Ποιοι οδηγούν σε καταστροφή τις τράπεζες; Οι …λαϊκιστές ή μήπως οι…χαρτογιακάδες;

ΠΗΡΑ ΔΑΝΕΙΟ 100.000 ΕΥΡΩ για αγορά σπιτιού. Η τράπεζα μου το έδωσε άνετα και μάλιστα με ρώτησε αν θέλω και παραπάνω. Το σπίτι είναι υποθηκευμένο στην τράπεζα για Χ χρόνια. Και είναι γραμμένο στα χαρτιά της, για 100.000 ευρώ. Σήμερα, ούτε το σπίτι τιμάται 100.000 ευρώ – ζήτημα είναι αν πιάνει τις 60.000 – ούτε

με τη δραστική μείωση των εισοδημάτων και την έκρηξη της ανεργίας μπορώ να πληρώνω τόκους +κεφάλαιο βάσει της αρχικής συμφωνίας.

ΕΡΩΤΗΣΗ: ΓΙΑΤΙ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΑ να παίρνει όσα έπαιρνε; Και γιατί πρέπει, ντε και καλά, στα βιβλία της να «γράφει» σπίτι αξίας 100.000 ευρώ; Η απάντηση των …χαρτογιακάδων είναι ότι αν η τράπεζα πράξει διαφορετικά, θα υποχρεωθεί να εγγράψει πρόσθετες προβλέψεις λόγω της μείωσης της αξίας των ενυπόθηκων δανείων, άρα, δεδομένης και της έλλειψης κεφαλαίων σήμερα, αλλά και της δυνατότητας να δανειστεί από τις αγορές, θα οδηγηθεί στη χρεοκοπία. Οι τράπεζες έχουν δανείσει 67 δις ευρώ στεγαστικά δάνεια και 6,3 δις ευρώ δάνεια σε τρίτο νόμισμα (ελβετικό φράγκο, δολάριο). Συνολικά 73,4 δις ευρώ. Αν δεχθούμε τα επίσημα στοιχεία για την πτώση των αξιών στα ακίνητα που μιλάνε για 25%-30%, τότε οι τράπεζες έχουν χάσει πάνω από 3 δισεκατομμύρια. (Μέρος των δανείων αφορούν χρηματοδότηση 75% της εμπορικής αξίας και μέρος το 100%).

ΤΑ ΕΧΑΣΑΝ, ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ, ΑΛΛΑ… κάνουν πως δεν το ξέρουν! Και παίζουν τον …παπά, περιμένοντας και πιέζοντας τους δανειολήπτες να πληρώσουν κανονικά για αξίες που δεν υφίστανται!

Μήπως ήρθε η ώρα να τελειώνουμε με τα νούμερα «μαϊμού»; Να τελειώνουμε με τα ψέματα πως …λεφτά υπάρχουν; Να τελειώνουμε με τα λογιστικά και να δούμε την αλήθεια; Ότι δηλαδή τα λεφτά κάηκαν και ότι είναι 100% χαμένα; Και ότι δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση στο εκατομμύριο να πληρωθούν;

ΠΟΝΑΕΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ. Πρέπει όμως να την αντιμετωπίσουμε. Και η απάντηση των τραπεζών ότι «δεν έχουμε λεφτά, μας τα έφαγε το PSI, είναι μεν σωστή, αλλά δε λύνει ούτε το πρόβλημα των δανειοληπτών, ούτε το πρόβλημα των τραπεζών, οι οποίες σε λίγο θα ξεπουλήσουν στο 30% (το πολύ) στα distress funds τα χαρτοφυλάκια των δανείων τους. Λύση υπάρχει, είναι μία και οφείλει η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ να τη δώσει.

ΝΑ ΠΕΙ ΤΗΝ ΩΜΗ ΑΛΗΘΕΙΑ στους τροικανούς για την κατάσταση, να πατήσει πάνω στην τελευταία τοποθέτηση του ΔΝΤ και να ζητήσει plas ελάχιστα δις που να δοθούν στις τράπεζες με ένα σκοπό: Το γενικό κούρεμα των δανείων κατά 30%. Μόνο έτσι θα αρχίσουν και οι τράπεζες να εισπράττουν δόσεις, μόνο έτσι θα περισσέψει χρήμα για κατανάλωση, με τις όποιες ευεργετικές συνέπειες στην οικονομία αλλά και στις ίδιες τις τράπεζες.

Και δύο τελευταίες παρατηρήσεις:

1. Στο PSI, δεν έχασαν λεφτά μόνο οι τράπεζες. Έχασαν και τα ασφαλιστικά ταμεία των Ελλήνων που τα έχουν χρυσοπληρώσει, έχασαν και όλοι οι Έλληνες που εμμέσως «κουρεύτηκαν» εισοδηματικά. Με ποια λογική ζητείται από αυτούς να συνεχίζουν α πληρώνουν στο 100% τις ανειλημμένες σε πρότερη εποχή υποχρεώσεις τους;

2. Το θέμα αυτό θα έχει καταιγιστικές πολιτικές συνέπειες. Ήδη, ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Μιχελάκης υπέβαλε ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών για τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση προκειμένου να προστατεύσει τους Έλληνες δανειολήπτες από τα distressed funds, τα οποία αγοράζουν χαρτοφυλάκια δανείων και πιέζουν για την αποπληρωμή των οφειλών αυτών. “Ελλοχεύει ο ορατός κίνδυνος τα distress funds να αποκτήσουν δάνεια ελληνικών τραπεζών σε τιμή ευκαιρίας και εν συνεχεία να αισχροκερδήσουν στρεφόμενοι νομικά κατά των δανειοληπτών, που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν εμπρόθεσμα στις υποχρεώσεις τους, προκειμένου να εισπράξουν έστω και ένα χαμηλό ποσοστό της απαίτησής τους, το οποίο όμως θα είναι σαφώς υψηλότερο σε σχέση με το ευτελές τίμημα που κατέβαλαν στην τράπεζα για την αγορά του δανείου”, σημειώνει ο βουλευτής. Και τονίζει ότι η πολιτεία οφείλει να προστατέψει άμεσα και αποτελεσματικά τους Έλληνες δανειολήπτες από τις ασύδοτες και ανεξέλεγκτες κερδοσκοπικές διαθέσεις τους.

ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ 15 ΔΙΣ ΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ που ετοιμάζονται να βάλουν στα ταμεία τους τα funds, πατώντας πάνω στην λογιστική άποψη των χαρτογιακάδων ότι «κινδυνεύουν οπι τράπεζες, αν προχωρήσουν σε «κούρεμα» των δανείων.

Βασίλης Βαλαμβάνος, [email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα