότεροι αγρότες αναμένουν το αποτέλεσμα της πανελλαδικής σύσκεψης για να δουν πώς θα κινηθούν, αυτοί της Δυτικής Ελλάδας προτείνουν νέο συλλαλητήριο στην Αθήνα, ενώ οι Μακεδόνες επιμένουν στους αποκλεισμούς δρόμων. Οι Θεσσαλοί αγρότες είναι αυτοί που προσανατολίζονται στο άνοιγμα διαλόγου με την κυβέρνηση, ενώ δεν αποκλείεται μια συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό για τη συζήτηση επιμέρους αιτημάτων τα οποία σχετίζονται με τις καταστροφές που προκάλεσαν οι πλημμύρες της κακοκαιρίας «Daniel» στην περιοχή τους.

Keywords
Αναζητήσεις
diamartyria-melissokomon-simera-pebti-sto-syntagma--tis-epomenes-kiniseis-tous-apofasizoun-oi-agrotes.htm
Τυχαία Θέματα