ΕΡΤ ΤΕΛΟΣ – 2600 στην ανεργία – Ολονυχτία στο προαύλιο – Μεγάλο πολιτικό θέμα – Απεργία στα ΜΜΕ

ΕΣΒΗΣΑΝ ΤΑ ΦΩΤΑ ΤΗΣ ΕΡΤ – Στο δρόμο 2600 εργαζόμενοι- Έντονες αντιδράσεις από κόμματα, φορείς, δημοσιογραφικές ενώσεις – Πρώτο θέμα σε δελτία ειδήσεων του εξωτερικού – Σε δύσκολη θέση Βενιζέλος και Κουβέλης – Απεργία σήμερα σε όλα τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα – Απεργία αύριο στις εφημερίδες

– Οργή για το ύφος Κεδίκογλου και το “προκλητικό” περιεχόμενο της ανακοίνωσης.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση: Θα επαναλειτουργήσει το συντομότερο (σ.σ. μετά τον Σεπτέμβριο) στα πρότυπα των ξένων δημοσίων τηλεοράσεων – Ολοι οι εργαζόμενοι απολύονται και θα αποζημιωθούν – Μέχρι να επαναλειτουργήσει οι πολίτες δεν θα πληρώνουν το ειδικό τέλος μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. «Δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις και ιερές αγελάδες που παραμένουν άθικτες», τόνισε χαρακτηριστικά ο Σίμος Κεδίκογλου.«Η ΕΡΤ είναι χαρακτηριστική περίπτωση αδιαφάνειας και σπατάλης. Αυτό τελειώνει σήμερα. Την ΕΡΤ την πληρώνει ο ελληνικός λαός. Έχει πολλαπλάσιο κόστος από άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς. Έχει τεράστια περιουσία η οποία παραμένει αδρανής», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.Και πρόσθεσε: Υπάρχει καθεστώς αδιαφάνειας και καθεστώς προνομίων για τους εργαζόμενους.Χαρακτήρισε επίσης, τεράστιο το κόστος εξωτερικών παραγωγών και εξωτερικών μεταδόσεων. Επίθεση στους συνδικαλιστές.«Η σημερινή ΕΡΤ έχει εξελιχθεί σε σκάνδαλο και γι αυτό κλείνει με το ισχύον νομικό πλαίσιο, σταματούν οι μεταδόσεις απόψε κιόλας», ανακοίνωσε ο κ. Κεδίκογλου.Στη θέση της ΕΡΤ ένας σύγχρονος ραδιοτηλεοπτικός φορέας χωρίς κρατικές και κομματικές εξαρτήσεις. Το προσωπικό θα αποζημιωθεί κανονικά. Όσοι επιθυμούν θα υποβάλουν αίτηση για πρόσληψη με κριτήρια ΑΣΕΠ.

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΡΤ

«Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή: στην κοινωνία, τις αντιφάσεις της, τα προβλήματά της, τις αγωνίες, τις ιδέες και τις δράσεις.

Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή: στον πολιτισμό, τον κόσμο του, τις διαφορετικές τάσεις, αναζητήσεις και δυναμικές του.

Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή: σε κάθε πολίτη του κόσμου, στην Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία, την Αφρική, την Αυστραλία.

Το δυναμικό της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης έχει τη δύναμη και τη θέληση να κρατήσει ψηλά το κοινωνικό αγαθό της ενημέρωσης, του πολιτισμού, του αθλητισμού. Έχει την τόλμη και τη βούληση να παλέψει για να πάψει η ΕΡΤ να χειραγωγείται από κάθε μονοκομματική ή πολυκομματική εξουσία. Εμείς οι εργαζόμενοι, είμαστε ακόμη ζωντανοί και θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.

Θα αγωνιστούμε για ένα θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ΕΡΤ που θα κατοχυρώνει και θα περιφρουρεί την ανεξαρτησία της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, θα κόψει, επιτέλους, τον ομφάλιο λώρο με την εκάστοτε κυβέρνηση και κάθε κέντρο ή παράκεντρο πολιτικών και πελατειακών παρεμβάσεων.

Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή, κτήμα και πραγματική ιδιοκτησία όλων των ελλήνων πολιτών.

Όσοι επεξεργάζονται σχέδια για λουκέτο στην ΕΡΤ δεν μπορεί παρά να αποσκοπούν σε εξυπηρέτηση άλλου τύπου συμφερόντων. Είναι επικίνδυνοι.
Οι δημοσιογράφοι της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι θα κρατήσουμε με κάθε μέσο και κάθε τρόπο την ΕΡΤ ανοιχτή. Καλούμε κάθε πολίτη από τη Γαύδο μέχρι τον Έβρο για να αποτρέψουμε τον εφιάλτη. Να αποτρέψουμε κάθε απόπειρα φίμωσης του Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα της χώρας.

Όσοι ονειρεύονται εφιάλτες ας μείνουν στη μακαριότητα του παραμυθιού της κακιάς μάγισσας ή ας ξυπνήσουν πριν είναι αργά. Εμείς είμαστε ξάγρυπνοι. Βρισκόμαστε σε διαρκή Γενική Συνέλευση και καλούμε πολίτες, κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς, επιστήμονες, ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών στις 7 το απόγευμα στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΙΜΟΥ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ

«Σε μια περίοδο που ο Ελληνικός λαός υφίσταται θυσίες, δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις ή για δισταγμούς. Όπως δεν υπάρχουν περιθώρια ανοχής για «ιερές αγελάδες» που παραμένουν άθικτες, όταν επιβάλλονται περικοπές παντού.
Όταν πρέπει να τελειώνουμε με τα ελλείμματα και να βγούμε από την κρίση, δεν μπορούμε να ανεχόμαστε θύλακες αδιαφάνειας και δημόσιας σπατάλης.
Η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση, η ΕΡΤ, είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση μοναδικής αδιαφάνειας και απίστευτης σπατάλης.
Κι αυτό τελειώνει σήμερα…
Την ΕΡΤ την πληρώνει ο Ελληνικός λαός με το χαράτσι στους λογαριασμούς ηλεκτρικού: γύρω στα 300 εκατομμύρια το χρόνο! Έχει τριπλάσιο ως επταπλάσιο κόστος από άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς και τετραπλάσιο ως εξαπλάσιο προσωπικό για πολύ μικρή τηλεθέαση: τη μισή σχεδόν και για τα τρία δημόσια κανάλια μαζί, απ’ όση ένα μέσο εμπορικό κανάλι.
Έχει τεράστια περιουσία, η οποία παραμένει αδρανής, αν δεν λεηλατείται υπέρ του ανταγωνισμού.
Έχει καθεστώς αδιαφάνειας στη διαχείρισή της: Μιλάμε για μια εταιρία με έξι λογιστήρια που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους!
Καθεστώς αδιαφάνειας στη διαχείριση των συμβάσεων, καθεστώς ακόμα μεγαλύτερης αδιαφάνειας στη διαχείριση του υλικού, το οποίο δεν έχει απογραφεί εδώ και… οκτώ χρόνια!
Καθεστώς προνομίων για τους εργαζομένους, που χρεώνουν τεράστιο αριθμό υπερωριών.
Για να μην αναφερθούμε στα τεράστια ποσά τα οποία μοιράζει σε ιδιωτικές παραγωγές που θα μπορούσε να κάνει, με πολύ λιγότερα, χρησιμοποιώντας τα δικά της μέσα. Που τα έχει πληρώσει ακριβά ο Έλληνας φορολογούμενος.
Για να μην αναφερθούμε στο τεράστιο κόστος εξωτερικών μεταδόσεων που έχουν επιβάλλει απαρχαιωμένα συνδικαλιστικά προνόμια, κι έτσι μετακινούνται δεκάδες τεχνικοί κάθε τόσο, για έργο που μπορεί να γίνει από δύο-τρία άτομα.
Για να μην πούμε ότι συντηρεί περιοδικό χωρίς αναγνώστες, ενώ διαθέτει δεκάδες σταθμούς τοπικούς σταθμούς που ουσιαστικά αναμεταδίδουν, τις περισσότερες ώρες της μέρας, το κεντρικό πρόγραμμα.
Η σημερινή ΕΡΤ έχει εξελιχθεί σε ένα σκάνδαλο που το βλέπουν καθημερινά όλοι, αλλά δεν τόλμησε να το αγγίξει κανείς.
Αυτά όλα τελειώνουν σήμερα. Και τελειώνουν οριστικά!
Η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει την ΕΡΤ. Με το ισχύον νομικό πλαίσιο και με κοινή υπουργική απόφαση σταματούν οι μεταδόσεις της ΕΡΤ μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος σήμερα το βράδυ. Και στη θέση της ΕΡΤ θα δημιουργηθεί ένας σύγχρονος, δημόσιος – αλλά όχι κρατικός, ούτε κομματικά ελεγχόμενος – Οργανισμός Ραδιοτηλεόρασης.
Κατά τα πρότυπα των πιο επιτυχημένων δημόσιων Ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών της Ευρώπης. Το σχετικό νομοσχέδιο κατατίθεται αμέσως, ώστε να λειτουργήσει το ταχύτερο ο νέος φορέας.
Το προσωπικό της ΕΡΤ θα αποζημιωθεί κανονικά. Και όσοι από τους τωρινούς εργαζόμενους το επιθυμούν, θα μπορέσουν να υποβάλλουν αίτηση για να προσληφθούν στο νέο Οργανισμό Ραδιοτηλεόρασης.
Υπάρχουν πολλοί άξιοι και ικανοί εργαζόμενοι, η πείρα και η προϋπηρεσία των οποίων είναι απαραίτητη για να σταθεί ο νέος Οργανισμός. Και θα συνεκτιμηθεί κατά τη διαδικασία προσλήψεων, με διαφανείς διαδικασίες και κριτήρια ΑΣΕΠ.
Ο νέος Οργανισμός θα λειτουργήσει με πολύ λιγότερο προσωπικό. Με σαφές οργανόγραμμα, όπως προβλέπουν τα σύγχρονα δεδομένα για τη δημόσια Ραδιοτηλεόραση παντού στον κόσμο. Το αρχείο της ΕΡΤ – που αποτελεί αληθινό Εθνικό θησαυρό – θα περιφρουρηθεί και θα αξιοποιηθεί πλήρως.
Επίσης θα αξιοποιηθούν οι δορυφορικές υπηρεσίες και οι σύγχρονες τεχνολογίες. Ώστε να υπάρξει – επιτέλους – δυναμικός μοχλός προβολής της Ελλάδας, της ανάπτυξης, της εξωστρέφειας, αλλά και πολύτιμος καθημερινός δεσμός με την Ελληνική Διασπορά σε όλο τον κόσμο.
Ο νέος Οργανισμός Ραδιοτηλεόρασης θα ξεκινήσει να λειτουργεί το συντομότερο. Μέχρι τότε οι πολίτες δεν θα πληρώνουν το χαράτσι που πληρώνουν ως σήμερα.
Κι από τη λειτουργία του και μετά θα πληρώνουν πολύ λιγότερα. Υπολογίζεται ότι θα απαλλαγούν από ένα ποσό που φτάνει τα 100 εκατομμύρια ετησίως.
Ενώ για όσες θέσεις της σημερινής ΕΡΤ κρίνονται υπεράριθμες, θα προσληφθούν με ΑΣΕΠ νέοι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στα ΚΕΠ και όπου αλλού το δημόσιο έχει ανάγκη.
Μεγάλες αλλαγές δεν γίνονται χωρίς μεγάλες τομές. Τολμηρές και ριζοσπαστικές!
Μέχρι τώρα πολλοί έλεγαν ότι «δεν υπάρχει πολιτική βούληση» για τέτοιες τομές…
Η σημερινή κυβέρνηση αποδεικνύει ότι διαθέτει την πολιτική βούληση!
Αυτό άλλωστε, ζητάει κι αυτό περιμένει να δει ο Ελληνικός λαός».

Ποιοι υπουργοί δεν υπέγραψαν την Νομοθετική Πράξη

Τέσσερις υπουργοί της κυβέρνησης, που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, δεν έχουν υπογράψει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δίνει την δυνατότητα στους υπουργούς προχωρούν σε αναδιάρθρωση ή στο κλείσιμο οργανισμών και φορέων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά τους.

Οι υπουργοί είναι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο υπουργός Περιβάλλοντος Ευάγγελος Λιβιεράτος, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης.

Τι αναφέρει η πράξη νομοθετικού περιεχομένου

Έχοντας υπόψη:

1. Την παράγραφο 1 του άρθρου 44 του Συντάγματος.

2. Την έκτακτη περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης για την αντιμετώπιση του κατεπείγοντος θέματος της εφαρμογής της παραγράφου 1 του άρθρου 14Β του ν. 3429/2005 που αφορά την εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4046/2012 και του ν. 4093/2012, που αποτελούν προαπαιτούμενες ενέργειες στο πλαίσιο του εγκεκριμένου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013−2016.

3. Τη σχετική πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου,

αποφασίζουμε:

Άρθρο 1

Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 14Β του ν. 3429/2005 (Α΄ 314) αντικαθίσταται με δύο νέα

εδάφια ως εξής:

«2. Με την απόφαση της προηγούμενης παραγράφου α) σε περίπτωση κατάργησης του φορέα, όπως και τυχόν θυγατρικών του, καθορίζεται η διακοπή της λειτουργίας του καθώς και των τυχόν θυγατρικών του, ως και ο χρόνος αυτής, η τύχη της περιουσίας του καταργούμενου νομικού προσώπου, όπως και των τυχόν θυγατρικών του, ρυθμίζονται όλα τα θέματα της διαδοχής των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών τους, όπως και η τύχη των εκκρεμών δικών, της αυτοδίκαιης λύσης των πάσης φύσεως εργασιακών σχέσεων και των συμβάσεων έργου, της αυτοδίκαιης λήξης όλων των αποσπάσεων προσωπικού καθώς και κάθε σχετικό με αυτά θέμα, της αυτοδίκαιης λήξης της θητείας των οργάνων διοίκησης, των διαδικασιών και οργάνων που απαιτούνται για τη διαδοχή καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια,

β) σε περίπτωση συγχώνευσης του φορέα, καθορίζεται η διακοπή της λειτουργίας και η τύχη της περιουσίας του συγχωνευόμενου προσώπου, ρυθμίζονται τα θέματα των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών του, της ρύθμιση των θεμάτων των εργασιακών σχέσεων και κάθε σχετικό με αυτήν θέμα, της αυτοδίκαιης λήξης της θητείας των οργάνων διοίκησης, των διαδικασιών και οργάνων για τη συγχώνευση, το καταστατικό ή ο οργανισμός που το διέπει και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και του κατά περίπτωση εποπτεύοντος τον καταργούμενο ή συγχωνευόμενο φορέα, καθορίζονται τα θέματα που αφορούν την διαφύλαξη της περιουσίας των καταργούμενων ή συγχωνευόμενων φορέων, οι σχετικές διαδικασίες και όργανα και κάθε άλλο σχετικό θέμα.»

Άρθρο 2

Η ισχύς της παρούσας, η οποία θα κυρωθεί νομοθετικά κατά το άρθρο 44 παράγραφος 1 του Συντάγματος, αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 10 Ιουνίου 2013

ΜΕΓΑΛΟ ΚΥΜΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ, ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ, ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις πολιτικών φορέων, δημοσιογράφων και εκπροσώπων των επιστημών και του πολιτισμού για τον «ξαφνικό θάνατο» της ΕΡΤ, που αποφάσισε η κυβέρνηση. Άμεση συνάντηση των αρχηγών των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση ζητεί το ΠΑΣΟΚ, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει στη Βουλή το νόμο που θα κυρώνει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

ΠΑΣΟΚ: Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών άμεσα – Δεν θα ρίξουμε την κυβέρνηση

«Το ΠΑΣΟΚ έχει καταστήσει σαφές στις επαφές που είχαν οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος για το θέμα της ΕΡΤ, ότι διαφωνεί απολύτως με τις συγκεκριμένες αποφάσεις και τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Για το λόγο αυτό, η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν φέρει τις υπογραφές των υπουργών που έχουν υποδειχθεί από το ΠΑΣΟΚ», αναφέρει το Γραφείο Τύπου του Κινήματος σε νεότερη ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή τις εξελίξεις στην ΕΡΤ.

Το ΠΑΣΟΚ κάνει μάλιστα λόγο για «επικίνδυνες κινήσεις εντυπωσιασμού» και τονίζει ότι «κάθε ουσιαστική μεταρρύθμιση προϋποθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο και αξιόπιστη και διαφανή διαδικασία».

«Το άμεσο κλείσιμο της ΕΡΤ και η απόλυση όλου του προσωπικού παρουσιάστηκε σε εμάς από την κυβέρνηση ως επιτακτική ανάγκη, ώστε να εκπληρωθεί αμέσως ο όρος της μείωσης του προσωπικού του κράτους κατά 2.000 άτομα πριν την καταβολή της επόμενης δόσης. Ζητήματα οικονομικής διαχείρισης και λειτουργίας της ΕΡΤ προφανώς υπάρχουν. Δεν προέκυψαν όμως τώρα», προσθέτει.

Επισημαίνει δε πως «η κυβέρνηση και οι συγκεκριμένοι αρμόδιοι υπουργοί της εποπτεύουν της ΕΡΤ επί έναν ολόκληρο χρόνο, χωρίς καμία ουσιαστική παρέμβαση και χωρίς καμία βελτίωση στα θέματα αυτά».«Δεν θέσαμε, ούτε θέτουμε ζήτημα κυβερνητικής σταθερότητας. Υπάρχει άραγε κανείς που το θέτει;», διερωτάται το Κίνημα, τονίζοντας παράλληλα ότι «τίθεται προφανές ζήτημα προγραμματικής συμφωνίας και κανόνων λειτουργίας της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας».

ΔΗΜΑΡ: Δεν ψηφίζουμε

Η Δημοκρατική Αριστερά δεν θα ψηφίσει την πράξη νομοθετικού περιεχομένου για το κλείσιμο της ΕΡΤ, όποτε κι αν έρθει στη Βουλή.“Οι υπουργοί της ΔΗΜΑΡ δεν συνυπέγραψαν την πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

«Δεν νοείται σύγχρονη χώρα και δη ευρωπαϊκή η οποία – έστω και για μία ώρα – να μη διαθέτει Δημόσια Τηλεόραση» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ.

«Η Δημοκρατική Αριστερά διαφωνεί ριζικά και είναι αντίθετη με την αναστολή της λειτουργίας της ΕΡΤ και επαναλειτουργίας της μετά από “κάποιο” χρονικό διάστημα» διαμηνύει, ζητώντας «την άμεση συγκρότηση επιτροπής κοινής αποδοχής από εμπειρογνώμονες και πρόσωπα κύρους με στόχο εντός τριών μηνών να υποβάλλει στο Κοινοβούλιο επιχειρησιακό σχέδιο για μια σύγχρονη Δημόσια Τηλεόραση».

«Στο ενδιάμεσο διάστημα η ΕΡΤ δεν μπορεί παρά να λειτουργεί» επισημαίνει η ΔΗΜΑΡ, τονίζοντας ότι «τα γνωστά προβλήματα της ΕΡΤ είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που ακολουθήθηκαν δεκαετίες τώρα και δεν έχουν καμία σχέση με το μνημόνιο και τις δανειακές συμβάσεις της χώρας».

«Η ενδεχόμενη αναστολή λειτουργίας της ΕΡΤ υποδηλώνει με το χειρότερο τρόπο τη μετάθεση, αλλά και την επικρότηση τελικώς της αδυναμίας και των αντιστάσεων που συνεχίζουν να υπάρχουν απέναντι στις μεταρρυθμίσεις» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Είναι σαφές ότι είναι αναγκαίος ο εξορθολογισμός και η αναδιοργάνωση της ΕΡΤ. Εξορθολογισμός, ο οποίος όμως δεν είναι δυνατόν να επιχειρείται πρόχειρα και χωρίς κανένα σχέδιο. Το ίδιο αναγκαία είναι και η ριζική αποκοπή της Δημόσιας Τηλεόρασης από τις εκάστοτε κυβερνητικές επιθυμίες και σκοπιμότητες, τα ποικίλα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, καθώς και από τις πελατειακές σχέσεις παντός τύπου» σημειώνει η ΔΗΜΑΡ.

Τσίπρας: Πραξικόπημα σε βάρος του ελληνικού λαού

Πραξικόπημα εις βάρος του ελληνικού λαού και των εργαζομένων της ΕΡΤ, χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας την απόφαση της κυβέρνησης να βάλει λουκέτο στην ΕΡΤ, από το προαύλιο του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή.

“Κλείνουν την ΕΡΤ για να την μετατρέψουν σε μία νέα ΥΕNΝΕΔ. Φιμώνουν την ΕΡΤ γιατί αυτό απαιτεί η τρόικα”, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και σημείωσε ότι η η κυβέρνηση κλείνει την ΕΡΤ λες και είναι τσιφλίκι της. “Πρόκειται για μία παράνομη πράξη, η διακοπή του σήματος της ΕΡΤ”, υπογράμμισε.

Ο κ. Τσίπρας απηύθυνε κάλεσμα προς ολόκληρο τον ελληνικό λαό να στηρίξει τους εργαζόμενους της ΕΡΤ και τόνισε ότι “σκεφτόμαστε όλα τα ενδεχόμενα αντίδρασης. Δεν θα ενεργήσουμε σπασμωδικά”.Ο Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥΗ διασφάλιση της αποστολής της ΕΡΤ, «δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δρομολογείται με σχεδιασμούς παρασκηνίου, με στόχους μικροπολιτικούς και βεβαίως, με ενέργειες που επιφέρουν πλήγμα στη Δημοκρατία, τονίζει, μεταξύ άλλων σε δήλωση που έκανε αργά το βράδυ ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.Η χώρα, αναφέρει επίσης, «χρειάζεται Δημόσια Τηλεόραση και Ραδιοφωνία, που να υπηρετεί χωρίς σκοπιμότητες το δημόσιο συμφέρον, να λειτουργεί δημοκρατικά και παράλληλα, να αναδεικνύει την σημασία των δημοκρατικών διαδικασιών, με σεβασμό στους κανόνες της ουσιαστικής ενημέρωσης και της δεοντολογίας, λαμβάνοντας υπόψη τον εκπαιδευτικό της χαρακτήρα για το σύνολο της κοινωνίας, όπως και τις ανάγκες του απόδημου Ελληνισμού αλλά και των ακριτικών περιοχών της χώρας».

Ο κ. Παπανδρέου αναγνωρίζει ότι η ΕΡΤ έπρεπε να σχεδιαστεί εκ νέου, αλλά τονίζει ότι αυτό «απαιτεί σχέδιο και βεβαίως, την αλήθεια προς την ελληνική κοινωνία και σεβασμό προς τους εργαζόμενους».

Ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι με την απόφασή της επιβεβαιώνει, για μια ακόμα φορά, με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο, την υποκρισία και την ανευθυνότητα με την οποία πολιτεύθηκε η ΝΔ. Και προσθέτει ότι το συγκεκριμένο κόμμα παρέδωσε την ΕΡΤ ελλειμματική και όταν το ΠΑΣΟΚ την έκανε άμεσα κερδοφόρα και επιχείρησε τολμηρές τομές, «η ΝΔ και ο σημερινός κυβερνητικός εκπρόσωπος, αντέδρασαν με πύρινες δηλώσεις».

Σήμερα, αναφέρει επίσης ο πρώην πρωθυπουργός, «αντί να ζητούν συγνώμη για τη στάση τους και την υποκρισία τους, μιλούν χωρίς αιδώ, για βούληση και τόλμη».

Και προσθέτει: «Και βεβαίως, φθάνουν στο σημείο να σπιλώνουν αδιακρίτως συνειδήσεις και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων».

Στο πλευρό των εργαζομένων ο Μίκης

«Στέκομαι στο πλευρό των εργαζομένων με όσες ηθικές δυνάμεις διαθέτω», τονίζει σε δήλωση ο Μίκης Θεοδωράκης αναφορικά με την απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ.

«Ενώ ακόμα και το ΔΝΤ καταγγέλλει την καταστροφική πολιτική της τρόικας σε βάρος του λαού μας, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να πειθαρχεί στις εντολές της που τώρα περνούν στη φάση της εξόντωσης των υπαλλήλων του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ πετώντας στους δρόμους χιλιάδες οικογένειες» υπογραμμίζει ο Μίκης Θεοδωράκης και προσθέτει:

«Νομίζω ότι το ποτήρι της οργής έχει πια ξεχειλίσει και ότι όλοι οι Έλληνες πρέπει σαν ένας άνθρωπος, να πουν ένα βροντερό όχι σε αυτή την ανελέητη επίθεση. Σε ότι αφορά της ΕΡΤ λόγω και της θητείας μου στα μουσικά σύνολά της έχω ιδιαίτερους λόγους να δηλώσω ότι στέκομαι στο πλευρό των εργαζομένων με όσες ηθικές δυνάμεις διαθέτω».

ΑΝΕΛ: Μποναμάς στα ιδιωτικά κανάλια

Την αντίθεση στα σχέδια για συρρίκνωση της ΕΡΤ εξέφρασε για λογαριασμό των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο βουλευτής επικρατείας και τομεάρχης για θέματα ΜΜΕ Τέρενς Κουίκ. Εξορθολογισμός δεν σημαίνει ότι θα διαλύσουν τα πάντα για να φτιάξουν ένα μικρομαγαζάκι στα μνημονιακά μέτρα, σημειώνει ο κ. Κουίκ, ενώ τονίζει ότι «τα ρολά στην ΕΡΤ και η μετέπειτα συρρίκνωσή της, είναι μποναμάς στα ιδιωτικά κανάλια».

ΚΚΕ – Κουτσούμπας: Λουκέτο στη δημόσια ενημέρωση

Η ανακοίνωση της τριτοκομματικής κυβέρνησης για το κλείσιμο της ΕΡΤ βάζει, σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα, λουκέτο στην ίδια τη δημόσια ενημέρωση και πετά χιλιάδες εργαζόμενους στο δρόμο.

«Είναι διαδικασία που οδηγεί στο να ρίξει στα χέρια των ιδιωτών όλη την περιουσία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης», προσθέτει.

Καταλήγοντας αναφέρει πως η εξέλιξη αυτή αφορά όλο τον εργαζόμενο λαό, το εργατικό λαϊκό κίνημα, τονίζοντας την ανάγκη για μαζική συμπαράσταση προς τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους της ΕΡΤ.

Νωρίτερα ο βουλευτής του ΚΚΕ και εκπρόσωπος Τύπου, Γιάννης Γκιόκας, ο οποίος επισκέφθηκε το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, χαρακτήρισε προκλητική την απόφαση της κυβέρνησης.

Το ΚΚΕ, πρόσθεσε, είναι αντίθετο σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης και συρρίκνωσης της ΕΡΤ που θα οδηγήσει και στην υπονόμευση του δικαιώματος του λαού στην ενημέρωση, αλλά και στην απόλυση χιλιάδων εργαζομένων.

«Καλούμε τους εργαζόμενους και τον ελληνικό λαό να στηρίξει αποφασιστικά τον αγώνα των εργαζομένων στην ΕΡΤ και στους άλλους δημόσιους οργανισμούς και να εκφράσει την αλληλεγγύη του προκειμένου να ανατραπεί αυτή η αντιλαϊκή πολιτική και ο αυταρχισμός της κυβέρνησης», καταλήγει.

Ο ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ

Η ενημέρωση του πολίτη δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να παραδοθεί κατ’ αποκλειστικότητα στα ιδιωτικά συμφέροντα, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, σημειώνοντας πως η παράλληλη ύπαρξη δημόσιας και ιδιωτικής ραδιοτηλεόρασης αποτελεί εγγύηση της πολυφωνίας στον τομέα των μέσων… ενημέρωσης και εγγύηση για τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Επιπλέον, ο ΔΣΑ υπενθυμίζει ότι, κατά τη ρητή διατύπωση του άρθρου 44 παρ. 1 του Συντάγματος, πράξεις νομοθετικού περιεχομένου μπορούν να εκδίδονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ύστερα από πρόταση του υπουργικού συμβουλίου, αποκλειστικά και μόνο σε «έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης».

Εν προκειμένω, συνεχίζει ο Σύλλογος, είναι προφανές ότι, κατά τα διδάγματα της λογικής και της κοινής πείρας, δεν υφίσταται κανενός είδους «έκτακτη περίπτωση», στην οποία μάλιστα να μπορεί να θεωρηθεί ότι συντρέχει «εξαιρετικά επείγουσα» και, συγχρόνως, «απρόβλεπτη ανάγκη», ώστε να νοείται δυνατότητα άσκησης νομοθετικής λειτουργίας από την εκτελεστική εξουσία.

«Σε καμία δημοκρατική κοινωνία δεν νοείται εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων κατά κατάλυση του Συντάγματος. Με διαρκείς και επαναλαμβανόμενες πράξεις κυβερνητικής αυθαιρεσίας, η πολιτική εξουσία φέρει ακέραια την ευθύνη για την πλήρη απαξίωση του πολιτικού συστήματος στα μάτια των πολιτών, με αποτέλεσμα να ενθαρρύνεται η άνοδος των άκρων, να πυροδοτούνται κοινωνικές εξεγέρσεις, και να τίθεται, κατ’ αυτόν τον τρόπο, σε άμεσο κίνδυνο η υπόσταση ακόμα και του ίδιου του δημοκρατικού πολιτεύματος» καταλήγει.

ΟΤΟΕ: Η κυβέρνηση υπακούει στις εντολές της ΕΡΤ

Η κυβέρνηση υπακούει στις εντολές της τρόικας και είναι έτοιμη να υλοποιήσει χωρίς καμία αντίσταση, όπως όλα δείχνουν, τις απαιτήσεις της, κλείνοντας την ΕΡΤ και αναθέτοντας στους αρμόδιους υπουργούς τη διαχείριση της περιουσίας της, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος.

Στην ανακοίνωσή της η ΟΤΟΕ χαρακτηρίζει το κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ως μία ακόμα θλιβερή συνέχεια υλοποίησης των εντολών της τρόικας σε βάρος δημόσιων οργανισμών.

Η ΟΤΟΕ, προστίθεται στην ανακοίνωση, καταγγέλλει αυτές τις επιλογές, διαμαρτύρεται έντονα για την αυταρχική Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου και συμπαρατάσσεται στον αγώνα για την υπεράσπιση της δημόσιας τηλεόρασης και των εργαζομένων.

«Αυτά τα σχέδια της τρόικας που έχουν ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές διαστάσεις, δεν πρέπει να περάσουν», καταλήγει.

ΟΙ ΑΠΟΔΗΜΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

«Αποκοπή και αποξένωσή από την μητέρα πατρίδα» νοιώθουν οι απόδημοι Έλληνες μετά την απόφαση της κυβέρνησης για το κλείσιμο της ΕΡΤ όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του προέδρου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, Στέφανου Ταμβάκη.

«Η Δημόσια ραδιοτηλεόραση όλα τα χρόνιατης λειτουργίας της, αποτελεί την γέφυρα και το συνδετικό κρίκο του απανταχού ελληνισμού με την μητέρα πατρίδα. Είναι γνωστό ότι αυτό που ενώνει τα 7.000.000 των Ελλήνων που ζούμε σε όλα και τα πλάτη της γης, είναι η ελληνική λαλιά. Η ΕΡΤ με τα προγράμματα του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης συμβάλλει και συμμετέχει στο εθνικό έργο της διάδοση της γλώσσας, του πολιτισμού των ηθών και των εθίμων μας. Από σήμερα όλοι μας αισθανόμαστε αποκοπή και αποξένωσή από την μητέρα πατρίδα» αναφέρει στην ανακοίνωσή του από την Αίγυπτο, όπου βρίσκονται τα γραφεία του ΣΑΕ, ο κ. Ταμβάκης.

«Για τους λόγους αυτούς θεωρώ ότι η απόφαση αυτή αποδυναμώνει την διεθνή εικόνα της Ελλάδας και κατηγορηματικά την καταδικάζω και καλώ την κυβέρνηση να αναλογισθεί τον δυσμενή αντίκτυπο στον ελληνισμό απανταχού της γης« καταλήγει ο του ΣΑΕ.

Keywords
ΕΡΤ, απεργια, μμε, απεργια μμε, θεμα, μμε, ανεργια, εσβησαν τα φωτα, ευάγγελος λιβιεράτος, αντώνης μανιτάκης, αλέξης τσίπρας, γιώργος παπανδρέου, μικης θεοδωρακης, ανεξαρτητοι ελληνες, βενιζελος, δεη, ΑΣΕΠ, κειμενο, υφίσταται, ελλαδα, κεπ, υπουργοι, ΠΑΣΟΚ, δημαρ, αναδιαρθρωση, αθηνα, ιουνίου, κυμα, βουλη, σαμαρας, μνημονιο, τσιπρας, συριζα, νέα, παπανδρεου, νεα δημοκρατια, συγκεκριμένο, ΔΝΤ, ΔΕΚΟ, σημαίνει, ΚΚΕ, ΔΣΑ, οτοε, αιγυπτος, σαε, Αντωνης Σαμαρας, κινηση στους δρομους, εφημεριδες, νουμερα τηλεθεασης, σταση εργασιας, εφημεριδα δημοκρατια, απεργια οσε, απεργια υπα, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, παραταση φορολογικων δηλωσεων, απεργια 9 ιουνιου, απεργια 15 ιουνιου, διακοπες δεη, απεργια 28 ιουνιου, απεργια 29 ιουνιου, απεργια ταξι, απολυσεις στο δημοσιο, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, χαρατσι δεη, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, εκλογες 2012, απεργια 26 σεπτεμβριου, αλλαγη ωρας 2012, μνημονιο 3, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, νεος παπας, ευάγγελος λιβιεράτος, αντώνης μανιτάκης, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, κομματα, κουβελης, χαρατσι, τηλεθεαση, επιθυμιες, το θεμα, αιτηση, αυστραλια, αφρικη, βημα, δημοκρατια, δημοκρατικη αριστερα, κεπ, μητερα, οτοε, πλαισιο, πρωτο θεμα, προγραμμα, σημερινη, τηλεοραση, τυχη, υψος, ωρα, αγελαδες, αγια παρασκευη, αρθρο, αλληλεγγυη, αμερικη, ανθρωπος, ανοδος, αξιοπρεπεια, αρθρο 44, ασια, αφορμη, βραδυ, γεφυρα, γινει, γινονται, γιώργος παπανδρέου, γραφεια, διαστημα, δυναμη, δυνατοτητα, δημοσιο, δηλωση, δυναμικο, εφημεριδα της κυβερνησεως, εγγυηση, υπαρχει, ενημερωση, εξελιξη, εξι, εξυπηρετηση, επρεπε, εσβησαν τα φωτα, εταιρια, ευθυνη, ευρωπη, εφιαλτες, εφημεριδα, ιδεες, ιδια, ιδιο, ηθων, υπηρεσιες, υφίσταται, υφος, θεοδωρακης, εικονα, ισχυς, κυβερνηση, κυμα, κειμενο, κομμα, κτημα, λειτουργια, λουκετο, λογο, ματια, μορφη, νοσοκομεια, παντα, οκτω, οργανογραμμα, ορος, ουσιαστικα, προβληματα, προγραμματα, ρυθμιση, σαε, συγνωμη, συγκεκριμένο, συνεχεια, σχεδια, σχεδιο, τολμη, τρια, των ακρων, φτανει, φορα, χρονος, ωρες, εφαρμογη, ετοιμη, εθνικο, χωρα, ιουνίου, νομικου, οργανα, οργη, σημαίνει, θεματα, θεσεις, βεβαιως, χερια
Τυχαία Θέματα