Η Ελληνίδα που απέλυσε τον Μουρίνιο

Από Special One σε Special Gone. Ο Ζοζέ Μουρίνιο είναι ξανά ελεύθερος, και αυτή τη φορά μία από τις (συν)υπεύθυνες για την πέμπτη συνεχόμενη απόλυσή του είναι η ελληνίδα CEO της Ρόμα Λίνα Σουλούκου.

Ο διάσημος πορτογάλος προπονητής αποτελεί από χθες παρελθόν για το κλαμπ της Αιώνιας Πόλης, ύστερα από δυόμισι χρόνια παραμονής στον πάγκο των Τζιαλορόσι και τη θέση του καταλαμβάνει η παλιά δόξα της ομάδας, Ντανιέλε Ντε Ρόσι.

Τις τελευταίες εβδομάδες υπήρχε έντονη δυσαρέσκεια προς το πρόσωπο του Μουρίνιο,

ο οποίος έχει κάνει αρνητικό ρεκόρ καριέρας στη συγκομιδή βαθμών με τους Τζιαλορόσι. Η πιθανότητα απόλυσής του συζητήθηκε στη Ρόμα μετά την ήττα στο ντέρμπι με τη Λάτσιο, για το Κύπελλο, στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας. Η τελευταία σταγόνα έπεσε την Κυριακή, όταν η Ρόμα ηττήθηκε από τη Μίλαν και υποχώρησε στην 9η θέση της βαθμολογίας.

Αιφνιδιάστηκε

Η Λίνα Σουλούκου και ο εκ των συνιδιοκτητών Ράιαν Φρίντκιν βρίσκονταν σε ανοιχτή επικοινωνία με το αφεντικό του κλαμπ Νταν Φρίντκιν στο Τέξας. Ο κύβος ερρίφθη τη Δευτέρα και χθες ανακοινώθηκε η απόφαση στον αιφνιδιασμένο Μουρίνιο από τον ίδιο τον Νταν Φρίντκιν που ταξίδεψε ειδικά γι’ αυτό τον σκοπό από τις ΗΠΑ. Από τον Νταν Φρίντκιν πληροφορήθηκαν τις εξελίξεις και οι παίκτες της ομάδας στους οποίους δόθηκε εντολή να φύγουν και να επιστρέψουν στις 5 το απόγευμα για να προπονηθούν με τον αντικαταστάτη του Πορτογάλου, τον Ντανιέλε Ντε Ρόσι.

Οι προτάσεις

Το συμβόλαιο του Μουρίνιο έληγε το καλοκαίρι αλλά πίεζε για την ανανέωσή του υποστηρίζοντας πως έχει απορρίψει δύο προτάσεις για να παραμείνει στην Αιώνια Πόλη. Η συνεργασία των δύο πλευρών ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2021, λίγες εβδομάδες αφότου ο Μουρίνιο απολύθηκε από την Τότεναμ. Στην πρώτη του σεζόν κατέκτησε το Κόνφερενς Λιγκ, το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο στην ιστορία της Ρόμα, γεγονός που προσέδωσε στον Πορτογάλο τις μυθικές διαστάσεις ρωμαίου αυτοκράτορα.

Οι αποβολές

Πέρυσι έφτασε μέχρι τον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ όπου ηττήθηκε στα πέναλτι από τη Σεβίλλη. Η φραστική επίθεση που εξαπέλυσε στο πάρκινγκ του γηπέδου στον διαιτητή του τελικού Αντονι Τέιλορ χαρακτηρίζοντας τον «γαμ… ντροπή» είχε ως αποτέλεσμα τον τιμωρία του με τέσσερις αγωνιστικές αποκλεισμό.

Συνολικά απουσίασε από τον πάγκο της Ρόμα σε 16 αγώνες, λόγω πέντε αποβολών. Οι συγκρούσεις του ακόμα και με τους παίκτες του αποτελούσαν θέματα συζήτησης στην Ιταλία. Στις δύο πρώτες σεζόν του Μουρίνιο στη Ρώμη οι Τζιαλορόσι κατετάγησαν στην 6η θέση και δεν κατάφεραν να πάρουν το εισιτήριο για το Τσάμπιονς Λιγκ. Οι Φρίντκινς απαίτησαν φέτος τουλάχιστον την τέταρτη θέση και αποτελέσματα που να ανταποκρίνονται στις μεταγραφές που έχουν πραγματοποιήσει.

Στα έξι τελευταία παιχνίδια η Ρόμα μετρά μόλις μία νίκη, αποκλείστηκε από το Κύπελλο και υποχώρησε στην ένατη θέση, με τον Μουρίνιο να κάνει αρνητικό ρεκόρ καριέρας στη συγκομιδή βαθμών (1,61 στο πρωτάθλημα και 1,70 στο σύνολο των αγώνων, ενώ φέτος είχε υποχωρήσει στο 1,45). Σύμφωνα με το Calcio&Finanza, κάθε βαθμός που κατακτούσε η Ρόμα κόστιζε στο κλαμπ 3,5 εκατ. ευρώ, βάσει των αποδοχών των παικτών και των προπονητών της.

Η αποζημίωση

Η αποζημίωση του Πορτογάλου που χθες αποχώρησε από την Τριγκόρια με δάκρυα στα μάτια, υπολογίζεται στα 3,3 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό που έχει εισπράξει από τις απολύσεις αγγίζει τα 95 εκατ. ευρώ. Στη διάρκεια της καριέρας του οι ομάδες στις οποίες έχει ηγηθεί έχουν δαπανήσει 1,86 δισ. ευρώ σε μεταγραφές. Μόνο οι ομάδες του Γκουαρντιόλα έχουν δαπανήσει περισσότερα (2,1 δισ. ευρώ).  Η απόλυση του Μουρίνιο έχει ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά των Σαουδαράβων αλλά και των ομάδων της Πρέμιερ Λιγκ, όπως της Νιούκαστλ για την οποία φημολογείται πως αναζητά τον αντικαταστάτη του Εντι Χάου.

Keywords
Τυχαία Θέματα