«Η έκρηξη της ανεργίας οφείλεται στην κρίση μόνο κατά το 1/3»

Στην εκδήλωση «Κτίζοντας μια νέα Ελλάδα», που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Ηλίας Κικίλιας, τοποθετήθηκε όσον αφορά το θέμα της ανεργίας και δήλωσε ότι οι μεγαλύτερες ευθύνες για την ανεργία πρέπει να αναζητηθούν στις ανεπάρκειες της χώρας, καθώς μόνο κατά το 1/3 οφείλεται

στη διεθνή κρίση.

Ο κ. Κικίλιας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι και κατά την περίοδο που η ανάπτυξη στην Ελλάδα κινείτο στο 4%, η ανεργία ήταν στο 15% και η ανεργία των νέων στο 30%. Σύμφωνα με τον διοικητή του ΟΑΕΔ, από το 1990 έως το 2007 ο πληθυσμός εργάσιμης ηλικίας στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 7%, κυρίως λόγω της μετανάστευσης.

Παράλληλα, όπως είπε, διπλασιάστηκαν οι απόφοιτοι ΑΕΙ και οι κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων που είναι κατά 400.000 περισσότεροι από τη ζήτηση στην αγορά εργασίας και μειώθηκαν οι εργαζόμενοι με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο που είναι λιγότεροι από τη ζήτηση κατά 340.000.

Ο κ. Κικίλιας έκανε λόγο για «απαξίωση της επαγγελματικής και τεχνικής κατάρτισης» στη χώρα, σημειώνοντας ότι στο υπουργείο Παιδείας δεν υπάρχει διεύθυνση επαγγελματικής κατάρτισης.

Τέλος, επανέλαβε ότι με αθροιστική ύφεση 25%, μια μέση ευρωπαϊκή χώρα θα είχε ποσοστό ανεργίας της τάξεως του 30% έως 35%, ενώ χάρη στα προγράμματα του Οργανισμού η ανεργία στην Ελλάδα έχει συγκρατηθεί τουλάχιστον κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.

Keywords
Τυχαία Θέματα