Νέο μέλος της Ευρωζώνης η Λετονία – Μπαίνει με το …αριστερό λόγω τραπεζών

14:06 5/6/2013 - Πηγή: BankWars

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καλωσόρισε την Λετονία ως το 18ο μέλος της ευρωζώνης. Προειδοποίησε ωστόσο ότι οι μεγάλες ξένες καταθέσεις στις τράπεζες της χώρας αποτελούν ρίσκο για την χρηματοοικονομική της σταθερότητας.

Στην έκθεση σύγκλισής της, η ΕΚΤ αναφέρει ότι η Λετονία ανταποκρίνεται σε όλα τα κριτήρια για την ένταξή της στην νομισματική ένωση. Στα κριτήρια αυτά συμπεριλαμβάνονται ο χαμηλός πληθωρισμός και μακροπρόθεσμα επιτόκια, μια σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία και τα χαμηλά επίπεδα δημοσίου χρέους και ελλειμμάτων.

Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα εξέφρασε την ανησυχία της αναφορικά με την υψηλή αναλογία ξένων καταθέσεων που βρίσκονται στις τράπεζες της Λετονίας.

«Η εξάρτηση ενός σημαντικού μέρους του τραπεζικού τομέα από καταθέσεις μη κατοίκων ως πηγής χρηματοδότησης, αν και δεν είναι πρόσφατο φαινόμενο, ωστόσο αυξάνεται και πάλι και αποτελεί ένα σημαντικό ρίσκο για την χρηματοοικονομική σταθερότητα», αναφέρεται συγκεκριμένα.

Σημειώνεται ότι στο τέλος του α’ τριμήνου, οι καταθέσεις στις λετονικές τράπεζες από κατοίκους εκτός ΕΕ ανέρχονταν σε περίπου 7 δισ. ευρώ, αντιστοιχούσαν δηλαδή περίπου στο ένα τρίτο του ΑΕΠ της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα