ΠΡΟΣΩΠΕΙΑ

Ντόναλντ Τραμπ Μετριοπαθής για τις αμβλώσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ενώ για μήνες εξέπεμπε διφορούμενα μηνύματα, άνοιξε τελικώς τα χαρτιά του για το θέμα των αμβλώσεων επισημαίνοντας πως οι σχετικοί νόμοι θα πρέπει να καθορίζονται από τις αμερικανικές πολιτείες. Απέφυγε έτσι να προτείνει μια απαγόρευση σε ομοσπονδιακό επίπεδο επιλέγοντας μια πιο μετριοπαθή στάση στην οποία δεν έχει συνηθίσει τους ψηφοφόρους τους. Διαψεύδει έτσι τις προσδοκίες θρησκευόμενων και πλέον συντηρητικών υποστηρικτών του πως πιθανή επιστροφή του στον Λευκό Οίκο θα φέρει ομοσπονδιακούς περιορισμούς. Είχε φροντίσει επί μήνες

να διαχέει το μήνυμα πως θα στηρίξει την απαγόρευση της άμβλωσης σε ομοσπονδιακό επίπεδο μετά τις 15 εβδομάδες.

Σε βίντεο που ανάρτησε στη δική του πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρει επίσης πως τάσσεται υπέρ των εξαιρέσεων στις περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας και όταν τίθεται ζήτημα να προστατευθεί η ζωή της μητέρας. Υπαινίχθηκε πάντως πως «είχε συμβάλει» στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου το 2022 που αναίρεσε το ομοσπονδιακό δικαίωμα στην άμβλωση, αναφερόμενος έμμεσα στην επιλογή των συντηρητικών δικαστών της σύνθεσής του.

Τζόρτζια Μελόνι Κατηγορείται για έλεγχο των ΜΜΕ

Προσπάθεια στην πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι να ελέγξει τα μέσα ενημέρωσης στη χώρα της τής καταλογίζει άρθρο στην ισπανική εφημερίδα «El Pais» που αναπαράγουν ιταλικά μέσα. Ο αρθρογράφος Ντανιέλ Βερντού εξηγεί πως η ιταλίδα πρωθυπουργός ακολουθεί συγκεκριμένη στρατηγική μέσω καίριων αλλαγών στο κρατικό δίκτυο της RAI, κάνει λόγο για πρόσβαση στον όμιλο της Mediaset όπως και ξεχωριστή αναφορά στην απόπειρα εξαγοράς του δεύτερου ιταλικού πρακτορείου Τύπου από τον βουλευτή της Λέγκας, Αντόνιο Αντζελούτσι, που έχει στην κατοχή του αρκετές εφημερίδες, οι οποίες σήμερα στηρίζουν την ταλίδα πρωθυπουργό.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ακόμη ότι στο συγκεκριμένο πρακτορείο (Agi), την πλειοψηφία των μετοχών κατέχει η κρατική εταιρεία ενέργειας Eni με μερίδιο 35%, η οποία και θα αποφασίσει τελικώς για την πώληση. Το σχετικό δημοσίευμα αναφέρει επίσης πως η ιταλίδα πρωθυπουργός έχει κηρύξει τον πόλεμο στον επικριτικό σε βάρος της Τύπο.

Ουαλίντ Ντάκα Πέθανε 38 χρόνια φυλακισμένος

Παλαιστίνιος με ισραηλινή υπηκοότητα που παρέμεινε επί 38 χρόνια φυλακισμένος για την απαγωγή και τη δολοφονία ισραηλινού στρατιώτη πέθανε την Κυριακή σε ιατρικό κέντρο στο Τελ Αβίβ.

Ο Ουάλιντ Ντάκα, 62 ετών, διαγνώστηκε με μια σπάνια μορφή καρκίνου του μυελού των οστών τον Δεκέμβριο του 2022. Είχε αντιμετωπίσει λευχαιμία πριν από αρκετά χρόνια. Παρά τις διεθνείς και παλαιστινιακές εκκλήσεις να απελευθερωθεί για λόγους υγείας, παρέμεινε κρατούμενος ως τον θάνατό του. Φυλακισμένος από τον Μάρτιο του 1986, δικάστηκε διότι ανήκε σε ένοπλο πυρήνα του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (FPLP) που ευθυνόταν για την απαγωγή και τον φόνο ισραηλινού στρατιώτη το 1984. Καταδικάστηκε να εκτίσει ισόβια προτού η ποινή του μετατραπεί σε 37 χρόνια κάθειρξης.  Ομως το 2018 η ισραηλινή δικαιοσύνη τον καταδίκασε να εκτίσει δυο επιπλέον χρόνια φυλάκισης, διότι προσπάθησε να φέρει μέσα στη φυλακή κινητά τηλέφωνα. Η απελευθέρωσή του αναβλήθηκε ως τον Μάρτιο του 2025. Η Διεθνής Αμνηστία μόλις μια μέρα πριν από τον θάνατό του είχε απευθύνει έκκληση να αφεθεί ελεύθερος.

Keywords
Τυχαία Θέματα