JP Morgan: Δίνει 90% πιθανότητες να μας αναβαθμίσει σε επενδυτική βαθμίδα και η Moody’s

09:21 5/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

Πιθανότητες 90% δίνει η JP Morgan για αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα και από τη Moody’s τον Μάρτιο, μετά από τους άλλους οίκους που έχουν ήδη δώσει καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας στην Ελλάδα. Δίνει επίσης λιγότερες πιθανότητες 30% να ανεβούμε περαιτέρω στην κατάταξη της επενδυτικής βαθμίδας από τους άλλους οίκους που μας έχουν ήδη αναβαθμίσει.

Υπενθυμίζεται ότι η γερμανική Scope που πήρε άδεια αξιολόγησης από την ΕΚΤ αφού

μας αναβάθμισε, η καναδική DBRS, όσο και οι δύο μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης  Standard & Poor’s και Fitch, μας αξιολόγησαν σε επενδυτική βαθμίδα.

Ακόμα και αν μας είχε αναβαθμίσει μόνον η DBRS και πάλι τα ελληνικά ομόλογα θα ήταν επιλέξιμα από την ΕΚΤ για αγορές ή ως εγγύηση για δάνεια προς τις ελληνικές τράπεζες, χωρίς να υπάρχει ανάγκη για ειδική εξαίρεση της χώρας. Αλλά η αναβάθμιση από τους δύο μεγαλύτερους οίκους Moody’s και Standard & Poor’s, σημαίνει ότι τα ελληνικά ομόλογα μπαίνουν στο καλάθι των επενδύσεων από όλους τους μεγάλους διεθνείς επενδυτές.

Θα αρχίσουν να αγοράζονται από τα μεγαλύτερα διεθνή Αμοιβαία και τράπεζες που μετά τη χρεωκοπία της χώρας πούλησαν κι απομακρύνθηκαν από ελληνικούς τίτλους. Το 90% των κεφαλαίων αυτών εξετάζει τις βαθμολογίες των Moody’s και Standard & Poor’s. Για την ώρα μας έχει αναβαθμίσει μόνον η δεύτερη, αλλά είναι θέμα χρόνου να το κάνει και η Moody’s και μπορεί να γίνει φέτος.

Η JP Morgan  στην έκθεσή της, για τις πιθανότητες αλλαγών από τους οίκους αξιολόγησης το 2024 στην Ευρωζώνη, προβλέπει  την επικείμενη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s.

O οίκος αξιολόγησης τοποθετεί σήμερα την Ελλάδα ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, έπειτα από την αναβάθμιση τον περασμένο Σεπτέμβριο κατά δύο βαθμίδες, στο Ba1 από Ba3.

Στην ίδια έκθεση ο οίκος δίνει μικρές πιθανότητες 30% για περαιτέρω αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους DBRS, Standard & Poor’s και Fitch, που μας έχουν ήδη αναβαθμίσει.

Στην ίδια ανάλυση η JP Morgan, βλέπει μικρές πιθανότητες περίπου 30% να χάσει η Ιταλία την επενδυτική βαθμίδα, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση Μελόνι, θα διατηρήσει μία σοβαρή στάση.

Η ανάλυση δίνει επίσης καλές πιθανότητες άνω του 50% περαιτέρω αναβαθμίσεων στην Κύπρο (από S&P και Moody’s), την Ιρλανδία (από Fitch) και την Πορτογαλία (από S&P). Μικρή επίσης πιθανότητα περίπου 30% υπάρχει και για πιθανές υποβαθμίσεις για το Βέλγιο (Fitch) και τη Γαλλία (S&P).

Keywords
Αναζητήσεις
jp-morgan-dinei-90-pithanotites-na-mas-anavathmisei-se-ependytiki-vathmida-kai-i-moodys.htm
Τυχαία Θέματα