Συναντώνται σήμερα στο Βερολίνο Σαρκοζί και Μέρκελ

Η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 30ης Ιανουαρίου, η προσπάθεια για τη δημιουργία μιας ισχυρότερης οικονομικής ένωσης, αλλά και το ενδεχόμενο επιβολής φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας της συνάντησης που θα έχουν σήμερα στο Βερολίνο (12:00 ώρα Ελλάδας) η καγκελάριος της Γερμανίας 'Ανγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.


Οι δύο ηγέτες θα επιχειρήσουν να εξειδικεύσουν τις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου σχετικώς με το σχεδιαζόμενο «δημοσιονομικό συμβόλαιο», την ενίσχυση του συντονισμού σε θέματα οικονομικής πολιτικής και την ανάπτυξη των εργαλείων σταθεροποίησης.

Οι αποφάσεις αυτές, λόγω της διαφωνίας της Βρετανίας, θα λάβουν τη μορφή διεθνούς συμφωνίας, η οποία προσδοκάται να υπογραφεί το αργότερο ως τον Μάρτιο.

Σύμφωνα, ωστόσο, με τη δήλωση των αρχηγών κρατών της ζώνης ευρώ της 9ης Δεκεμβρίου, στόχος παραμένει η ενσωμάτωση των διατάξεων της συμφωνίας στις Συνθήκες της Ένωσης.

Σε ό,τι αφορά την επιβολή φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, Γαλλία και Γερμανία ενδέχεται να παρουσιάσουν κοινή πρόταση στη συνάντηση του Eurogroup, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 23 Ιανουαρίου ενόψει της Συνόδου Κορυφής.

Μέχρι στιγμής ο Νικολά Σαρκοζί έχει εκφράσει την πρόθεση να επιβάλει τον φόρο ακόμη και μόνο στη χώρα του, ενώ η Γερμανία επιμένει ότι θα πρέπει να προωθηθεί η πανευρωπαϊκή εφαρμογή του.

Μπλόφα χαρακτηρίζει το φόρο στις συναλλαγές ο γαλλικός Τύπος

Ο γαλλικός Τύπος αντιμετωπίζει με πολύ επικριτικούς τόνους την πρόταση του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί για την επιβολή «φόρου Τόμπιν», μία πρωτοβουλία που χαρακτηρίζεται «μπλόφα», διότι δεν είναι δυνατόν να ψηφισθεί πριν από τις προεδρικές εκλογές, ή «καταδικασμένη σε αποτυχία», διότι μόνον η Γαλλία υποστηρίζει την πρόταση.

Πολλοί συντάκτες των κύριων άρθρων αναγνωρίζουν, ωστόσο, ότι η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί επίσης μία μεγάλη πολιτική επίθεση, διότι ο φόρος Τόμπιν είναι μία θεμελιωδώς σοσιαλιστική ιδέα, η οποία υφαρπάχθηκε από την αριστερά από τον
πρόεδρο της Γαλλίας, σύμφωνα με την La Tribune.

Η Le Figaro, χαιρετίζει τον υποψήφιο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος «αν και δεν βρίσκεται ακόμη, επισήμως, σε προεκλογική εκστρατεία, δίνει τον ρυθμό και, εις το εξής, καθορίζει την ημερήσια διάταξη».

«Ο Νικολά Σαρκοζί μετέτρεψε την περίοδο των γιορτών σε σταλινική Κατιούσα, με τον ορυμαγδό των προτάσεων, όπως ο κοινωνικός ΦΠΑ και ο φόρος επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών» γράφει η Charente Libre.

Για την Dernieres Nouvelles d' Alsace, «Ο Νικολά Σαρκοζί τα παίζει όλα, με κίνδυνο να εκτεθεί στην οργή των ευρωπαίων εταίρων του. Πώς η αγαπημένη του Άνγκελα , η οποία ήθελε να περιμένει το 2014, θα υποδεχθεί σήμερα αυτόν που της
έκανε απιστία για να φλερτάρει με τους γάλλους ψηφοφόρους;» γράφει η εφημερίδα.

Για την Les Echos, η εφαρμογή του φόρου Τόμπιν «σε μία
Keywords
Τυχαία Θέματα