Βρετανία: ρεκόρ εργαζομένων το 2015

Σε ανοδική πορεία φαίνεται να βρίσκεται η βρετανική οικονομία, όπως αποδεικνύει η διαπίστωση του CIPD(Chartered Institute of Personnel and Development), σύμφωνα με την οποία η εργασία θα φτάσει ύψη ρεκόρ στην Βρετανία το 2015.

Η έρευνα συγκεκριμένα αναφέρει ότι ο αριθμός των εργαζομένων θα αυξηθεί μέσα στο 2013 και θα φτάσει τα 30 εκατομμύρια το 2015. Το CIPD αναφέρει πως οι αιτίες της αύξησης των θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια μιας περιόδου επίπεδης οικονομικής ανάπτυξης παραμένουν αδιευκρίνιστες. Προσθέτει πως η υποαπασχόληση (δηλαδή

οι part-time εργαζόμενοι που επιθυμούν δουλειά πλήρους ωραρίου) δεν έχει αυξηθεί σημαντικά και άρα δεν εξηγεί την αύξηση των θέσεων εργασίας.

Μια αναφορά νωρίτερα αυτόν τον μήνα από το Independent Office for Budget Responsibility, προέβλεψε ότι ο αριθμός των εργαζομένων δεν θα μεταβληθεί από το τελευταίο τρίμηνο αυτού του χρόνου μέχρι το πρώτο τρίμηνο του επόμενου.

Ανασφάλεια

Μια άλλη αναφορά, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή και συντάχθηκε από τον πρώην επικεφαλής του CIPD, John Philpott, προβλέπει μια χρονιά «δυνατών χτυπημάτων» για τους εργαζομένους. Ο δρ.Philpott, o oποίος είναι υπεύθυνος για την συμβουλευτική του Jobs Economist, εκτιμά ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να περιμένουν μεγαλύτερο ωράριο, παγωμένους μισθούς και περιορισμένη δημιουργία θέσεων εργασίας τον επόμενο χρόνο. Διατυπώνει την άποψη ότι η επαγγελματική ανασφάλεια θα παραμείνει υψηλή και ότι η ανεργία θα φτάσει τον αριθμό των 2,63 εκατομμυρίων, επειδή το μέγεθος του εργατικού δυναμικού θα υπερβεί τον αριθμό των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται.

Ωστόσο, προσδοκά ότι ο αριθμός των ανέργων νεαρής ηλικίας θα πέσει κάτω από 900 χιλιάδες, σε απόσταση από το επίπεδο του ενός εκατομμυρίου που υπήρχε κίνδυνος να φτάσει το 2012. Ο δρ. Philpott αναφέρει: «Η άποψη μας για την εργασία του 2013 είναι σχετικά αισιόδοξη, καθώς αναμένουμε μόνο μια μέτρια αύξηση της ανεργίας. Ωστόσο , το γεγονός ότι αυτό μπορεί να θεωρηθεί θετικό, απλώς υπογραμμίζει την σκληρή πραγματικότητα της παρούσας οικονομικής λιτότητας». Προσθέτει στην συνέχεια: «Το GDP(Gross Domestic Product) μπορεί να αυξηθεί κάπως γρηγορότερα, αλλά το 2013 θα είναι άλλη μια χρονιά σκληρών “χτυπημάτων”, με μεγαλύτερα ωράρια για αυτούς που είναι τυχεροί να έχουν δουλειά και με περαιτέρω καταπάτηση των στάνταρτ διαβίωσης των εργαζομένων, αλλά και των ανέργων».

‘‘Μυστήριο’’

Ο Mark Beatson, επικεφαλής οικονομολόγος του CIPD, αναφέρει ότι η αγορά εργασίας έχει προς το παρόν δυσκολία να καταλάβει: «Το αίνιγμα των θέσεων εργασίας, δηλαδή της ενδυνάμωσης της εργασίας στον ιδιωτικό τομέα παρά την απουσία παρατεταμένης οικονομικής ανάπτυξης, είναι ένα από τα πιο μυστηριώδη οικονομικά χαρακτηριστικά του 2012. Και αν το 2012 αποδείχθηκε ένα αίνιγμα, η αγορά εργασίας εμφανίζεται εξ ίσου δυσνόητη και το 2013.»

Προσθέτει σ’ αυτό το σημείο πως και η εξήγηση με βάση την υποαπασχόληση δεν είναι επαρκής: «Παρότι υπάρχουν αδιαμφισβήτητα σημαντικοί αριθμοί ανθρώπων που εργάζονται λιγότερες ώρες απ’ ότι θα επιθυμούσαν… οι σχετικοί αριθμοί δεν έχουν αυξηθεί πολύ αυτόν τον χρόνο. Άρα αυτή είναι μια φτωχή εξήγηση από μόνη της για το αίνιγμα του 2012».

Τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία για την απασχόληση έδειξαν ότι ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 82.000 από τον Αύγουστο μέχρι τον Οκτώβριο, έφτασε δηλαδή τα 2,51 εκατομμύρια. Επίσης διαπιστώθηκε μια αύξηση εργαζομένων κατά 40.000, φτάνοντας τα 29,6 εκατομμύρια, δηλαδή τον πιο υψηλό αριθμό από το τελευταίο ρεκόρ του 1971.

Πηγή: BBC

Keywords
Τυχαία Θέματα