Τσικνοπέμπτη: πώς να αποφύγετε θερμίδες και δυσπεψία

Η απόλυτη ημέρα κρεατοφαγίας του χρόνου έχει φτάσει! Για όσους τηρούν τα έθιμα αλλά θέλουν να προσέξουν και την υγεία τους μπορούν να ακολουθήσουν τις παρακάτω συμβουλές.

Μην τσικνίσετε μεσημέρι και βράδυ

Επειδή το τσίκνισμα-delivery- στον εργασιακό χώρο έχει γίνει άγραφος νόμος, όσοι δεν τηλεεργάζεστε αλλά βρίσκεστε ακόμη στο γραφείο, πρέπει να δείξετε εγκράτεια στο πόσο θα φάτε, κάνοντας ένα “mini” τσίκνισμα το μεσημέρι για να μπορείτε να φάτε το βράδυ εφόσον υπάρχει τέτοιος προγραμματισμός.

Το μεσημέρι λοιπόν στη δουλειά, αφήστε τα παϊδάκια, τα λουκάνικα και τα κεμπάπ και αρκεστείτε

σε καλαμάκια, κατά προτίμηση κοτόπουλο ή mix π.χ. 1 χοιρινό και 1 καλαμάκι κοτόπουλο, με σαλάτα απλή και λίγη πίτα αλάδωτη ή 1 φέτα ψωμί ψημένο χωρίς λάδια. Ένα τέτοιο μικρό τσίκνισμα δε θα σας βαρύνει και δε θα σας κλέψει ενέργεια για να συνεχίσετε και τη δουλειά σας μετά. Βέβαια για όσους δεν εργάζονται ή τηλεεργάζονται και θέλουν να τσικνίσουν το μεσημέρι σπίτι τους, αυτό αποτελεί την ιδανική επιλογή και μετά το βράδυ να γίνει ένα ελαφρύ γεύμα.

Όχι μόνο λιπαρά κρέατα και λουκάνικα

Μην ψήσετε μόνο παϊδάκια, λουκάνικα και πανσέτες ή άλλα λιπαρά κομμάτια κρέατος. Κάντε και μπιφτέκια ή κεμπάπ από άπαχο μοσχαρίσιο κιμά (όχι αρνίσιο ή χοιρινό), μπιφτέκια κοτόπουλο αλλά και σουβλάκια κοτόπουλο. Λιγότερο κορεσμένο λίπος και λιγότερες θερμίδες, χωρίς έκπτωση στη γεύση. Εάν ψήσετε και λουκάνικα, επιλέγετε λουκάνικα με λιγότερο λίπος.

Για πιο υγιεινό ψήσιμο

Κατά το ψήσιμο του κρέατος στα κάρβουνα παράγονται και ουσίες δυνητικά καρκινογόνες, όπως οι ετεροκυκλικές αμίνες και πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες. Προκειμένου να μειωθούν σημαντικά αυτές οι ουσίες, ψήστε τα κρέατα σε πιο χαμηλή φωτιά για περισσότερο χρόνο και τοποθετήστε τις σχάρες όσο πιο ψηλά γίνεται, μακριά από τη φωτιά. Να γυρίζετε συνεχώς το κρέας, κατά τη διάρκεια του ψησίματος και να μην το αφήσετε να καρβουνιάσει.

Μαρινάρετε τα κρέατά σας

Η χρήση μαρινάδας περιορίζει σημαντικά την παραγωγή αυτών των βλαβερών ουσιών, κατά το ψήσιμο. Φτιάξτε τις δικές σας μαρινάδες, χρησιμοποιώντας πολλά μυρωδικά και μπαχαρικά αποφεύγοντας τις έτοιμες που έχουν πολύ αλάτι αλλά και ζάχαρη. Η χρήση μυρωδικών όπως ρίγανη, θυμάρι, δενδρολίβανο, κατά το ψήσιμο επίσης μειώνει σημαντικά την παραγωγή αυτών των ουσιών στα κρέατα, κάνοντας τα ψητά σας πολύ πιο υγιεινά.

Προσέξετε με τα… περιφερειακά

Επειδή πάντα υπάρχουν και πολλά συνοδευτικά του κρέατος, θα πρέπει να δείξετε εγκράτεια. ΟΚ και λίγο τζατζίκι και λίγο ψωμί και σαλάτα, αλλά όχι και ένα βουνό πατάτες τηγανητές ή άλλους τηγανητούς μεζέδες. Ακόμα και το δροσερό τζατζίκι, αν έχει παρασκευαστεί από γιαούρτι σακούλας (περιέχει περίπου 10% λιπαρά) και έχει και αρκετό λαδάκι, θα επιβαρύνει με επιπλέον λιπαρά αλλά και πρωτεΐνη. Φτιάξτε το με γιαούρτι στραγγιστό 2% και πολύ λίγο λάδι και μη τσιγκουνευτείτε το αγγούρι. Εναλλακτικά μία σος από γιαούρτι 2% με διάφορα μυρωδικά αποτελεί ακόμα μια πιο ελαφριά επιλογή και γλιτώνετε και το σκόρδο. Αν έχετε και πίτες ή ψωμί, ψήστε τα λίγο με λίγο ή και καθόλου πρόσθετο λάδι. Δώστε γεύση με λίγο ρίγανη και λεμόνι. Μην επιλέγετε έτοιμες σος όπως BBQ sauce. OK λίγη μουστάρδα με απαλή γεύση.

Απαραίτητα σαλάτα απλή

Να έχετε απαραιτήτως σαλάτες στο τραπέζι και μάλιστα τις πιο απλές όπως λάχανο-καρότο, μαρούλι αλλά και βραστά λαχανικά όπως χόρτα. Μην κάνετε κατάχρηση στο λάδι και προσθέσετε λεμόνι ή ξύδι και όχι έτοιμες σος.

Αποφύγετε τις πολυσύνθετες σαλάτες π.χ. με τυριά, ξηρούς καρπούς, κρουτόν κλπ. ΟΚ και ψητά λαχανικά όπως κολοκυθάκια, πιπεριές διαφόρων χρωμάτων και σχημάτων, μελιτζάνες, μανιτάρια αλλά και κρεμμύδια και τομάτες. Η σαλάτα βοηθάει στον κορεσμό και μάλιστα με λιγότερες θερμίδες. Σερβίρετε άφθονη σαλάτα στο πιάτο σας. Μην ξεκινήσετε να τρώτε χωρίς τη σαλάτα.

Συμβουλές SOS για μετά

Κι επειδή ένα απολαυστικό γεύμα μπορεί να έχει άσχημη κατάληξη… με φούσκωμα, δυσπεψία και καούρα, έχουμε έναν σημαντικό λόγο για να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κάθε φορά που γεμίζουμε το πιάτο μας. Ο βασικός λόγος που μετά από ένα γεύμα καταλήγουμε με τα παραπάνω δυσάρεστα συμπτώματα είναι διότι το στομάχι μας δέχεται παραπάνω τροφή από την συνηθισμένη ποσότητα που έχουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να παράγει μεγαλύτερες ποσότητες γαστρικών οξέων για να χωνέψει την τροφή, τα οποία όταν βρίσκουν διέξοδο προς τα πάνω, προκαλούν το δυσάρεστο αίσθημα της καούρα, του πρηξίματος και των εντερικών αερίων.

Αν θέλετε να γλιτώσετε από τα συμπτώματα αυτά, τότε:

Πίνετε άφθονο νερό.Αποφύγετε την υπερκατανάλωση ροφημάτων με ανθρακικό.Μασάτε αργά.Αποφύγετε να ξαπλώνετε ή να ασχολείστε με κοπιώδεις δραστηριότητες μετά το φαγητό. Εάν θέλετε να διευκολύνετε την πέψη, να κάνετε έναν ήρεμο περίπατο, με αργό βήμα.Μην καπνίσετε αμέσως μετά το φαγητό.

The post Τσικνοπέμπτη: πώς να αποφύγετε θερμίδες και δυσπεψία appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα