Κ. Χατζηδάκης στη Handelsblatt: Διψάμε για επενδύσεις

Συνέντευξη του Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη φιλοξενείται στο σημερινό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας «Handelsblatt» ενόψει της αυριανής επίσκεψής του στη Γερμανία.

Ο Έλληνας Υπουργός επιδιώκει, όπως δηλώνει, να απευθυνθεί σε υποψήφιους επενδυτές, ως μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής με τελικό στόχο την «στήριξη της πραγματικής οικονομίας».

«Η Ελλάδα διψάει για επενδύσεις και η Γερμανία συμπεριλαμβάνεται στους σημαντικότερους

αποδέκτες, στους οποίους απευθυνόμαστε», είπε ο Κ. Χατζηδάκης, ο οποίος αύριο συναντάται με τον Αντικαγκελάριο της Γερμανίας και Υπουργό Οικονομίας, Philipp Rössler. Ο Υπουργός Ανάπτυξης ισχυρίζεται στην γερμανική εφημερίδα, ότι η Ελλάδα, μετά το πλήρες άνοιγμα των αγορών, την απελευθέρωση των μεταφορών, του τομέα της ενέργειας και της αγοράς εργασίας, παρέχει μια «στέρεα βάση για επενδύσεις». Οι θελκτικότεροι, σύμφωνα με αυτόν, επενδυτικοί κλάδοι είναι αυτοί του τουρισμού, της ενέργειας και της βιο-αγροτικής οικονομίας.

Στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων ο κ. Χατζηδάκης άσκησε «αυτοκριτική»: «Δεν υπάρχουν δικαιολογίες, στο παρελθόν είχαμε καθυστερήσεις», αλλά επισήμανε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να καλύψει το χαμένο έδαφος. Υποστήριξε ότι 29 προγράμματα αποκρατικοποιήσεων είναι ήδη σε τροχιά, ενώ τον επόμενο χρόνο θα πωληθούν, μεταξύ άλλων, ο ΟΠΑΠ, ο ΟΣΕ και η ΔΕΠΑ.  Βεβαίωσε ακόμα, ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει και άλλα έργα που παρέμειναν για χρόνια ανενεργά, όπως την κατασκευή τεσσάρων ιδιωτικών αυτοκινητοδρόμων, ώστε να δώσει το σήμα ότι ξεκινά μια νέα περίοδος. Παράλληλα, ο Κωστής Χατζηδάκης εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι από το τέλος του 2013 η Ελλάδα θα αφήσει πίσω της την ύφεση, αλλά δηλώνει ανήσυχος για την πορεία επιχειρήσεων που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα, αν και τώρα εμφανίζονται σχετικά υγιείς. «Πλέουμε εν μέσω θύελλας με 10 μποφόρ», είπε γλαφυρά, προσθέτοντας ότι «καταφέραμε να εξασφαλίσουμε την παραμονή της χώρας μας στην ευρωζώνη. Τώρα πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία».

Να δούμε τι θα πει και ο κύριος Rössler, η επίσκεψη του οποίου, μετά συνοδείας πληθώρας επιχειρηματιών, στην Αθήνα το φθινόπωρο του 2011, δεν απέδωσε τους αναμενόμενους για την Ελλάδα καρπούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα