Bloomberg: Γιατί δεν πωλούνται πια τα ελληνικά ομόλογα

Ρεπορτάζ του Bloomberg αναφέρεται στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων και στους λόγους που πολλοί από όσους τα κατέχουν δεν θεωρούν την εποχή κατάλληλη για να τα αποχωρισθούν.

Ως γνωστόν, η προθεσμία για το δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα επαναγοράς κλείνει, μετά από την σχετική παράταση που δόθηκε από την ελληνική κυβέρνηση, σήμερα το μεσημέρι. Η τελευταία προσδοκά να αγοράσει έναντι 10 δισ. ευρώ τον μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό χρέους, που διαπραγματεύεται την εποχή αυτή σε τιμή πολύ χαμηλότερη από την ονομαστική.

Παρόλα

αυτά, ο μεγαλύτερος κερδισμένος από αυτή την διαδικασία μπορεί να είναι οι επενδυτές που δεν θα πουλήσουν τα ελληνικά ομόλογα. Κι αυτό γιατί μέρα με την ημέρα, το ενδεχόμενο παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη γίνεται ολοένα και πιθανότερο, κάτι που θα συνεπάγεται την μελλοντική δυνατότητά της να αποπληρώσει τα ληφθέντα δάνεια. Αν και επ’ αυτού δεν συμφωνούν όλοι, η παραμονή της χώρας μας στο ευρώ εικάζεται ότι θα αποφέρει για τους επενδυτές που επιλέγουν να διακρατήσουν τα ελληνικά ομόλογα, πολύ μεγαλύτερο ποσοστό επί της ονομαστικής τους αξίας.

Ο Hans Humes, Πρόεδρος της Greylock Capital Management LLC που μίλησε στο Bloomberg, τόνισε ότι το hedge fund που διευθύνει, θα ρευστοποιήσει μέρος μόνο του ελληνικού χρέους στο οποίο έχει επενδύσει, γιατί το θεωρεί «πολύ καλή επένδυση». Το πιθανό επιτόκιο που προσφέρει το ελληνικό χρέος, είπε, «είναι εξαιρετικά υψηλό και υπερβαίνει οτιδήποτε άλλο στην Ευρώπη».

«Ο συνετός επενδυτής θα διακρατήσει», συμφώνησε και ο Δημήτρης Δρακόπουλος της Nomura Holdings.

Το ρεπορτάζ του Bloomberg ολοκληρώνεται με την αναφορά ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν εξήγησε ποτέ γιατί χρειάστηκε να παρατείνει την προθεσμία συμμετοχής στο πρόγραμμα επαναγοράς. Θα ήταν ειρωνικό, κλείνει, αν η παράταση οφειλόταν στην απροθυμία των ξένων επενδυτών να πουλήσουν τα ελληνικά ομόλογα, πιστεύοντας σε μεγαλύτερα κέρδη στα επόμενα χρόνια και αν με αυτόν τον τρόπο αναγκάσουν τις ελληνικές τράπεζες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία να ρευστοποιήσουν μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα