NBA 2K21 Review

Μπορεί το ποδόσφαιρο να είναι ο βασιλιάς των σπορ στην Ελλάδα, αλλά το μπάσκετ είναι σίγουρα ο… αντιβασιλέας. Το NBA 2K βρίσκεται εδώ και χρόνια στο θρόνο, και μάλιστα παίζει… αμαρκάριστο, αφού ο κύριος ανταγωνιστής του (λέγε με, NBA Live) έχει να παρουσιάσει νέο τίτλο εδώ και δύο χρόνια. Φτάσαμε λοιπόν αισίως στο NBA 2K21, που έχει ως απλό εξώφυλλο τον Damian Lillard των Μπλέιζερς,

και εξώφυλλο στην ειδική έκδοση τον «Black Mamba» Kobe Bryant, που «έφυγε» μόλις στα 42 του, φέτος τον Ιανουάριο.

Gameplay

Το όνομα του παιχνιδιού… μπορεί να είναι NBA 2K21, αλλά η ουσία του είναι το customization. Μιλάμε για πολύ customization, παντού, σε ότι μπορείτε να φανταστείτε. Όταν δημιουργείτε τον δικό σας παίκτη, η εμπειρία είναι τόσο πλούσια που μοιάζει περισσότερο με τη δημιουργία χαρακτήρα σε RPG (ή ακόμα και στους Sims), και όχι σε αθλητικό παιχνίδι. Προσαρμόζετε ακόμα και το παραμικρό στοιχείο του προσώπου του, τον σωματότυπο, το ύψος, το βάρος, το άνοιγμα των χεριών του, και ακόμα πιο σημαντικό, τα αθλητικά χαρακτηριστικά του. Μπορείτε δηλαδή να προσαρμόσετε τη δύναμη, την ευελιξία, και όλα τα επί μέρους στοιχεία της άμυνας και της επίθεσης, όπως τις βολές, τα λέι-απ, τα καρφώματα, τα τρίποντα, τις πάσες, τα κλεψίματα, κτλ. Είναι λίγο σουρεαλιστικό, αλλά πολύ πρακτικό, που σε όλα αυτά επενδύετε πόντους, όπως σε κάποιο RPG!

Το customization εννοείται πως επεκτείνεται και στο εικαστικό κομμάτι. Τόσο για τους δικούς σας χαρακτήρες / παίκτες, όσο και για τις καθιερωμένες φανέλες των ομάδων, μπορείτε να προσαρμόσετε τα χρώματα κάθε τμήματος. Το «μεγάλο πάρτι» όμως γίνεται στη σχεδίαση αθλητικών παπουτσιών. Αν έχετε επισκεφτεί τις σελίδες γνωστών σχεδιαστών, όπως η Nike, τότε θα σας φανούν γνώριμα τα εργαλεία. Κυριολεκτικά μπορείτε να φτιάξετε ένα παπούτσι από το μηδέν, επιλέγοντας το βασικό υλικό, αν θα είναι ψηλό ή χαμηλό, τη γλώσσα, τη σόλα, τα χρώματα, τα σχέδια, και πολλά άλλα. Μπορείτε να δημιουργήσετε τα δικά σας παπούτσια, ή ακόμα και να χρησιμοποιήσετε γνωστά προϊόντα ως βάση, αλλάζοντας τα χαρακτηριστικά τους.

Σε πιο ουσιαστικά πράγματα, μπορείτε να δημιουργήσετε τα δικά σας ρόστερ, ώστε να συνθέσετε τις ομάδες που θεωρείτε… dream teams. Όταν «χορτάσετε» με το customization, και έρθει η ώρα να προχωρήσετε στο «ψητό», θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν όλες οι επίκαιρες συνθέσεις ομάδων του NBA, αλλά και όλες οι συνθέσεις προηγούμενων ετών και δεκαετιών. Έτσι μπορείτε π.χ. να βάλετε τους σημερινούς Μπακς του Γιάννη, να αγωνιστούν κατά των Μπουλς από τα 90s με τον Τζόρνταν! Συμβάλει πολύ θετικά στην όλη εμπειρία αυτό το tribute, γιατί σας επιτρέπει να χειρίζεστε θρύλους όπως ο Μπερντ, ο Σακίλ, ο Ντρέξλερ, ο Χάρτναγουεϊ, ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ, ο Βλάντε Ντίβατς, και όλοι όσοι έθεσαν τις βάσεις ώστε να γίνει το NBA συνώνυμο του επαγγελματικού μπάσκετ.

Στο gameplay καθ’ αυτό τώρα, δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα, κάτι που είναι καλό, αφού η συνταγή λειτουργούσε ήδη μια χαρά. Η μεγαλύτερη αλλαγή έρχεται στον μηχανισμό Pro Stick. Αυτό θα το βιώσετε καλύτερα παίζοντας, όμως εν ολίγοις εμπλουτίζονται οι λειτουργίες του δεξιού μοχλού ώστε να περιλαμβάνουν περισσότερα «gestures» για ντρίμπλες. Εκτός αυτού, προσφέρει έναν εναλλακτικό τρόπο για βολές, όπου προσπαθείτε να σουτάρετε προς την κατεύθυνση του καλαθιού, και όχι απλά προσπαθώντας να πετύχετε το κέντρο του μετρητή. Ευτυχώς, αν τελικά δεν σας βολέψει, έχετε την επιλογή να ορίσετε τον κλασσικό τρόπο, αν και αποτελεί αρκετά ενδιαφέρουσα προσέγγιση ώστε να του δώσετε μία ευκαιρία. Ο χειρισμός γενικά είναι απλός, όμως μην κάνετε το λάθος να νομίσετε ότι το παιχνίδι είναι απλοϊκό. Πρέπει ανά πάσα στιγμή να προσέχετε την κατοχή της μπάλας, που ακριβώς θα δίνετε πάσες, τι είδους βολή θα εκτελέσετε για να σκοράρετε, και φυσικά να επιλέξετε το σύστημα που ανταποκρίνεται καλύτερα στη στρατηγική και στις δυνατότητες της αντίπαλης ομάδας.

Εδώ έχουμε ένα ακόμα μεγάλο κομμάτι από customization. Αν βλέπετε ότι τα προκαθορισμένα επίπεδα δυσκολίας δεν προσφέρουν το επίπεδο που θέλετε, μπορείτε να προσαρμόσετε τα πάντα. Τα ποσοστά ευστοχίας, πόσο σας επηρεάζει το μαρκάρισμα, πόσο εύκολη είναι η άμυνα ή το κλέψιμο, κτλ. Όλα αυτά μπορείτε να τα ρυθμίσετε τόσο για εσάς όσο και για τον αντίπαλο. Πάντως κάτι που τείνει να δημιουργεί ενοχλητικό πρόβλημα, είναι η ποινή παραμονής για 3 δευτερόλεπτα στη μικρή περιοχή. Εκτός ότι στην ένταση του παιχνιδιού είναι εύκολο να ξεχαστεί κάποιος, είναι επίσης κάτι δύσκολο να αποφύγετε όταν το κάνει κάποιος παίκτης σας που ελέγχεται από την A.I.

Κάτι ακόμα που έχει υποστεί μεγάλη αλλαγή είναι η… «γειτονιά», δηλαδή το Neighborhood, όπου υπάρχουν όλα τα καταστήματα και οι δραστηριότητες. Αντί λοιπόν να συγκεντρώνονται όλα αυτά σε ένα απλό οικοδομικό τετράγωνο, τώρα είναι απλωμένα σε μία σχετικά μεγάλη περιοχή (για τα δεδομένα ενός τέτοιου τίτλου), η οποία μάλιστα είναι πλέον παραλιακή, με ωραία παραλία, προβλήτες, κτλ. Αν και πρόκειται περισσότερο για backgrounds, χωρίς δυνατότητα περιήγησης, είναι τουλάχιστον καλή θέα!

Όσο για τα διάφορα modes παιχνιδιού, εδώ έχουμε κάτι για τον καθένα, με πρώτο και… καλύτερο τους φιλικούς αγώνες, δηλαδή τον πιο απλό και άμεσο τρόπο να παίξετε με τις ιστορικές ή σύγχρονες ομάδες που θέλετε. Καλό θα είναι να περάσετε κάποιο χρόνο εδώ πριν προχωρήσετε στα πιο οργανωμένα modes, ειδικά αν είστε νέος στο παιχνίδι. Έχουμε φυσικά τα tutorials, τα πλήρη πρωταθλήματα NBA, ανδρών και γυναικών, το μπασκετάκι της γειτονιάς, και φυσικά το multiplayer. Για όσους έχετε έναν… manager μέσα σας, υπάρχει και η επιλογή να διοικήσετε και να οργανώσετε τις ομάδες σας, εκτός τερέν, με τον ενσωματωμένο «basketball manager» (αν και δεν λέγεται επίσημα έτσι). Τέλος, υπάρχει το γνωστό και μη εξαιρετέο Career, όπου ξεκινάτε από μία σχολική ομάδα, με στόχο να γίνετε draft σε κάποια μεγάλη ομάδα του NBA. Εδώ η 2K δίνει μία ενδιαφέρουσα επιλογή, να παρακάμψετε τους σχολικούς αγώνες και να προχωρήσετε κατευθείαν στην επαγγελματική κατηγορία.

Γραφικά & ήχος

Στα replays και γενικά στα κοντινά πλάνα, φαίνεται η εξαιρετική δουλειά στη λεπτομέρεια, τόσο στα πρόσωπα όσο και στα επί μέρους στοιχεία του κάθε παίκτη. Ίσως ακόμα περισσότερο φαίνεται στα μακρινά πλάνα, δηλαδή στη διάρκεια του παιχνιδιού, που η κάμερα απομακρύνεται για να συμπεριλάβει στο πλάνο όλους τους παίκτες. Εκεί, το animation δείχνει ξεκάθαρα και την παραμικρή κίνηση του κάθε παίκτη. Έτσι μπορείτε να διακρίνετε πότε ετοιμάζεται για βολή, για πάσα, για προσποίηση, για ντρίμπλα, κτλ. Από τις εμφανείς αλλαγές στην επιτάχυνση ή την επιβράδυνση του βηματισμού, και την αντίστοιχη αλλαγή στην κλίση του σώματος, μπορείτε να υπολογίσετε τι ετοιμάζεται να κάνει, και να προσαρμόσετε την άμυνα σας.

Στον ήχο, δεν έχει γίνει κανένας συμβιβασμός. Τα βήματα από τις λαστιχένιες σόλες στο παρκέ, η διαφορετική ένταση της μπάλας, ανάλογα πως μπιστάει, η φόρα με την οποία η μπάλα καταλήγει στη μπασκέτα και στο φιλέ… Όλα αυτά ακούγονται με εξαιρετική διαύγεια και ρεαλισμό! Πολύ ωραία είναι και η playlist με τη μουσική του παιχνιδιού, που περιλαμβάνει χιπ-χοπ, ροκ, μπιτ, και γενικά ρυθμό που ανεβάζει τη διάθεση. Έχουμε όμως και voice-over γνωστών ηθοποιών, καθώς υπάρχει μία υποτυπώδης υπόθεση στο Career. Χαρακτηριστικά ο Jesse Williams από το Grey’s Anatomy, που είχε κάνει εκπληκτική δουλειά και στο Detroit Become Human, και ο φοβερός Djimon Hounsou, για τον οποίο δεν ξέρουμε ποια ταινία να πρωτοδιαλέξουμε (Stargate, Tomb Raider, Constantine, Guardians of the Galaxy, Captain Marvel, Shazam…)!

Give it up for ΝΒΑ 2Κ21!

Το «πόρισμα» για το NBA 2K21 είναι παρόμοιο με αυτό για τα περισσότερα αθλητικά παιχνίδια που αποκτούν νέους τίτλους κάθε χρόνο. Η μεγάλη συχνότητα τα εμποδίζει να αναδεικνύουν όποιες βελτιώσεις λαμβάνουν. Έτσι και με το συγκεκριμένο, αν έχετε τον περσινό τίτλο, ή ακόμα και τον προπέρσινο, θα λέγαμε ότι -καθαρά από άποψη gameplay- δεν είναι απαραίτητο να δώσετε τα 60€ (100€ για την ειδική έκδοση). Εκτός βέβαια αν θέλετε οπωσδήποτε να παίζετε με τα πιο πρόσφατα rosters. Φυσικά αν δεν έχετε κανένα NBA 2K… πάμε αμέσως για άμεση προσθήκη στη συλλογή σας!

Ανάπτυξη: Visual Concepts Έκδοση: 2K Sports Διάθεση: CD Media

The post NBA 2K21 Review appeared first on gameslife!.

Keywords
Τυχαία Θέματα