Για όλα χρειάζεται λίγη υπομονή

Αυτή την εβδομάδα λογικά ο ΠΑΟΚ θα κάνει γνωστή την ανανέωση του συμβολαίου του Ραζβάν Λουτσέσκου, με τον οποίο υπάρχει συμφωνία ήδη από τα Χριστούγεννα για τρία ακόμα χρόνια συνεργασίας νομίζω. Η είδηση θα πρέπει να λειτουργήσει ως ένα είδος καλού οιωνού ενόψει του ματς με την ΑΕΚ αλλά και να φέρει και ενθουσιασμό στον κόσμο του ΠΑΟΚ

γιατί η δημοτικότητα του Ρουμάνου είναι στα ύψη. Ακολουθεί για τον ΠΑΟΚ το ματς με τον Ολυμπιακό για το πρωτάθλημα και εκεί την έξτρα ώθηση πρέπει να τη δώσει το γεγονός ότι θα υπάρχει ξανά κόσμος στα γήπεδα. Στον ΠΑΟΚ δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη και καλά κάνουν. Διότι δυο νίκες σε αυτά τα δυο ματς θα επιτρέψουν στην ομάδα να μπει πρώτη στα play offs.

Ακούω πολύ ότι ο ΠΑΟΚ τον Μάρτιο θα έχει ένα βαρύ πρόγραμμα γιατί θα έχει και ευρωπαϊκά ματς μετά και τα δυο παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό στο Κύπελλο. Μπορεί να είναι έτσι. Στο πρωτάθλημα, μετά τα ματς με ΑΕΚ και Ολυμπιακό στην Τούμπα, κλείνει την κανονική περίοδο με τρία εκτός έδρας που όμως, όσο κι αν ακούγεται ότι αυτό είναι πρόβλημα, δεν είναι. Πολύ αμφιβάλλω αν ο Παναιτωλικός, ο Πανσερραϊκός και η Λαμία που θα τον υποδεχτούν μπορεί να του κόψουν βαθμούς. Με τη Λαμία, που είναι η πιο δυνατή από τις τρεις ομάδες, ο ΠΑΟΚ θα αγωνιστεί την τελευταία αγωνιστική. Η πιθανότητα να τη βρει εντελώς αδιάφορη είναι μεγάλη.

Διώκτες

Δεν συμβαίνει ακριβώς το ίδιο και με τους δύο διώκτες του. Η ΑΕΚ ναι μεν μετά το ματς στην Τούμπα έχει ένα ξεμούδιασμα με την Κηφισιά, πλην όμως έχει να πάει να παίξει και στη Θεσσαλονίκη με τον Αρη, ενώ και το πέρασμά της από τη Λαμία μπορεί να μην είναι το ίδιο εύκολο όσο τα προηγούμενα χρόνια, καθώς η Λαμία δεν θα αγωνιστεί μαζί της τελευταία αγωνιστική όπως με τον ΠΑΟΚ, αλλά θα έχει ακόμα βλέψεις για να μπει στην εξάδα. Ο δε Παναθηναϊκός έχει και αυτός ματς με τον Αρη (στη Λεωφόρο…), αλλά έχει δυο δύσκολα ταξίδια: και στις Σέρρες την επόμενη Κυριακή και στο Ηράκλειο στο ματς με τον ΟΦΗ θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός. Ο ΠΑΟΚ στο ματς με την ΑΕΚ αρχικά και τον Ολυμπιακό στη συνέχεια παίζει την πρωτιά του στην κανονική περίοδο με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

ΕΕΑ

Χθες είχαμε την εμφάνιση του αντιπροέδρου του Ολυμπιακού Αλέξη Κούγια ενώπιον της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Ο Κούγιας επανέλαβε τις γνωστές καταγγελίες του για ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο και δεσμεύτηκε να καταθέσει 180 αποδείξεις (!) για όσα καταγγέλλει. Ωστόσο το ενδιαφέρον στην ιστορία είναι άλλο. Η ΕΕΑ είναι η μόνη από όλους τους φορείς που (υποτίθεται πως) έχουν την εποπτεία του ελληνικού ποδοσφαίρου που φώναξε τον γνωστό ποινικολόγο για εξηγήσεις: δεν το έχει κάνει ούτε καν η Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ – αφήνω στην άκρη τους κρατικούς φορείς, γιατί ως γνωστόν την κυβέρνησή μας δεν την απασχολεί το αν το ποδόσφαιρό μας είναι καθαρό.

Γιατί επιστρατεύτηκε η ΕΕΑ; Νομίζω για έναν απλό λόγο: διότι δεν είναι θεσμός αναγνωρισμένος από την ΕΠΟ. Αυτό σημαίνει πως οποιαδήποτε κι αν είναι η ετυμηγορία της (για ομάδες, παράγοντες, αξιωματούχους, διαιτητές κ.λπ.) δύσκολα θα ασχοληθεί με αυτή η ομοσπονδία ή και κάποιος από τους αθλητικούς δικαστές. Εδώ ο αθλητικός εισαγγελέας κ. Σπυρόπουλος έχει στα χέρια του το πόρισμα της ΕΠΑΘΛΑ, της περίφημης επιτροπής του ΓΓΑ Γιώργου Μαυρωτά για στημένα ματς, και δεν κάνει τίποτα εδώ και μήνες, παρά τις σχετικές εξαγγελίες. Και όταν μιλάμε για την ΕΠΑΘΛΑ μιλάμε για κρατικό φορέα ελέγχου.

Λίγκα

Βέβαια ο αθλητικός εισαγγελέας έχει και πάτημα για να μην κάνει τίποτα: του το δίνει η ίδια η Σουπερλίγκα με την εσωτερικά διασπασμένη στάση της. Την περασμένη Παρασκευή π.χ. μια αντιπροσωπεία της Λίγκας έπρεπε να δει τον αθλητικό εισαγγελέα. Ο Σπυρόπουλος μάλλον είχε δουλειά (δεν ασχολείται μόνο με τα αθλητικά ο άνθρωπος…) και τους παρέπεμψε στον αντικαταστάτη του κ. Πετρόπουλο. Η αντιπροσωπεία που τον επισκέφτηκε άρχισε να τσακώνεται καθώς ο μεν Κούγιας ως εκπρόσωπος του Ολυμπιακού ζητούσε να μάθει γιατί δεν έχουν γίνει ακόμα οι παραπομπές, οι δε υπόλοιποι της παρέας δεν είχαν καμία διάθεση να υπάρξουν πορίσματα και μιλούσαν για την ανάγκη προστασίας του κύρους του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Κι ο Πετρόπουλος, που είναι σοβαρός άνθρωπος, τους άφησε να εκτονωθούν, τους ευχαρίστησε και τους ξεπροβόδισε χωρίς να πει τίποτα. Και μάλλον θα χαμογελάει ο άνθρωπος στην ανάμνηση της συνάντησης.

Περιμένουν

Στο μεταξύ είναι αλήθεια ότι οι ομάδες ανησυχούν για το γεγονός ότι δεν έχουν εισπράξει ακόμα την κρατική επιδότηση, δηλαδή τα χρήματα που μοιράζει στις ΠΑΕ το υπουργείο Αθλητισμού μετά τη φορολόγηση των στοιχηματικών εταιρειών. Διακινείται η φήμη ότι το υπουργείο θα τους δώσει τα χρήματα με την υποχρέωση να εγκαταστήσουν τα νέα συστήματα ελέγχου εισιτηρίων και τις ηλεκτρονικές κάμερες για τα οποία ακόμα αναμένονται υπουργικές αποφάσεις. Θα ήθελα να τους καθησυχάσω όλους: ο Γιάννης Βρούτσης θα τους τα δώσει χωρίς αστερίσκους. Ανθρωπος που μοιράζει λεφτά σε ποδοσφαιρικές Ενώσεις για φωτοβολταϊκά, σίγουρα δεν θα δημιουργήσει προβλήματα σε ΠΑΕ. Απλά τα περιμένει κι αυτός τα λεφτά κι από ό,τι μαθαίνω με τους αγρότες στα τρακτέρ και στους δρόμους, η κυβέρνηση δεν θέλει δημοσιεύματα που να εξηγούν πόσα χρήματα δίνει σε ποδοσφαιρικές εταιρείες. Λίγη υπομονή και θα τα πάρουν πάντως.

CAS

Λίγη υπομονή πρέπει να κάνουμε και για την περίφημη απόφαση του CAS για το ματς ΟλυμπιακόςΠαναθηναϊκός του πρώτου γύρου που διακόπηκε μετά τη ρίψη κροτίδας. Οι δικαστές του ελβετικού αθλητικού δικαστηρίου δεσμεύτηκαν πως θα βγάλουν την απόφαση πριν από την έναρξη των play offs του ελληνικού πρωταθλήματος κατανοώντας ότι αυτή μπορεί να διαμορφώσει μια νέα βαθμολογία. Δεν ξέρω ειλικρινά αν μπορεί να αλλάξει η απόφαση των ελληνικών αθλητικών επιτροπών: το CAS ασχολείται κατά βάση με κανονισμούς. Απλά η διοίκηση του Ολυμπιακού ήθελε να εξαντλήσει τις πιθανότητες έφεσης και το πράγμα το πήγε μέχρι τέλους. Αν είχε και η ομάδα του εντός αγωνιστικών χώρων την ίδια μαχητικότητα θα ήταν και πιο κοντά στην κορυφή της βαθμολογίας…

Keywords
Τυχαία Θέματα