Τα σκληρά μέτρα στην Αργεντινή, η υποτίμηση του πέσο και ο χαιρετισμός τους από το ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) χαιρέτισε  Τρίτη το πακέτο «τολμηρών» μέτρων που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής Λουίς Καπούτο, συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης μείωσης της ισοτιμίας του πέσο, του εθνικού νομίσματος, έναντι του αμερικανικού δολαρίου, και δραστικών περικοπών δημοσίων δαπανών.

Ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε σε τηλεοπτικό μήνυμά του το πέσο της Αργεντινής θα υποτιμηθεί κατά 50% σε 800

προς δολάριο ΗΠΑ από 400 πέσος στο δολάριο.
«Για μερικούς μήνες, θα είμαστε χειρότερα από πριν», είπε ο Milei, δύο ημέρες αφότου ο ορκίστηκε πρόεδρος της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στη Νότια Αμερική και προειδοποίησε αμέσως για σκληρά μέτρα.
Η Αργεντινή υποφέρει από ετήσιο πληθωρισμό 143%, το νόμισμά της έχει βυθιστεί και τέσσερις στους 10 Αργεντινούς είναι φτωχοί.
Το έθνος έχει επίσης ένα τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα, εμπορικό έλλειμμα 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συν ένα τρομακτικό χρέος 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με 10,6 δισεκατομμύρια δολάρια να λήγουν μέχρι τον Απρίλιο.

«Η αποφασιστική εφαρμογή» των μέτρων «θα συμβάλει να σταθεροποιηθεί η οικονομία και θα θέσει τη βάση για πιο βιώσιμη ανάπτυξη που θα οδηγεί ο ιδιωτικός τομέας», ανέφερε το ΔΝΤ, το οποίο έχει χορηγήσει δάνειο ύψους 44 δισ. δολαρίων στην τρίτη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Τα μέτρα που παρουσιάστηκαν από τον υπουργό Οικονομίας, έχουν σκοπό ν’ αποφευχθεί η «καταστροφή» που θα έφερνε ο υπερπληθωρισμός, ο οποίος θα μπορούσε κατά τον κ. Καπούτο να φθάσει το 15.000%.

«Η γένεση των προβλημάτων μας ήταν πάντα δημοσιονομική», υποστήριξε ο ίδιος, κρίνοντας πως για πρώτη φορά, ψηφίζοντας τον Χαβιέρ Μιλέι, οι πολίτες της Αργεντινής έδειξαν να κατανοούν πως «δεν υπάρχουν χρήματα».

«Ξοδεύουμε περισσότερα απ’ όσα βγάζουμε. Η χρηματοδότηση του ελλείμματος αυτού οδηγεί σε προβλήματα. Αν το χρηματοδοτείς τυπώνοντας χρήμα το πέσο χάνει αξία. Εμείς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στη ρίζα. Πρέπει να θεραπεύσουμε την εξάρτηση από τα δημοσιονομικά ελλείμματα», επέμεινε.

Σε πρώτη φάση, κάτι που φάνηκε ν’ αναγνωρίζει ο υπουργός, η υποτίμηση του πέσο και η μείωση των επιδοτήσεων στις δημόσιες συγκοινωνίες και στην ενέργεια αναπόφευκτα θα καταφέρουν πλήγμα στην αγοραστική δύναμη μεγάλου μέρους των πολιτών, το 40% των οποίων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας

Keywords
Αναζητήσεις
ta-sklira-metra-stin-argentini-i-ypotimisi-tou-peso-kai-o-chairetismos-tous-apo-to-dnt.htm
Τυχαία Θέματα