«Καμπανάκι» ΟΟΣΑ για την ευρωκρίση-Ύφεση στην Ελλάδα και το 2014

Για τεράστιο παγκόσμιο οικονομικό σοκ προειδοποίησε ο ΟΟΣΑ, σε περίπτωση που δεν δοθεί μια λύση στην κρίση του ευρώ, καθώς αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία. Υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη. Τις χειρότερες επιδόσεις «βλέπει» για την Ελλάδα.

Η ευρωζώνη, όπως τονίζει ο ΟΟΣΑ,

θα βρεθεί αντιμέτωπη με δύο χρόνια βραδεία και άνισης ανάκαμψης, ενώ οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να βυθιστούν στην ύφεση, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για το «δημοσιονομικό γκρεμό». Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2,9% φέτος και κατά 3,4% το 2013. Οι προηγούμενες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για ανάπτυξης 3,4% και 4,2%.

Η οικονομία της ευρωζώνης, αναμένεται να συρρικνωθεί 0,4% φέτος και 0,1% το 2013, ενώ θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2014, στο +1,4%. Η ανεργία θα ανέλθει στο 11,9% το 2013.

Η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Οργανισμού για τις οικονομικές προοπτικές, θα καταγράψει τη χειρότερη απόδοση ανάμεσα στις χώρες του ευρώ, η οποία θα συρρικνωθεί 4,5% το 2013 και 1,3% το 2014. Η σταδιακή επιστροφή σε θετικό ρυθμός προβλέπεται στα τέλη του 2014.

Τέλος, τονίζει ότι οι κεντρικές τράπεζες να ετοιμάζονται για «χαλάρωση» της νομισματικής πολιτικής και κάλεσε τους πολιτικούς να λύσουν το πρόβλημα της κρίσης χρέους.

«Η παγκόσμια οικονομία απέχει πολύ από το να βγει από το δάσος», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Angel Gurría.



Keywords
Τυχαία Θέματα