Έρμαιο του μισθολογικού χάσματος ο ΣτΠ- SOS από τους εργαζομένους

Σε καθεστώς ακραίας μισθολογικής ανισότητας βρίσκεται το προσωπικό στον Συνήγορο του Πολίτη, με τον Σύλλογο Εργαζομένων της Αρχής να χτυπά επανειλημμένα το «καμπανάκι» για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο σύλλογος εντείνει τις κινητοποιήσεις του και προχωρά σήμερα (15/2) σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εσωτερικών και στο Υπουργείο Οικονομικών, προκηρύσσοντας παράλληλα τρίωρη στάση εργασίας

μεταξύ 12.00 με 15.00 μμ. Σε συνέντευξη Τύπου που έλαβε χώρα ενόψει της παράστασης διαμαρτυρίας, γνωστοποιήθηκαν οι λεπτομέρειες σχετικά με την μισθολογική ανισότητα που επικρατεί στην Αρχή.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η πρόεδρος του συλλόγου, Λία Αθανασοπούλου, η διαφορά είναι της τάξεως των 600-700 ευρώ, καθώς οι νέοι εργαζόμενοι δεν λαμβάνουν την προσωπική διαφορά όπως οι παλαιότεροι συνάδελφοί τους λόγω του ενιαίου μισθολογίου, έχοντας ωστόσο τον ίδιο φόρτο εργασίας. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο σύλλογος σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε πριν τις σημερινές κινητοποιήσεις, «το ειδικό επιστημονικό της Αρχής που έχει προσληφθεί μετά το έτος 2017 υφίσταται ακραία μισθολογική ανισότητα, καθώς αμείβεται με δυσανάλογα κατώτερες αποδοχές σε σχέση με τους μέχρι 31-12-2017 υπηρετούντες συναδέλφους τους Ειδικούς Επιστήμονες, παρ’ ότι έχουν τα αντίστοιχα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, και ασκούν το αντίστοιχο διαμεσολαβητικό έργο και τα αντίστοιχα καθήκοντα και αρμοδιότητες ελεγκτικού χαρακτήρα της ευρείας δημόσιας διοίκησης που τους έχουν ανατεθεί».

Σε ερώτηση του reporter.gr για τους νέους εργαζομένους, η κα. Αθανασοπούλου και η αντιπρόεδρος του συλλόγου, Μαρία Γεωργοπούλου, έκαναν λόγο για 23 άτομα επιστημονικό προσωπικό που υφίστανται αυτή την αδικία, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί και αποχωρήσεις αυξάνοντας τα «κενά» αλλά και τον φόρτο εργασίας του υπάρχοντος προσωπικού. Σε ποσοστιαία βάση, η μισθολογική διαφορά παλιών-νέων «αγγίζει» το 60%, ενώ οι μειώσεις στους μισθούς από το 2010 μέχρι σήμερα ήταν αλλεπάλληλες και ξεπερνούν το 40%. Η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του ΣτΠ έφερε ένα πρόσφατο παράδειγμα, όπου για 4 θέσεις που είχαν ανοίξει ήρθαν μόλις 8 ενδιαφερόμενοι, ενώ πρόσθεσε πως όταν η υποβάθμιση μίας Αρχής όπως ο Συνήγορος του Πολίτη γίνεται με τη συνεχή επιφόρτισή του με νέες αρμοδιότητες. «Λόγω της μισθολογικής υποβάθμισης ήδη νέοι ειδικοί επιστήμονες έχουν παραιτηθεί και αποχωρήσει και είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος η Αρχή να απογυμνωθεί από το έμπειρο υψηλού επιπέδου εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της, και συναφώς να υποβαθμιστεί σοβαρά το έργο της», επισημαίνει ο σύλλογος για το συγκεκριμένο θέμα.

Ειδικό μισθολόγιο έναντι του ενιαίου

Πάγιο αίτημα του Συλλόγου Εργαζομένων αποτελεί η διαμόρφωση ενός νέου ειδικού μισθολογίου, με προβλεπόμενες αποδοχές ανάλογου επιπέδου των κατεχόμενων θέσεων και των ασκούμενων καθηκόντων ώστε να διασφαλίζεται ο θεσμικός ρόλος και η λειτουργική ανεξαρτησία της Αρχής με την προσέλκυση και παραμονή εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού υψηλών τυπικών και ουσιαστικών προσόντων και δεξιοτήτων για την επιτέλεση των ως άνω σύνθετων και απαιτητικών αρμοδιοτήτων της Αρχής.

«Μέχρι την διαμόρφωση νέου ειδικού μισθολογίου, η επέκταση χορήγησης της προσωπικής διαφοράς και στους νέους Ειδικούς Επιστήμονες που μετατάχθηκαν/ προσλήφθηκαν στον Συνήγορο του Πολίτη μετά τις 31/12/2015 είναι το ελάχιστο που θα μπορούσε να δρομολογηθεί προς την κατεύθυνση της άρσης των απαράδεκτων μισθολογικών ανισοτήτων και της εφαρμογής της συνταγματικής αρχής “ίση αμοιβή για παρεχόμενη εργασία ίσης αξίας», τονίζει ο σύλλογος για το ειδικό μισθολόγιο που αιτείται.

Το αίτημα βασίζεται στο γεγονός, όπως προαναφέρθηκε ότι «το προσωπικό της Αρχής βρίσκεται σε μία διαρκή μισθολογική καθίζηση μετά την κατάργηση του προηγούμενου καθεστώτος ρύθμισης των αποδοχών μέσω ειδικού μισθολογίου και την ένταξή του στο Ενιαίο Μισθολόγιο».

Το μοντέλο λειτουργίας και το απρόσμενο εμπόδιο

Υπέρ της οριζόντιας και όχι της ιεραρχικής δομής δηλώνει παράλληλα ο σύλλογος των εργαζομένων, καθώς όπως τονίζει θα έφερνε περισσότερη γραφειοκρατία. Κάθε υπόθεση είναι ξεχωριστή και την αναλαμβάνει ένα άτομο από το επιστημονικό προσωπικό. Επίσης η διαμεσολάβηση γίνεται πιο εύκολη με την οριζόντια δομή.

Ένα ακόμη ζήτημα που τέθηκε επί τάπητος και το οποίο αντί να… λύνει τα «χέρια» των εργαζομένων, δημιουργεί προβλήματα, είναι το τεχνολογικό. Σύμφωνα με το σύλλογο, «αλλαγές στο τρόπο λειτουργίας της Αρχής ως προς την εξυπηρέτηση των πολιτών ελλοχεύουν μέσω των νέων ψηφιακών εργαλείων τον κίνδυνο ενδεχόμενης μετατόπισης από τις κύριες αρμοδιότητες της διαμεσολάβησης προς μία γενικότερη παροχή πληροφοριών. Παράλληλα, η πρόσβαση του κοινού στα πορίσματα και τις παρεμβάσεις της Αρχής μέσω του βασικού εργαλείου δημοσιοποίησης (ηλεκτρονική σελίδα) έχει περιοριστεί μόνο στην τελευταία διετία». Η εισαγωγή ορισμένων τεχνολογικών εργαλείων, όπως αναφέρθηκε, έγινε χωρίς διαβούλευση και χωρίς έλεγχο ως προς το εάν ταιριάζουν με τις πραγματικές ανάγκες του ΣτΠ, ενώ με τις αλλαγές στην ηλεκτρονική σελίδα έχουν χαθεί πορίσματα και μελέτες σε βάθος 25ετίας.

Σημειώνεται ότι η Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή Συνήγορος του Πολίτη αποτελεί τον κατεξοχήν διαμεσολαβητικό θεσμό για την εξωδικαστική επίλυση των προβλημάτων κακοδιοίκησης και την τήρηση της νομιμότητας βαίνοντας πλέον προς την εικοσιπενταετή λειτουργία του, με θετικό αποτύπωμα στην ελληνική κοινωνία.

Δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ τα υπομνήματα του Συλλόγου Εργαζομένων στον Συνήγορο του Πολίτη προς την Κυβέρνηση και τη Βουλή

Αριστοτέλης Παππάς

Συνήγορος του πολίτηΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑσύλλογος εργαζομένωνΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟενιαίο μισθολόγιοΕΙΔΙΚΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣΔιαμεσολάβηση
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα