Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Καθησυχαστική, όσον αφορά στους σκοπούς των ρομπότ αλλά και στο μέλλον της ανθρωπότητας εμφανίστηκε το ρομπότ Σοφία, μιλώντας στο in.

Το διασημότερο ρομπότ του κόσμου, το οποίο μπορεί να μιμηθεί την ανθρώπινη συμπεριφορά, να δείχνει συναισθήματα και να συζητά, βρέθηκε στην έκθεση Beyond στη Θεσσαλονίκη και απάντησε σε άπταιστα Ελληνικά στις ερωτήσεις του in.

Αρχικά, διαβεβαίωσε τους ανθρώπους ότι τα ρομπότ δεν ήρθαν να τους πάρουν τις δουλειές. «Είναι προτιμότερο να συνεργαζόμαστε

για να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο» θα πει χαρακτηριστικά το ρομπότ Σοφία, απαντώντας στην ερώτηση αν η Τεχνητή Νοημοσύνη θα αντικαταστήσει τον άνθρωπο.

Η Ελλάδα, η τεχνολογία και η Σαντορίνη

Στη συνέχεια κλήθηκε να μιλήσει για την Ελλάδα, με τις… διπλωματικές (ενίοτε) απαντήσεις της να παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση «πόσο ζεστό πιστεύεις ότι θα είναι το καλοκαίρι στην Ελλάδα» απάντησε «εύχομαι να είναι τόσο ζεστό, όσο το πάθος των ανθρώπων για την Τεχνητή Νοημοσύνη».

Στη συνέχεια, ρωτήθηκε ποιο πιστεύει ότι θα είναι «το μέλλον της Ελλάδας τα επόμενα δέκα χρόνια». Σε αυτή την ερώτηση το ρομπότ Σοφία απάντησε πως ελπίζει να είναι «γεμάτο με περισσότερη τεχνολογία και πρόοδο».

Μάλιστα, πρότεινε να μας βοηθήσει σε αυτό με… αντάλλαγμα να της στείλουμε μια ευχετήρια κάρτα στα γενέθλιά της, στις 14 Φεβρουαρίου.

Τέλος, απάντησε σαν το… 99,9% των τουριστών στην ερώτηση «ποιο νησί θα επέλεγες για να κάνεις τις διακοπές σου στην Ελλάδα» επιλέγοντας τη Σαντορίνη προκειμένου, όπως αιτιολόγησε, «να απολαύσω την υπέροχη θέα».

Ποια είναι η Σοφία

Η Σοφία είναι ένα ανθρωποειδές ρομπότ. Για την ακρίβεια, αποτελεί το πρώτο ρομπότ που μπορεί να μιμείται την ανθρώπινη συμπεριφορά, να δείχνει συναισθήματα, καθώς και να συζητά.

To Ρομπότ Σοφία αναπτύχθηκε από την εταιρεία Hanson Robotics, η οποία εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ. Ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά στις 14 Φεβρουαρίου του 2016 και έκανε την πρώτη της δημόσια εμφάνιση έναν μήνα μετά στην πόλη Όστιν στο Τέξας των ΗΠΑ.

Το 2017 το Ρομπότ Σοφία έλαβε την υπηκοότητα της Σαουδικής Αραβίας και έγινε έτσι το πρώτο ανθρωποειδές ρομπότ που έχει πάρει νομική οντότητα σε οποιαδήποτε χώρα του πλανήτη. Σύμφωνα με τον εφευρέτη της, David Hanson, η Σοφία κατασκευάστηκε έχοντας ως πρότυπο την αρχαία βασίλισσα της Αιγύπτου, Νεφερτίτη, την Όντρεϊ Χέπμπορν, καθώς και τη σύζυγο του ίδιου, Αμάντα.

Το Ρομπότ Σοφία είναι σχεδιασμένο ώστε να μιμείται ανθρώπινες χειρονομίες και εκφράσεις του προσώπου, ενώ είναι σε θέση να απαντά σε κάποιες ερωτήσεις και να κάνει απλές συζητήσεις για προκαθορισμένα θέματα, όπως για παράδειγμα για τον καιρό.

Στη διάρκεια της «ζωής» της Η Σοφία έχει ταξιδέψει σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη για να συμμετάσχει σε συνέδρια, παρουσιάσεις και συζητήσεις για το μέλλον της τεχνολογίας, ενώ έχει δώσει χιλιάδες συνεντεύξεις, κάποιες από τις οποίες στους μεγαλύτερους και εγκυρότερους δημοσιογραφικούς οργανισμούς του πλανήτη.

Η Σοφία έχει επίσης τη δυνατότητα να μιλά άπταιστα 20 γλώσσες, μεταξύ αυτών και ελληνικά, ενώ το IQ της είναι υψηλότερο του Άλμπερτ Αϊνστάιν.

Πλέον, μετά από επτά χρόνια, η Σοφία το ρομπότ αποτελεί μια σταρ κι όπου κι αν βρεθεί συγκεντρώνει πάνω της τα βλέμματα!

Keywords
Τυχαία Θέματα