Γάζα: Τι προβλέπει ισραηλινό σχέδιο για την επομένη του πολέμου – Ποιος θα αναλάβει τη διακυβέρνηση

09:30 5/1/2024 - Πηγή: BankWars

Σχέδιο για την επόμενη μέρα στη Γάζα, που παρουσιάστηκε χθες Πέμπτη για πρώτη φορά σε αδρές γραμμές, προβλέπει ότι δεν θα κυβερνά ούτε η Χαμάς ούτε η ισραηλινική πολιτική Αρχή τον παλαιστινιακό θύλακα, όπου οι ζημιές είναι τεράστιες έπειτα από περίπου τρεις μήνες εχθροπραξιών.

Καθώς αναμένεται στην περιοχή ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος επιδιώκει την αποτροπή της εξάπλωσης του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς στη Μέση Ανατολή, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ παρουσίασε χθες το αρχικό σχέδιο του για τη Λωρίδα της Γάζας

αφού τελειώσει ο πόλεμος.

Σύμφωνα με το σχέδιο, που υπόκειται ωστόσο στην έγκριση της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου, η οποία παραμένει διχασμένη, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας θα συνεχιστούν έως την «επιστροφή» των ομήρων, την καταστροφή των στρατιωτικών και κυβερνητικών δυνατοτήτων της Χαμάς και την εξάλειψη των στρατιωτικών απειλών. Κατόπιν θα αρχίσει νέα φάση, η επόμενη ημέρα του πολέμου, κατά την οποία η Χαμάς δεν θα ελέγχει τη Γάζα, όπως αναφέρεται στο σχέδιο.

«Δεν θα υπάρξει ισραηλινή πολιτική παρουσία στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίτευξη των στόχων του πολέμου» είπε χθες ο κ. Γκάλαντ, προσθέτοντας πως ο ισραηλινός στρατός θα διατηρήσει σε κάθε περίπτωση ελευθερία δράσης στον θύλακο για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε απειλής. «Οι κάτοικοι της Γάζας είναι Παλαιστίνιοι. Κατά συνέπεια παλαιστινιακές οντότητες θα αναλάβουν τη διακυβέρνηση, υπό τον όρο πως δεν θα υπάρχει καμιά εχθρική ενέργεια ή απειλή εναντίον του κράτους του Ισραήλ» είπε ακόμη ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας χωρίς να ξεκαθαρίσει ποιος ακριβώς από τους Παλαιστίνιους αναμένει πως θα αναλάβει τη διακυβέρνηση του θυλάκου 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ πρότεινε τη Δευτέρα να επιστρέψουν Εβραίοι έποικοι στη Λωρίδα της Γάζας μετά τον πόλεμο και να «ενθαρρυνθεί» ο παλαιστινιακός πληθυσμός να «μεταναστεύσει», έπειτα από παρόμοια πρόταση του άλλου ακροδεξιού υπουργού της κυβέρνησης Νετανιάχου, του Μπεζαλέλ Σμότριτς (Οικονομικών). Οι δηλώσεις των δύο υπουργών προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις διεθνώς.

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης προς Παρασκευή, οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν για ακόμα μία φορά αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο νότιο και στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Αεροπορικές επιδρομές και πυρά πυροβολικού έπληξαν χθες τη Χαν Γιούνις, μεγάλη πόλη στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, που έχει μετατραπεί σε επίκεντρο των εχθροπραξιών τελευταία, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Keywords
Αναζητήσεις
gaza-ti-provlepei-israilino-schedio-gia-tin-epomeni-tou-polemou--poios-tha-analavei-ti-diakyvernisi.htm
Τυχαία Θέματα