Γερμανία: Ο πρίγκιπας-αστρολόγος και οι συνωμότες δικάζονται για απόπειρα πραξικοπήματος

Πρώην στρατιώτης, θεωρητικός συνωμοσίας, αστρολόγος και αντιεμβολιαστής μεταξύ των πρώτων από τα 27 άτομα που δικάζονται για την προσπάθεια βίαιης ανατροπής της γερμανικής κυβέρνησης με πραξικόπημα, ο επικεφαλής Χάινριχ XIII πρίγκιπας Ρέους. Μια από τις μεγαλύτερες δικαστικές διαδικασίες στην ιστορία της Γερμανίας πρόκειται να ξεκινήσει τη Δευτέρα, όπως μεταφέρει ο Guardian, με την πρώτη από τις τρεις δίκες μιας ομάδας ακροδεξιών συνωμοσιολόγων που σχεδίαζαν να ανατρέψουν βίαια το κοινοβούλιο της χώρας.

Είναι τόσο εκτεταμένο

το δίκτυο, τόσο εκτεταμένα τα σχέδιά τους, που για ένα μείγμα λόγων υλικοτεχνικής υποδομής και ασφάλειας, τα 27 άτομα που πρόκειται να καθίσουν στο εδώλιο έχουν χωριστεί σε τρεις ξεχωριστές ομάδες.

Τη Δευτέρα μια ομάδα εννέα ατόμων, που χαρακτηρίζεται ως η «στρατιωτική πτέρυγα» πίσω από τον αρχηγό της ομάδας, τον αυτοαποκαλούμενο Χάινριχ XIII, πρίγκιπα Ρέους, 72 ετών, θα είναι η πρώτη που θα δικαστεί στη νότια πόλη της Στουτγάρδης με την κατηγορία της τρομοκρατίας. Εννέα άλλοι, μεταξύ των οποίων ο Reuss και άλλα εξέχοντα μέλη, θα δικαστούν στη Φρανκφούρτη στις 21 Μαΐου.

Η Μπιργκίτ Μάλσακ Βίνκερμαν πρώην δικαστής και βουλευτής του ξενοφοβικού-ρατσιστικού AfD, επίσης κατηγορείται στην υπόθεση. Θα ήταν η μέλλουσα υπουργός Δικαιοσύνης της γερμανικής δικτατορίας.

Ξεπεσμένος αριστοκράτης και ακροδεξιός επίδοξος τρομοκράτης

Ο πρίγκιπας Ρέους, ένας αντισημίτης (σ.σ. εναντίον Εβραίων και Μουσουλμάνων) επιχειρηματίας, που κατάγεται από μια πρώην αριστοκρατική οικογένεια, ίδρυσε την ομάδα με τη ρητή επιθυμία να εξαλείψει βίαια την κρατική τάξη. Σε περίπτωση επιτυχίας του πραξικοπήματος, επρόκειτο να ανακηρυχθεί προσωρινός επικεφαλής ενός νέου γερμανικού κράτους, το οποίο θα επανασχεδίαζε τη χώρα σύμφωνα με τα σύνορα του 1937.

Σύμφωνα με τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς, η ομάδα σχεδίαζε να εισέλθει στο Ράιχσταγκ του Βερολίνου με ένοπλη υποστήριξη για να συλλάβει μέλη της Μπούντεσταγκ ή του κοινοβουλίου με σκοπό την «ανατροπή του συστήματος».

Στόχος των συνωμοτών ήταν η βίαιη κατάργηση της υφιστάμενης κρατικής τάξης και η αντικατάστασή της από τη δική τους κυβέρνηση. Είχαν ετοιμάσει τα σχέδια από τον Αύγουστο του 2021, μέχρι που αποκαλύφθηκαν τον Δεκέμβριο του 2022 σε μια σειρά μεγάλης κλίμακας αντιτρομοκρατικών επιδρομών στις οποίες συμμετείχαν χιλιάδες αστυνομικοί που έψαξαν 150 ακίνητα σε 11 γερμανικά κρατίδια, καθώς και στο εξωτερικό.

Τα μέλη, πολλά από τα οποία συνδέονταν με το γερμανικό ακροδεξιό εξτρεμιστικό κίνημα Reichsbürger, είχαν πρόσβαση «σε ένα τεράστιο οπλοστάσιο», δήλωσαν οι εισαγγελείς, συμπεριλαμβανομένων 380 πυροβόλων όπλων, 350 όπλων κοπής και μαχαιρώματος, σχεδόν 500 άλλων όπλων και 148.000 πυρομαχικών, τα οποία ανέφεραν με την κωδική ονομασία «μπομπονιέρες».

Φωτογραφία από την επιχείρηση της αστυνομίας στην Γερμανία.

«Πρόκειται για ανθρώπους που δεν αναγνωρίζουν την ομοσπονδιακή δημοκρατία και τις δημοκρατικές δομές της», δήλωσαν οι εισαγγελείς

Ανάμεσα στα πολύ λεπτομερή σχέδιά τους ήταν και μια «λίστα εκτέλεσης» που είχε συντάξει ένας πρώην ελίτ στρατιώτης και εκπαιδευτής επιβίωσης, ο Πέτερ Βόρνερ, με το παρατσούκλι «Βόλφ» ή «Λύκος», η οποία περιελάμβανε τον καγκελάριο Όλαφ Σόλτς, δύο κορυφαίες προσωπικότητες της τηλεόρασης, τον Μάρκους Λανζ και τη Σάντρα Μάισμπεργκερ, καθώς και τον επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου CDU, τον Φρίντριχ Μέρζ. Για την προετοιμασία του νέου «καθεστώτος», στο οποίο ανέμενε να έχει ρόλο, ο Βέρνερ είχε αναθέσει σε ράφτη να του φτιάξει μια στολή στρατιώτη «ναζιστικού τύπου», όπως θα ακούσει το δικαστήριο.

Οι επίδοξοι πραξικοπηματίες πλήρωσαν σε μια ελβετική εγκληματική συμμορία περίπου 140.000 ευρώ για όπλα και σχεδίαζαν να αναζητήσουν «υπόγειες παιδικές φυλακές» στις οποίες πίστευαν ότι μια μυστική «παγκόσμια κυβέρνηση» πραγματοποιούσε πειράματα σε παιδιά (σ.σ. Αλτ ράιτ παραμύθια, των Qanon των οπαδών του Τραμπ).

Ο Τόμας Τ, ένας 60χρονος ηλεκτροσυγκολλητής από τη ροκ σκηνή στο νότιο κρατίδιο της Βαυαρίας, μαζί με τη μελλοντική «υπουργό δια-επικοινωνιών» της ομάδας Χίλντεγκάρντ Λάιντινγκ, επίσης 60 ετών, μέλος του δεξιού κόμματος AfD και αστρολόγο, φέρονται να αναζητούσαν υποψηφίους για τη «μελλοντική κυβέρνηση» σε «πνευματική βάση», σύμφωνα με τις ημερομηνίες γέννησής τους, δήλωσαν οι εισαγγελείς. Φέρεται επίσης να εμπλέκεται ένας σεφ-σταρ από την Αυστρία με εντολή να μαγειρεύει υγιεινά φαγητά για το νέο καθεστώς. Μια πρώην δικαστής και πρώην βουλευτής του ξενοφοβικού/ρατσιστικού AfD, επίσης κατηγορείται στην υπόθεση.

H τρομοκρατική ομάδα πίστευε όπως κάθε νεοναζιστική ομάδα που σέβεται τον εαυτό της στην Fuhrerprinzip, την Αρχή του Ενός Ανδρός, όπου σκόπευε να κρατήσει για τον εαυτό του τον ρόλο του Αυτοκράτορα. Στην αρχική του κατάθεση δήλωσε πως ήθελε ένα απλό δουκάτο.

Η γιατρός που «διάβαζε τα αυγά και έλεγε το μέλλον»

Σε δίκη μαζί με τον Τόμας Τ, θα δικαστεί η Μέλανι Ρίτερ, 57 ετών, «γιατρός» που «ειδικεύεται στη μέθοδο πρόβλεψης του μέλλοντος μέσω αυγών» και αρνήτρια του εμβολίου εναντίον του SARS-CoV2, η οποία ανέμενε να γίνει υπουργός Υγείας μετά το πραξικόπημα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο πρώην αντισυνταγματάρχης Ρούντιγκερ φον Πεσκατόρε, ηλικίας 70 ετών, ερμήνευσε τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ τον Σεπτέμβριο του 2022, ως «το σήμα για μια επίθεση των συμμαχικών δυνάμεων στη Γερμανία», η οποία θα σηματοδοτούσε την «Ημέρα Χ» (σ.σ. όλοι οι νεοναζί αγαπούν το «Χ»), την ημερομηνία του πραξικοπήματος, σύμφωνα με μηνύματα που έγραψε σε δύο από τις διάφορες διαδικτυακές ομάδες συνομιλίας των ομάδων. Περίμενε ότι μια επακόλουθη διακοπή ρεύματος θα πυροδοτούσε την έναρξη του πραξικοπήματος, αλλά αυτό δεν συνέβη ποτέ.

Οι ποινικοί ανακριτές δήλωσαν ότι παρακολούθησαν την πρώτη συνάντηση με την ομάδα, την οποία πραγματοποίησε ο πρίγκιπας Ρέους, στις 25 Οκτωβρίου 2021, σε μια παμπ στη βαυαρική πόλη Χελμπρεχτς. Ο ίδιος, σύμφωνα με τους ερευνητές, ήθελε μόνο τη διεθνή αναγνώριση του φανταστικού του κράτους «Δουκάτο Ρέους», στο ανατολικό κρατίδιο της Θουριγγίας, και είχε προσπαθήσει να πιέσει το ρωσικό γενικό προξενείο στη Λειψία για την αναγνώριση αυτή και την υποστήριξη του πραξικοπήματος, μέσω της Ρωσίδας φίλης του. Φέρεται να είχε πει στο γενικό προξενείο: «Θα σας δείξουμε ότι ο γερμανικός λύκος και η ρωσική αρκούδα είναι μια αχτύπητη ομάδα.».

Ο δικηγόρος του Ρέους, Ρόμαν φον Αλβενλέμπεν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα σχολιάσει τη θέση του πελάτη του.«Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω… ότι ο πρίγκιπας Ρέους αποτελούσε απειλή για την ύπαρξη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και ότι θα συμμετείχε ή θα ενέκρινε τη χρήση βίας», δήλωσε στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα