Γαλλία: «Βραχιολάκι» θα φορά για έναν χρόνο ο Σαρκοζί – Έχασε τη μάχη στο εφετείο

Καταδικάστηκε χθες Τετάρτη σε δεύτερο βαθμό ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί σε φυλάκιση τριών ετών, το ένα από τα οποία χωρίς αναστολή, για διαφθορά και αθέμιτη άσκηση επιρροής. Η ποινή είναι πρωτοφανής για πρώην πρόεδρο της χώρας, ωστόσο, αντί να οδηγηθεί στη φυλακή, θα φοράει «βραχιολάκι» για τον υπόλοιπο χρόνο.

Ο παλιός δικηγόρος του Σαρκοζί, Τιερί Ερζόγκ,

και ο πρώην υψηλόβαθμος δικαστής Ζιλμπέρ Αζιμπέρ καταδικάσθηκαν στις ίδιες ποινές.

Επίσης, το εφετείο του Παρισιού στέρησε από τον Σαρκοζί τα πολιτικά δικαιώματά του για τρία χρόνια, πράγμα που του απαγορεύει να θέσει υποψηφιότητα για να εκλεγεί, ενώ επέβαλε στον Ερζόγκ απαγόρευση να δικηγορεί για τρία χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι το 2021 πρωτοβάθμιο δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Σαρκοζί για απόπειρα δωροδοκίας δικαστή μετά την αποχώρησή του από το αξίωμα και για διαπραγμάτευση επιρροής με αντάλλαγμα εμπιστευτικές πληροφορίες σχετικά με μια έρευνα για τα οικονομικά της εκστρατείας του το 2007.

Η καταδίκη του σηματοδότησε μια εκπληκτική πτώση από την κορυφή για έναν πρώην πρόεδρο που κάποτε είχε κατακτήσει τον κόσμο, ενώ πρόκειται για μία από τις πολλές νομικές μάχες που δίνει ο Σαρκοζί την τελευταία δεκαετία.

Ο 68χρονος Σαρκοζί, ο οποίος υπηρέτησε διετέλεσε πρόεδρος της Γαλλίας από το 2007 έως το 2012, αρνείται συνεχώς κάθε κατηγορία. Η συνήγορός του Ζακλίν Λαφρόν χαρακτήρισε την απόφαση «μοναδικά άδικη» και δήλωσε: «Βρισκόμαστε στην αρχή της διαδικασία, θα το πάμε μέχρι τέλους».

Keywords
Τυχαία Θέματα