“Κρίμα που είναι πόρνη”…

Δυο νέοι ζουν ένα παθιασμένο ειδύλλιο στην Πάρμα της Ιταλίας. Ένα ειδύλλιο που είναι σκανδαλώδες και απαγορευμένο καθώς οι εραστές είναι αδέλφια. Παρά το ηθικοπλαστικό, αυστηρό πλαίσιο που τους περιβάλλει μπλέκονται σε μια ιστορία αγάπης που καταλήγει σε τραγωδία.

Το αιμομικτικό love story του Τζον Φορντ εκδόθηκε το 1633 και χαρακτηρίστηκε ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα έργα της αγγλικής λογοτεχνίας. Λογοκρίθηκε, απαγορεύτηκε και για πολλά χρόνια παρέμεινε στο στόχαστρο των κριτικών. Κάποιες φορές χρειάστηκε ακόμα και να αλλάξει ο τίτλος προκειμένου να μπορέσει να εκδοθεί και να παρουσιαστεί. Το «Κρίμα που είναι Πόρνη» είναι ένα έργο που εστιάζει στο ψυχολογικό υπόβαθρο των ηρώων του. Ο Άγγλος δραματουργός προβάλλει ένα μελαγχολικό ζευγάρι που επιλέγει τελικά να παραδοθεί στα συναισθήματα του ενώ δέχεται επιθέσεις από μία κοινωνία γεμάτη προκαταλήψεις, ταμπού και κανόνες. Η κοινωνία του Φορντ –κατά πολλούς μελετητές- είναι μια κοινωνία που συναντάται σε διάφορες εποχές. Βίαιη, σκληρή, γεμάτη αυστηρά πλαίσια που προσπαθεί να επιβάλλει και διαστρεβλωμένες αξίες. Οι δύο νέοι, αντιδρούν σε αυτό το σαθρό σύστημα και πληρώνουν ακριβά αυτή την επιλογή τους στο τέλος. Κάποιες κριτικές έχουν κατακρίνει την υπερβολή της βίας που υπάρχει διάχυτη στο έργο ενώ άλλες έχουν αποθεώσει τις ψυχολογικές αλήθειες στις οποίες εστιάζει.

Ο σκηνοθέτης Ντέκλαν Ντόνελλαν και ο σύντροφος του και σκηνογράφος Νικ Όρμεροντ είναι η ομάδα “Cheek by Jowl”. Τολμηρή και συχνά εκκεντρική, πειραματίζεται συνήθως πάνω σε κλασσικά έργα. Έχουν παρουσιάσει τις παραστάσεις τους σε πάνω από 40 χώρες ενώ έχουν λάβει πολλές διακρίσεις και βραβεία. Η ματιά τους πάνω στο ερωτικό δράμα του Φορντ γοήτευσε τον ξένο τύπο μιας και έχει ήδη παιχτεί στο εξωτερικό. Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών φιλοξενεί με τη σειρά της την παράσταση από τις 18 ως τις 22 Δεκεμβρίου. Ευχάριστη έκπληξη είναι η συζήτηση του σκηνοθέτη με το κοινό που θα γίνει την τελευταία μέρα των παραστάσεων αλλά και το δίωρο masterclass υποκριτικής του που θα προηγηθεί την ίδια μέρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα