Πτώση των αγορών βλέπει η JP Morgan – Tα χρηματιστήρια έχουν υπερεκτιμήσει τα τελευταία θετικά νέα

Να πουλήσουν μετοχές συστήνει στους πελάτες της η JP Morgan, καθώς προειδοποιεί για πτώση των χρηματιστηρίων, μετά το πρόσφατο ράλι. Οι στρατηγικοί αναλυτές του αμερικανικού επενδυτικού οίκου, υπό τον  Marko Kolanovic, εκτιμούν ότι η τελευταία αποδυνάμωση των οικονομικών στοιχείων και η αναμενόμενη επιδείνωση των προσδοκιών για τα εταιρικά κέρδη θα πιέσουν τις μετοχές.

«Πιστεύουμε ότι το χρηματιστηριακό ράλι πιθανότατα δεν θα λάβει την επιβεβαίωση που χρειάζεται από τα θεμελιώδη στοιχεία για να παρουσιάσει ένα ακόμα

ανοδικό κεφάλαιο», σημειώνουν οι αναλυτές της JP Morgan και προβλέπουν ότι το πρώτο τρίμηνο θα αποδειχθεί το σημείο στο οποίο κορύφωσαν οι αγορές.

Σύμφωνα με την άποψή τους, τα χρηματιστήρια έχουν υπερεκτιμήσει τα τελευταία θετικά νέα στο μέτωπο του πληθωρισμού, ενώ την ίδια στιγμή, δείχνουν έναν εφησυχασμό μπροστά στους κινδύνους.

Συγκεκριμένα, οι αγορές φαίνεται να έχουν «διαβάσει» τις συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών αυτού του μήνα ως dovish, ενώ την ίδια στιγμή δεν δίνουν σημασία στα ασθενή εταιρικά κέρδη του τέταρτου τριμήνου και στις συνέπειες που έχουν τα ισχυρά μεγέθη της αμερικανικής αγοράς εργασίας τόσο για την νομισματική πολιτική όσο και για τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων.

«Θεωρούμε ότι η αναλογία ρίσκου/ανταμοιβής των μετοχών  τείνει να είναι αρνητική, καθώς τα περιθώρια ανόδου των αγορών είναι σχετικά περιορισμένα, με δεδομένες τις τραβηγμένες αποτιμήσεις και τα υψηλά επιτόκια», εξηγούν οι αναλυτές.  Την ίδια στιγμή, τα περιθώρια πτώσης μπορεί να είναι σημαντικά, στην περίπτωση περαιτέρω εξασθένησης της οικονομικής δραστηριότητας, επίμονου πληθωρισμού, υψηλότερων τελικών επιτοκίων ή μιας νέας κλιμάκωσης του  γεωπολιτικού ρίσκου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο οίκος συστήνει στους πελάτες τους να χρησιμοποιήσουν τη μέχρι σήμερα άνοδο των χρηματιστηρίων σαν μια ευκαιρία για να μειώσουν τις θέσεις τους στις μετοχές.

Ειδικότερα, το προτεινόμενο χαρτοφυλάκιο της JP Morgan κάνει μία αμυντική στροφή, με τους αναλυτές να κλείνουν τις underweight θέσεις τους στα κρατικά ομόλογα και να τις μετατρέπουν σε ελαφρώς overweight θέσεις. Η κίνηση αυτή χρηματοδοτείται από τη ρευστοποίηση θέσεων σε μετοχές, εταιρικά ομόλογα και εμπορεύματα.

Πάντως, η JP Morgan σημειώνει ότι οι  μετοχές της Κίνας, των αναδυόμενων αγορών και της Ευρώπης προσφέρουν καλύτερη αναλογία ρίσκου/ανταμοιβής από τις αμερικανικές μετοχές.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα