Στο στόχαστρο των Venture Capital funds η Ελλάδα και οι εταιρείες με εξαγωγικούς ορίζοντες

Μετά τα hedge funds, τους θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές, τα venture capital funds ανακάλυψαν την ελκυστικότητα της ελληνικής αγοράς προσδίδοντας όμως μία νέα διάσταση. Αντίθετα από τα hedge funds, τα οποία έχουν βραχύ ορίζοντα και εύκολα μετακινούν τα κεφάλαιά τους, τα venture capital

funds είναι μακροχρόνιοι επενδυτές, με ορίζοντα ο οποίος συχνά ξεπερνάει τα πέντε χρόνια. Επιπλέον, ενώ οι περισσότεροι επενδυτές χαρτοφυλακίου ουσιαστικά παραμένουν αμέτοχοι στη διαχείριση της ίδιας της επένδυσης, τα venture capital funds αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο στη διοίκηση της εταιρείας, προσφέροντας τεχνογνωσία και γνωριμίες.

Για παράδειγμα, οι ξένοι επενδυτές, οι οποίοι τη στιγμή αυτή κατέχουν το 46% της κεφαλαιοποίησης του FTSE 20, είναι στην ουσία παθητικοί επενδυτές, οι οποίοι εύκολα και γρήγορα θα μπορούσαν να ρευστοποιήσουν την επένδυσή τους. Αντίθετα, τα venture capital funds έχουν μακρύ ορίζοντα και μεταφέροντας τεχνογνωσία στην εταιρεία στην οποία έχουν επενδύσει προγραμματίζουν την αποεπένδυση μόνο μετά από ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να έχουν επιτευχθεί και κεφαλαιοποιηθεί οι επιχειρηματικοί στόχοι τους οποίους έχουν θέσει.

Η απόκτηση πριν από λίγες ημέρες του 6,82% της Folli Follie Group από την Texas Pacific Group, αποδεικνύει το ενδιαφέρον των συγκεκριμένων επενδυτικών κεφαλαίων για την ελληνική αγορά. Τα venture capital funds, αντίθετα από τους επενδυτές χαρτοφυλακίου δραστηριοποιούνται ενεργά στη διαχείριση της εταιρείας στην οποία επενδύουν. Αυτή είναι μία σημαντικότατη διαφορά σε σύγκριση με άλλους επενδυτές. Για παράδειγμα, οι ξένοι επενδυτές, οι οποίοι τη στιγμή αυτή κατέχουν το 46% της κεφαλαιοποίησης του FTSE 20, είναι στην ουσία παθητικοί επενδυτές, οι οποίοι εύκολα και γρήγορα θα μπορούσαν να ρευστοποιήσουν την επένδυσή τους. Αντίθετα, τα venture capital funds έχουν μακρύ ορίζοντα και μεταφέροντας τεχνογνωσία στην εταιρεία στην οποία έχουν επενδύσει προγραμματίζουν την αποεπένδυση μόνο μετά από ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να έχουν επιτευχθεί και κεφαλαιοποιηθεί οι επιχειρηματικοί στόχοι τους οποίους έχουν θέσει.

 

Private equity και venture capital από το 1946…

Τι ακριβώς, όμως, είναι τα private equity και venture capital funds; Είναι επενδυτικά οχήματα τα οποία συλλέγουν κεφάλαια από επενδυτές με στόχο την απευθείας επένδυσή τους σε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, είτε λόγω νέων προϊόντων (κυρίως στο χώρο της τεχνολογίας και της βιοτεχνολογίας), είτε λόγω οικονομικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος (αναπτυσσόμενες αγορές, όπως τα Βαλκάνια και η Τουρκία). Οι βασικότεροι επενδυτές στα private equity και venture capital funds είναι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές, όπως συνταξιοδοτικά ταμεία, ασφαλιστικές εταιρείες και τράπεζες, αλλά και ιδιώτες επενδυτές. Πρώτο private equity fund που λειτούργησε ήταν το American Research and Development Fund, το οποίο ξεκίνησε τη δραστηριότητά του το 1946.

Επιλογή επιχειρήσεων

Βασικό χαρακτηριστικό των pri

Keywords
Τυχαία Θέματα