«Η Ελλάδα υποτάχθηκε στις επιβολές των πιστωτών»

Έτσι ξεκινάει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Süddeutsche Zeitung», που κάνει αναφορά, μεταξύ άλλων, στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος για το μήνα Σεπτέμβριο. Το γεγονός αυτό θεωρεί τονωτική ένεση, όχι μόνο για την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και τους ηγέτες της ευρωζώνης, που καλούνται σήμερα και στο εγγύς μέλλον να λάβουν επώδυνα στο εσωτερικό μέτρα για την χορήγηση βοήθειας στην Ελλάδα. Παράδειγμα τέτοιων μέτρων αποτελεί και ο μηδενισμός των επιτοκίων στα χορηγούμενα στην χώρα μας δάνεια, κάτι που αναμένεται να

συζητηθεί στην αποψινή Σύνοδο του Eurogroup.

Παράλληλα η έγκυρη εφημερίδα αναφέρεται στην σημαντική αφαίρεση εξουσιών από το ελληνικό κοινοβούλιο, αφού, όπως παρατηρεί, όλες οι αποφάσεις που λαμβάνονται σε ένα κυρίαρχο κράτος από την βουλή, δηλ. τα έσοδα και έξοδα του κράτους, οι μισθοί, οι συντάξεις, τα φορολογικά έσοδα, οι φόροι αεροδρομίων και λιμανιών, οι τιμές στην ενέργεια κ.ο.κ., καθορίζονται πλέον από τους πιστωτές. Ταυτόχρονα, χαρακτηρίζονται πολλά από τα μέτρα που διαπραγματεύθηκαν και ψηφίσθηκαν από την κυβέρνηση Σαμαρά, ως μη συνάδοντα με δημοκρατικές διαδικασίες.

Επιπλέον, η Süddeutsche Zeitung επαναλαμβάνει την εμμονή της γερμανικής κυβέρνησης και ιδίως του Wolfgang Schäuble, να δημιουργηθεί δεσμευμένος λογαριασμός, κατά προτίμηση στο εξωτερικό, στον οποίο θα πιστώνεται η διεθνής βοήθεια. «Χρειαζόμαστε αξιόπιστους μηχανισμούς, ώστε αυτό που συμφωνήθηκε να εφαρμόζεται κιόλας», είπε σχετικά ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, προσθέτοντας ότι σε αυτό συμπεριλαμβάνονται και τεχνικές μέθοδοι με τραπεζικό λογαριασμό.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μερικές χώρες της ευρωζώνης, αλλά και η ελληνική κυβέρνηση, είναι οργισμένες με αυτή την πρόταση. Γιατί, όπως σχολίασε και ένας διπλωμάτης κράτους της ευρωζώνης την Δευτέρα στις Βρυξέλλες, αν ο Σαμαράς υποκύψει, αυτό θα ισοδυναμεί με «πολιτική αυτοκτονία». Η κυβέρνηση Σαμαρά, που είναι από μόνη της εύθραυστη, δεν θα μπορούσε να επιβιώσει, αν χρειαζόταν να πείσει τους πολίτες να σφίξουν πιο σφιχτά το ζωνάρι, την ώρα που τα δάνεια θα πιστώνονταν σε λογαριασμό εκτός χώρας, στον οποίο η κυβέρνηση δεν θα είχε καμία πρόσβαση.

Keywords
Τυχαία Θέματα