Αποζημιώσεις για τις καθυστερήσεις σε δίκες

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να επιδικάζονται αποζημιώσεις για τις καθυστερήσεις σε δίκες, αναμένεται να προκαλέσει οικονομική ασφυξία στο Δημόσιο.

Όπως δημοσιεύει το «Έθνος», πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάλει το Δημόσιο για να πληρώσει την τεράστια καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης, καθώς οι σχετικές «ευρωκαταδίκες» συνεχίζονται και οι τρεισήμισι μήνες των δικαστικών κινητοποιήσεων αυξάνουν τον αριθμό των αναβολών, ο οποίος ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες.

Μέσα σε περίπου ένα εξάμηνο, το Δημόσιο καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να

πληρώσει ποσά που ξεπερνούν τα 2 εκατ. για βραδεία απονομή δικαιοσύνης και ο οικονομικός «πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση μεγαλώνει, καθώς (ύστερα από απαίτηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου) θεσπίστηκε η υποχρέωση και των ελληνικών δικαστηρίων να αποζημιώνουν για τέτοιες καθυστερήσεις. Να σημειωθεί ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας επέβαλε ήδη, για δική του καθυστέρηση, την πρώτη χρηματική ποινή στο Δημόσιο, ύψους 6.000 ευρώ.

Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το μέτρο αυτό θα δημιουργήσει εκατοντάδες χιλιάδες επιπλέον δίκες, υπερφορτώνοντας τα ήδη παραλυμένα δικαστήρια, και θα οδηγήσει σε αποζημιώσεις μεγάλου ύψους, αφού σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις ξεπερνιέται η 6ετία-7ετία, που θεωρείται ως εύλογος χρόνος για να εκδοθεί αμετάκλητη απόφαση.

Keywords
Τυχαία Θέματα