Σε δυσμένεια ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας;

Πληροφορίες ότι βρίσκεται σε δυσμένεια ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού βλέπουν το φως της δημοσιότητας μετά τις διαστάσεις που έχει πάρει το γεγονός της σύλληψης του υφυπουργού του.

Πριν από λίγες ημέρες ο υφυπουργός Αμυνας Τιμούρ Ιβανόφ παρευρέθηκε σε μια συνάντηση ανώτερων αξιωματικών του στρατού, καθισμένος δίπλα στο αφεντικό του. Λίγες ώρες αργότερα οδηγήθηκε σε δικαστική αίθουσα, φορώντας τη στολή του, αλλά έχοντας συλληφθεί ως ύποπτος

για διαφθορά και αντιμετωπίζοντας ποινή κάθειρξης πολλών ετών. Η πτώση ενός ανθρώπου του οποίου ο πολυτελής τρόπος ζωής ήταν γνωστός και ανεκτός από το Κρεμλίνο επί χρόνια προκαλεί σημαντικό πλήγμα στον επί χρόνια μέντορά του, τον υπουργό Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, και μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία πολλοί μιλούν για  επικείμενο ανασχηματισμό. Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να ανακοινώσει νέο υπουργικό συμβούλιο κατά την ορκωμοσία για τη νέα του θητεία τον Μάιο – πυροδοτώντας έναν αγώνα για την εξουσία στα παρασκήνια.

Η σύλληψη του Ιβανόφ

Η ομάδα του Σοϊγκού αρχικά φαινόταν ενισχυμένη από τις πρόσφατες ρωσικές επιτυχίες στο μέτωπο με την Ουκρανία και τον θάνατο του πολέμαρχου Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος ήταν ο πιο σφοδρός επικριτής του Σοϊγκού. Αλλά η σύλληψη του Ιβανόφ άλλαξε τα δεδομένα και την ισχύ του Σοϊγκού, σύμφωνα με δηλώσεις στελέχους του ρωσικού υπουργείου Αμυνας στους «Financial Times», ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη τον ιδιαίτερα «ορατό» τρόπο με τον οποίο οδηγήθηκε ο υφυπουργός στο δικαστήριο. «Θα μπορούσαν να τον είχαν απλώς αποπέμψει. Θα έδειχνε ότι απαλλάχθηκαν από τη διαφθορά» τόνισε η ρωσική πηγή. «Αντίθετα, τον συνέλαβαν στο γραφείο του, με στολή, αμέσως μετά τη συνεδρίαση στελεχών του υπουργείου Αμυνας, όπου καθόταν δίπλα στον Σοϊγκού. Ολα είναι θέατρο» πρόσθεσε. «Ποιο είναι το νόημα αν όχι η υπονόμευση του Σοϊγκού;».

Δεδομένου ότι ο Πούτιν είναι γνωστό ότι δίνει προτεραιότητα πάνω από όλα στην πίστη, ο Σοϊγκού έχει επιβιώσει μέχρι στιγμής στο αξίωμά του παρά τις ταπεινωτικές αποτυχίες κατά τις πρώτες εβδομάδες της εισβολής στην Ουκρανία και παρότι μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» που προοριζόταν να διαρκέσει τρεις ημέρες έχει πλέον μπει στον τρίτο χρόνο. Ο υπουργός Αμυνας άντεξε επίσης τη βίαια κριτική από τον Πριγκόζιν, ο οποίος επιχείρησε μια ανταρσία εναντίον του πέρυσι. Αφού σταμάτησε η εξέγερση, ο Σοϊγκού παρέμεινε στην εξουσία και δύο μήνες αργότερα ο Πριγκόζιν σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα.

Εύκολος στόχος

Αλλά ο Πούτιν, ο οποίος είναι γνωστό ότι είναι επιφυλακτικός για οποιαδήποτε φατρία στην ελίτ του μπορεί να αποκτήσει υπερβολική δύναμη, φαίνεται να έχει συμπεράνει ότι το Κρεμλίνο πρέπει να βρει έναν νέο τρόπο να εξισορροπήσει το κέντρο ισχύος του Σοϊγκού και το υπουργείο Αμυνας τώρα που ο Πριγκόζιν δεν παίζει πλέον αυτόν τον ρόλο, εξηγεί ένα άλλο άτομο από την ελίτ της Μόσχας. Ο εξωφρενικός τρόπος ζωής του Ιβανόφ, που ξεπερνούσε κατάφωρα τις επίσημες δυνατότητές του, τον έκανε εύκολο στόχο, προσθέτει. «Αυτός ο τύπος ήταν τόσο επιδεικτικός, όπως και η γυναίκα του. Ο Πούτιν δεν ενδιαφέρεται τόσο πολύ για τη διαφθορά. Αλλά υπάρχει ακόμα ένα όριο» καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα