Η Μέρκελ πάει να αποφύγει τον Μεγάλο Συνασπισμό

Πεντέμισι μήνες πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές, στη νέα εβδομαδιαία δημοσκόπηση του Forsa για λογαριασμό των Stern και RTL, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι συγκεντρώνουν για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια μια ξεκάθαρη κυβερνητική πλειοψηφία και, πιο συγκεκριμένα, λαμβάνουν μαζί το 47% στην πρόθεση ψήφου.

Επίσης, για πρώτη φορά μετά το τέλος του 2009 τα σημερινά κυβερνητικά κόμματα συγκεντρώνουν υψηλότερο ποσοστά από Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινους και Αριστερά, που συγκεντρώνουν μαζί 46 %

Πιο αναλυτικά, οι Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές κερδίζουν μια μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και λαμβάνουν 41%. Παρομοίως, μια ποσοστιαία μονάδα κερδίζουν οι Φιλελεύθεροι του Φ. Ρέσλερ, οι οποίοι συγκεντρώνουν 6%. Από μια μονάδα χάνουν Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι, με τα ποσοστά τους να υποχωρούν στο 23 % και στο 14 % αντίστοιχα. Ελαφρώς ενισχυμένο το κόμμα της Αριστεράς που για δεύτερη φορά φέτος λαμβάνει 9 % στην πρόθεση ψήφου, ενώ το κόμμα των Πειρατών μένει εκτός κοινοβουλίου με 3%.

Αν οι δημοσκοπήσεις αυτές επιβεβαιωθούν, η Άνγκελα Μέρκελ θα “φλερτάρει” με την προοπτική να αποφύγει τη συγκρότηση κυβέρνησης Μεγάλου Συνασπισμού, με τη συμμετοχή των Σοσιαλδημοκρατών.

Keywords
Τυχαία Θέματα