Πυκνώνουν τα σύννεφα ανεργίας και στη Γερμανία!

Το θαύμα της αγοράς εργασίας της Γερμανίας αρχίζει να χάνει τη λάμψη του και η οικονομία της χώρας εμφανίζει σαφή σημάδια κόπωσης, απότοκα της κρίσης στην ευρωζώνη. Ο σχετικός δείκτης του Ινστιτούτου Ifo επιβεβαιώνει την αρνητική τάση.

Ούτε η αγορά εργασίας της Γερμανίας δείχνει απρόσβλητη από την εξασθένηση της ανάπτυξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο δείκτης απασχόλησης του Ινστιτούτου του Μονάχου σταμάτησε στις 104,7 μονάδες, στο χαμηλότερο δηλ. σημείο από τον Ιούνιο του 2010 και ο Οικονομολόγος

του Klaus Wohlrabe, ο οποίος μιλάει στην εφημερίδα Handelsblatt, ερμηνεύει αυτή την εξέλιξη ως ένδειξη επερχόμενης απώλειας θέσεων εργασίας.

Η έρευνα βασίζεται σε δημοσκόπηση ανάμεσα σε 9.500 επιχειρήσεις, οι οποίες ερωτήθηκαν για τα σχέδιά τους στους επόμενους τρεις μήνες. Από τις απαντήσεις προέκυψε απαισιοδοξία και απροθυμία πρόσληψης προσωπικού.

Η αρμόδια ομοσπονδιακή υπηρεσία απασχόλησης της Γερμανίας επιβεβαίωσε και αυτή την αρνητική τάση. Σύμφωνα με τη δική της μέτρηση, η δυναμική αγορά εργασίας της χώρας επιστρέφει στα επίπεδα του καλοκαιριού του 2010.

Δεδομένου ότι οι πανευρωπαϊκές, αν όχι παγκόσμιες, εκκλήσεις για χαλάρωση της πολιτική σκληρής λιτότητας άφησαν το Βερολίνο έως τώρα ασυγκίνητο, απομένει να δούμε μήπως η στάση της Καγκελαρίου αλλάξει, αν και εφόσον τα εγχώρια δεδομένα πάρουν και εκείνα την κατιούσα…

Keywords
Τυχαία Θέματα