ΙΟΒΕ: Από τους σημαντικότερους τομείς η βιομηχανία τροφίμων

Σε έκθεση του το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), επεσήμανε πως ένας από τους σημαντικότερους τομείς της οικονομίας αποτελεί η ελληνική βιομηχανία τροφίμων. Η έκθεση πληροφορεί πως η εγχώρια βιομηχανία τροφίμων καλύπτει το 1/5 του συνόλου των επιχειρήσεων της μεταποίησης και σε αυτόν απασχολείται το 1/4 του συνόλου των απασχολούμενων στην παραγωγή. Ως προς την ακαθάριστη προστιθέμενη αξία και τον κύκλο εργασιών, ο τομέας καλύπτει το 30% και 25% αντίστοιχα στον κύκλο μεταποίησης.

Σημειώνεται ότι ο κλάδος υπέστη ισχυρό πλήγμα το 2009, οπότε και άρχισε η υφεσιακή

πορεία της ελληνικής οικονομίας, όσον αφορά στην απασχόληση, στην ακαθάριστη προστιθέμενη αξία, στις πωλήσεις κ.α. Η μείωση αυτή όμως προήλθε κυρίως από τις πολύ μικρές επιχειρήσεις (κάτω των 10 εργαζομένων) οι οποίες αποτελούν ωστόσο και τη συντριπτική πλειοψηφία, τόσο στη βιομηχανία τροφίμων (95%), όσο και στα ποτά (90%).

Ωστόσο, ύστερα από μια πτώση της μέσης ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας τροφίμων, ποτών και καπνού κατά 23% περίπου την περίοδο 2005-2008 και την τριετία 2009-2011, ο κλάδος καταγράφει τη μεγαλύτερη μέση ετήσια συμβολή του ως προς το σύνολο της μεταποίησης σε όρους προστιθέμενης αξίας παραγωγής από τις αρχές του 2000.

Ο ΙΟΒΕ, επομένως, εκτιμά πως η ελληνική βιομηχανία τροφίμων και ποτών θα μπορούσε να παραμείνει βασικός μοχλός ανάπτυξης της χώρας και σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που βιώνουμε. Παράλληλα, τονίζει ότι θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην εξωστρέφεια και τις εξαγωγές, ώστε να μπορέσει η ελληνική βιομηχανία τροφίμων να αποτελέσει το πραγματικό εφαλτήριο αναπτυξιακής τροχιάς. Εκφράζεται η πεποίθηση ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλλουν καθοριστικά η ελληνική ποιότητα και ταυτότητα των προϊόντων, καθώς και η οργανωμένη προώθηση του ελληνικού brand name τροφίμων.

Η έκθεση επισημαίνει τέλος ότι το μεγαλύτερο μερίδιο του ελληνικού κλάδου τροφίμων στη μεταποίηση αντανακλά αφενός την εγχώρια δυναμική του, την οποία αντλεί και από τη σύνδεσή του με τον τουρισμό, τα ξενοδοχεία και εστιατόρια, αφετέρου όμως και την υπό ανάπτυξη των λοιπών κλάδων του εγχώριου τομέα της μεταποίησης.



Keywords
Τυχαία Θέματα