Τί προβλέπει το «ενεργειακό μνημόνιο» της χώρας

Μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ προβλέπει το τελικό κείμενο του Μνημονίου για τις ενεργειακές υποχρεώσεις της χώρας. Οι αυξήσεις στα επίπεδα του ενεργειακού κόστους, θα γίνουν σε δύο ή και σε τρεις δόσεις μέσα στο 2013.

Η κυβέρνηση καλείται μέχρι το Δεκέμβριο του 2012 να εκδώσει υπουργική απόφαση για την “προσαρμογή” στο κόστος παραγωγής δηλαδή την αύξηση των τιμολογίων χαμηλής τάσης (οικιακοί καταναλωτές, μικροί επαγγελματίες), που θα ισχύσει

από τον Ιανουάριο του 2013.
Με δεύτερη υπουργική απόφαση που θα πρέπει να εκδοθεί ως το τέλος Μαρτίου 2013, με επιπλέον τροποποιήσεις στα οικιακά τιμολόγια, και προσαρμογή τους με το κόστος παραγωγής, αυξήσεις που θα τεθούν σε ισχύ το Μάιο του 2013. Σε κάθε περίπτωση, τα τιμολόγια θα πρέπει να έχουν απελευθερωθεί εντελώς για όλους, πλην των ευπαθών κοινωνικών ομάδων (β’ 3μηνο του 2013).

Το Ενεργειακό Μνημόνιο προβλέπει και οριστικό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, Η πλήρης ιδιωτικοποίηση των δικτύων παραμένει ζητούμενο της Τρόικας, εντούτοις απουσιάζει από το τελικό κείμενο η διατύπωση περί μεταφοράς εντός του Οκτωβρίου του 51% του ΑΔΜΗΕ στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων προκειμένου να δρομολογηθεί η πώλησή του, όπως στο αμέσως προηγούμενο draft.

Έτσι, η κυβέρνηση θα πρέπει μέχρι το Νοέμβριο του 2012 να καταρτίσει ένα πλάνο για το ποια τμήματα της ΔΕΗ θα ιδιωτικοποιηθούν, μαζί με το χρονοδιάγραμμα. Το πλάνο θα περιλαμβάνει και πρόβλεψη για πωλήσεις λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων, ενώ θα αξιολογεί τη δυνατότητα ιδιοκτησιακού διαχωρισμού από τη ΔΕΗ του ΑΔΜΗΕ (της 100% θυγατρικής της στα δίκτυα). Πρόκειται για απόφαση που ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση μέρους των δικτύων, με το Δημόσιο να διατηρεί ωστόσο τον έλεγχο, (πιθανώς μέσω του 34% της καταστατικής μειοψηφίας).

Διαφοροποιήσεις υπάρχουν και για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες. Ενώ το προηγούμενο «draft» μιλούσε για πάγωμα όλων των νέων αιτήσεων για φωτοβολταϊκά στις στέγες, αυτό το κείμενο μιλά για επιβολή ενός ανώτατου ορίου, δηλαδή ενός πλαφόν (α’ 3μηνο 2013). Στόχος να βρίσκεται υπό έλεγχο η ανάπτυξη των φ/β στις στέγες, με προφανείς επιπτώσεις για τα οικονομικά του ΛΑΓΗΕ, αλλά να μην «παγώσει» και εντελώς το δυναμικό αυτό κομμάτι της αγοράς των ΑΠΕ.

Τέλος, αλλαγές υπάρχουν και στο θέμα της είσπραξης των λογαριασμών της ΔΕΗ. Έχει αφαιρεθεί εντελώς η αναφορά του προηγούμενου «draft» ότι η ΔΕΗ πρέπει να αλλάξει σε μηνιαία την έκδοση των λογαριασμών της. Παραμένει ωστόσο η αναφορά ότι η κυβέρνηση, με υπουργική απόφαση, και λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση της ΡΑΕ, πρέπει να προχωρήσει σε ριζική αλλαγή των συστημάτων μέτρησης με «έξυπνους» μετρητές αξιοποιώντας κονδύλια από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία ή/και από την ΕΤΕπ για την υλοποίηση αυτής της στρατηγικής επένδυσης.( τέλη Δεκεμβρίου 2012).

Από εκεί και πέρα παραμένουν οι προβλέψεις, ότι :

- Η κυβέρνηση θα αξιολογήσει τις βέλτιστες πρακτικές για τη χρέωση τελών στα υδροηλεκτρικά και στο λιγνίτη. (α’ τρίμηνο 2013)

- Για την αξιολόγηση τ

Keywords
Τυχαία Θέματα