Η απλή αναλογική και η… μόνιμη συγκυβέρνηση των δυο πρώτων κομμάτων

Η στρατηγική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να δρομολογήσει την ψήφιση από τη Βουλή νέου εκλογικού νόμου, με χαρακτηριστικά απλής αναλογικής, είναι πολλαπλών αναγνώσεων και χρήσεων.

Προφανώς και πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα της Αριστεράς. Και προφανώς εκκινεί από την πολιτική αδυναμία που αισθάνεται ο Πρωθυπουργός, βλέποντας στις δημοσκοπήσεις τη Νέα Δημοκρατία

να έχει περάσει μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ, και την κοινωνική δυσαρέσκεια να φουσκώνει.

Απ’ την άλλη, ο εκλογικός της απλής αναλογικής, ακόμη κι αν δεν εξασφαλίσει 200 ψήφους για να εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές, θα εφαρμοστεί στις μεθεπόμενες. Οι οποίες μπορεί να είναι… επαναληπτικές των επόμενων, και να διεξαχθούν μετά από μόλις μερικές εβδομάδες.

Πρακτικά, η απλή αναλογική διασφαλίζει, εκτός από τη… μπαχαλοποίηση της πολιτικής ζωής, με τον καταμερματισμό των μεγάλων κομμάτων και την ουσιαστική ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού, ότι θα πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα των κυβερνήσεων συνεργασίας των δυο πρώτων κομμάτων.

Ο λεγόμενος “Μεγάλος Συνασπισμός” λοιπόν, θα είναι εφεξής το πλέον ρεαλιστικό σενάριο διακυβέρνησης του τόπου. Θα είναι εύκολο σενάριο; Φυσικά όχι; Η εξουσία ωστόσο έχει… ανυπολόγιστη δύναμη. Και η νομή της, ακόμη μεγαλύτερη… γοητεία. Το πρόσφατο παρελθόν μάλιστα, μας δίδαξε ότι μπορούν πολύ εύκολα να συνυπάρξουν στο ίδιο κυβερνητικό σχήμα η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.

Δεν θα είναι λοιπόν ιδιαίτερα δύσκολο να ζήσουμε κυβερνήσεις συνεργασίας της Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο… αδιανόητο φαντάζει κάτι τέτοιο σήμερα, με βάση τις θέσεις που διατυπώνουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως άλλωστε έλεγε και ο Ελευθέριος Βενιζέλος, όταν τα πράγματα αλλάζουν, αλλάζει η στάση μας απέναντι στα πράγματα.

The post Η απλή αναλογική και η… μόνιμη συγκυβέρνηση των δυο πρώτων κομμάτων appeared first on Υστερόγραφα | Η ανάλυση της Είδησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα