Στουρνάρας: Έχουμε διανύσει το 80% της απόστασης

Στην εκτίμηση ότι έχει ήδη διανυθεί το 80% της απαιτούμενης απόστασης για να γίνει βιώσιμο το χρέος, προέβη από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας.

Όσον αφορά στο σχέδιο που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ, το χαρακτήρισε εφιαλτικό, λέγοντας ότι πρόκειται για σχέδιο απόλυτης χρεοκοπίας

και εθελουσίας εξόδου από Ευρωζώνη και Ε.Ε..

Επί προσωπικού ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε πως στόχος του δεν είναι να είναι αρεστός, αλλά να κάνει όσο το δυνατόν καλύτερα τη δουλειά του, ώστε να ορθοποδήσει η ελληνική οικονομία.

«Ορισμένες διαμαρτυρίες είναι δικαιολογημένες, άλλες όμως όχι», είπε αναφερόμενος στην φορολογική πολιτική.

«Κάθε καλόπιστη και εποικοδομητική κριτική την δέχομαι και την λαμβάνω υπόψη απορρίπτω το είδος της κριτικής που δεν λαμβάνει υπόψη την δημοσιονομικής στενότητας της χώρας», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών και συμπλήρωσε ότι «κατανοώ την αντίφαση» ανάμεσα στους δημοσιονομικούς δείκτες και τη ζωή των πολιτών, όμως πρώτα βελτιώνονται οι οικονομικοί δείκτες και μετά θα ακολουθήσει η βελτίωση της ζωής των πολιτών.

Ο Γ. Στουρνάρας έδωσε διευκρινήσεις για την υπερφορολόγηση στην Ελλάδα λέγοντας ότι «η σύγκριση με το μέσο όρο της ευρωζώνης δείχνει ότι κάποιοι πληρώνουν παραπάνω και κάποιοι άλλοι λιγότερο και ότι συνολικά η παλάντζα κλείνει υπέρ των δεύτερων». «Αυτό αποτελεί μεγάλη κοινωνική αδικία δεκαετιών. Η άρση της αποτελεί στοίχημα για το Υπουργείο και προσωπικά εμένα», τόνισε και δήλωσε ότι δεν έχει έρθει στο Υπουργείο για να κάνει επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης.

Ταυτόχρονα όμως, ο κ. Στουρνάρας επέκρινε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως με όσα είπε απόψε στη Βουλή ξεδίπλωσε ένα εφιαλτικό σχέδιο, διότι το σχέδιο της διάσωσης της χώρας είναι σχέδιο εθελούσιας εξόδου από την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Κάθε καλόπιστη και εποικοδομητική κριτική είναι ευπρόσδεκτη και τη λαμβάνω υπόψη μου σοβαρά και προσπαθώ να διορθώσω τυχόν λάθη που έχουν γίνει» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Όμως απορρίπτω και δεν δέχομαι το είδος της κριτικής το οποίο δεν λαμβάνει υπόψη τη δημοσιονομική στενότητα της χώρας και τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία. Κατανοώ επίσης και συμμερίζομαι την αντίφαση μεταξύ των θετικών αριθμών και την καθημερινότητα των πολιτών. Αυτό όμως οφείλεται στο γεγονός ότι πρώτα βελτιώνονται οι οικονομικοί δείκτες και στη συνέχεια απαιτείται κάποιος χρόνος μέχρι αυτό να αποτυπωθεί στην καθημερινή ζωή των πολιτών και στη δραστηριότητα των επιχειρήσεων».

Για τις διαμαρτυρίες βουλευτών αναφορικά με τη φορολογική πολιτική, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «πράγματι το εισόδημα των πολιτών έχει πληγεί από την παρατεταμένη ύφεση και αυτό η κυβέρνηση το έχει επισημάνει και στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας όσο και σε ανώτερο επίπεδο. Όμως η δημοσιονομική προσαρμογή που επιδίωξε η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να βασιστεί στο σκέλος των δαπανών και μόνο». Αναφέρθηκε επίσης και σε περιπτώσεις πολιτών που απολαμβάνουν εκτεταμένες εξαιρέσεις και απαλλαγές για διάφορα εισοδήματα.

Σχολιάζοντας την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «το δήθεν σχέδιο διάσωσης της χώρας, είναι ένα σχέδιο εθελούσιας εξόδου από την ευρωζώνη και την ΕΕ. Είναι ένα εφιαλτικό σενάριο, ένα σχέδιο απόλυτης χρεοκοπίας, αυτό που ξεδίπλωσε απόψε ο κ. Τσίπρας». «Πραγματικά ήταν νομίζω απόψε μια μεγάλη αποκάλυψη ο κ. Τσίπρας. Έγινε μάντης κακών ο κ. Τσίπρας με ολέθριες συνέπειες για τη χώρα, αν ποτέ αυτό το σχέδιο εφαρμοστεί», είπε ο υπουργός Οικονομικών επισημαίνοντας και τη σταδιακή αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας από διεθνείς οίκους.

Ως προς τις συζητήσεις με την τρόικα είπε ότι «η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά. Η τελευταία διαπραγμάτευση αν και έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Δεν συναινούμε. Διαπραγματευόμαστε μέχρι να μπορέσουμε μόνοι μας να ξαναβγούμε στις αγορές».

Για τον προϋπολογισμό του 2014 επανέλαβε ότι από εδώ και πέρα η δημοσιονομική προσαρμογή δεν θα προέλθει από μέτρα που εξάντλησαν τις κοινωνικές και οικονομικές δυνατότητες (των πολιτών).

Keywords
Τυχαία Θέματα