Μαρία Κανελλοπούλου: Η Co-founder των The KNLs μας μιλάει για το brand, τη μητρότητα και τα όνειρα της

Πριν δέκα χρόνια ακριβώς, δύο αδερφές η Μαρία και Δανάη αποφάσισαν να δημιουργήσουν το δικό τους brand ρούχων, ένα φιλόδοξο όνειρο, που μετατράπηκε σε μια ζωηρή, διαρκώς εξελισσόμενη πραγματικότητα.

Τα The KNLs είναι ένα αμάλγαμα σχεδιαστικού μινιμαλισμού και πληθωρικών prints με αναφορές στην αρχαία Ελλάδα, αλλά και σε όσα μας επιτρέπουν να ονειρευόμαστε, να ταξιδεύουμε, να βιώνουμε για λίγο τη μαγεία της ανακάλυψης του διαφορετικού. Όπως είπε η Μαρία: «Η φιλοσοφία μας βασίζεται στην ισορροπία μεταξύ

της απλότητας των καθαρών γραμμών και της πληθωρικότητας των ζωγραφισμένων σχεδίων μόδας συνθέτοντας διαχρονικά και σύγχρονα έργα τέχνης».

Και οι δύο είναι γυναίκες που αγαπούν την ελευθέρια και τη δημιουργικότητα, τα σχέδια, τα πινέλα, τους λευκούς καμβάδες, που τις προκαλούν να εκφραστούν, κατακλύζοντας τους με χρώματα και prints, που αργότερα θα αποτυπωθούν σε ρούχα. Ο καμβάς της επετειακής Συλλογής SS’23 εμπνέεται απο την αρχαία Ελλάδα κάνοντας ταυτόχρονα μια αναδρομή στα 10 χρόνια των The KNLs.

Η συλλογή δημιουργήθηκε με μια άλλη αναδρομή, στο χρόνο και ανατρέχει στην αρχαία Ελλάδα! Με έμπνευση θεούς και μύθους, αρχαίους ναούς, φιλοσόφους και σύμβολα, δημιουργήσαμε ρούχα- σύγχρονα έργα τέχνης, ξεχωριστά κομμάτια με περίτεχνο διάκοσμο και χρώματα Ελλάδας.

Η παραγωγή γίνεται με οικολογική συνείδηση 100% στην Ελλάδα εξασφαλίζοντας ρούχα υψηλών προδιαγραφών και αισθητικής. Φορέματα, Resort wear και βραδινά από eco-friendly υφάσματα υψηλής αισθητικής καθώς
και τα χαρακτηριστικά patent Jeans που εμπλουτίστηκαν με νέα σχέδια απο 100% ελληνικό βαμβάκι, όλα φτιαγμένα με ευαισθησία και ήθος.

Αν κάνουν μια γρήγορη αναδρομή, θα θυμηθούν ότι όλη τους η παιδική ηλικία είχε ερεθίσματα σχετικά με την τέχνη, τη ζωγραφική και τη μόδα. Καταπιάνονταν με τη μόδα πάντα, φτιάχνοντας ρούχα και κοσμήματα για προσωπική χρήση. Με μητέρα οδοντίατρο, που όμως τους έμαθε να ζωγραφίζουν και γιαγιά δασκάλα ραπτικής που του δίδαξε να
ράβουν και να πλέκουν, το να ασχοληθούν με κάτι που συνδύαζε αυτά τα δύο ήταν μάλλον μονόδρομος.

Θέλω να ξεκινήσουμε τη συζήτηση μας, με τα prints τα οποία είναι δημιουργημένααποκλειστικά από εσάς, στο χέρι.
Ναι και αυτό είναι που προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε στον κόσμο γιατί πλέον το digital printing έχει μπει πάρα πολύ στο κομμάτι της μόδας, δεν είναι κάτι τόσο ξεχωριστό αν το απομονώσεις. Συνήθως παίρνουν έτοιμα prints από γραφίστες. Αντίθετα, εμάς μας γεμίζει το να ζωγραφίζουμε πάνω σε καμβά και μετά τα σχέδια να μεταφέρονται πάνω στα ρούχα έπειτα από μελέτη για το πώς μπορεί αυτό να αποδοθεί.

Ποια θα έλεγες ότι είναι τα δύο πιο χαρακτηριστικά στοιχεία σας;
Εκτός από τα prints, θα έλεγα τα jeans που επίσης τα ξεκινήσαμε πριν δέκα χρόνια, δοκιμάζοντας ένα τζιν δικής μας πατέντας με πλαϊνά κενά με το λογότυπό μας και έγινε το χαρακτηριστικό μας κομμάτι σε μια εποχή που τα ελληνικά jeans ήταν αντιγραφές των ξένων. Οι γυναίκες το αγάπησαν τόσο, που από τότε μας καθορίζει και διέπει τη Συλλογή από denim που έχουμε δημιουργήσει. Η λεπτομέρεια που έχουν με το λάστιχο και το logo έχει αυτό το που προσπαθείς να διακρίνεις τι είναι, άρα τραβάει τα βλέμματα, χωρίς να είναι προκλητικό και υπερβολικά sexy.

Ποια είναι η σχέση σας με τη μόδα;
Θυμάμαι από την εποχή που σπούδαζα, είχα ξεκινήσει να εργάζομαι σε ένα περιοδικό μόδας, παράλληλα είχα δημιουργήσει μια σειρά από ιδιαίτερα ογκώδη κοσμήματα που χρησιμοποιούσα στις φωτογραφήσεις. Αργότερα θυμάμαι είχα φτιάξει και κάτι custom φορέματα και t-shirt και δε σταμάτησα να κατασκευάζω ρούχα ακόμα και όταν εργαζόμουν ως buyer σε μια απαιτητική εταιρία. Η δουλειά μου εκεί μου προσέφερε εμπειρία και προσλαμβάνουσες κυρίως από τις ξένες εταιρίες που δειγματιζόμουν και από τα Fashion weeks που επισκεπτόμουν στο εξωτερικού, γεγονός που σίγουρα με επηρέασε και με
βοήθησε να αναγνωρίζω γραμμές, υφάσματα αλλά πως δημιουργούν και δομούν οι μεγάλοι οίκοι τις Συλλογές τους,

Όταν ξεκινάτε μια συλλογή τι έχετε στο μυαλό σας;
Φανταζόμαστε απλές γυναίκες που θέλουν να νιώθουν ξεχωριστές καθημερινά! Για αυτές κάνουμε ρούχα και για αυτό και οι τιμές είναι πολύ προσιτές. Κάθε συλλογή χτίζεται πάνω στην ταυτότητα μας, εμπλουτίζεται με βάση τις τάσεις της μόδας τις οποίες αφουγκραζόμαστε αρκετά. Θα θέλαμε η καθημερινή γυναίκα να διαφέρει, να φοράει τα ρούχα μας και να ξεχωρίζει, να την κοιτάζουν στο δρόμο. Θέλουμε prints που μας ταξιδεύουν, αυτά μας εμπνέουν. Τα ξεκινάμε από το καλοκαίρι, που για εμάς είναι μεγάλη έμπνευση και νομίζω ότι για πολλούς ανθρώπους η ξεκούραση και οι νέες εικόνες που θα δεις σε ένα ταξίδι, θα είναι το έναυσμα για να δημιουργήσεις κάτι.

Η Ελλάδα ήταν πάντα σημείο αναφοράς για εσάς.
Μας εμπνέει η Ελλάδα μας πάρα πολύ και το θέμα της φετινής συλλογής καταπιάνεται με την Ελλάδα. Από όταν ξεκινήσαμε η Αρχαία ελληνική κουλτούρα αποτέλεσε έμπνευση μας, σαν σχεδιασμός και σαν φιλοσοφία και φέτος το εντάξαμε και στα prints με αναφορές συγκεκριμένα αρχαιοελληνικές, αλλά με μια πιο φρέσκια προσέγγιση. Γενικά έχουμε μια πιο αφαιρετική αισθητική για τα ρούχα τα οποία ενώ είναι πληθωρικά με πολλά χρώματα, είναι ξεκούραστα στο μάτι.

Άρα θα έλεγες ότι είναι πληθωρικά σε print, αλλά minimal σχεδιαστικά;
Ναι πολύ σωστά. Δεν εστιάζεις σε ένα σημείο που μπορεί να είναι ένας κίονας ή ένα σπίτι σε νησί, θέλουμε να πάρεις το αποτέλεσμα αυτού του print και να σου θυμίζει την Ελλάδα χωρίς να το έχεις στα μάτια σου τόσο ξεκάθαρα, ίσως λίγο πιο σουρεαλιστικά.

Αυτή την περίοδο είναι τάση η διαφάνεια, αυτό σε εσάς σχεδιαστικά σας δημιουργεί κάποιο ενδιαφέρον;
Ζούμε σε μια εποχή που οτιδήποτε προκλητικό κερδίζει το ενδιαφέρον, αλλά δεν είναι κάτι που μας αφορά. Η φιλοσοφία μας είναι να δημιουργούμε ανεπιτήδευτα στυλ Για παράδειγμα έχουμε εντάξει τη διαφάνεια μέσα στη συλλογή γιατί το elegant sexy μας αρέσει, αλλά με τρόπο όχι αποκαλυπτικό. Έχουμε ένα φόρεμα στην καλοκαιρινή συλλογή το οποίο είναι δομημένο με τρόπο λίγο «μαγικό» που ακουμπάει στο σώμα και είναι σαν να κρέμεται στον αέρα.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη The KNLs piece of Greece (@theknls)

Οι Ελληνίδες τι επιζητούν;
Κάτι που να τις κάνει να νιώθουν ξεχωριστές θα έλεγα αυθόρμητα, αλλά παρατηρώ πως τείνουν να κυκλοφορούν με παρόμοια ρούχα. Ας σκεφτούμε out of the box. Αν ζούσε ας πούμε μια Ελληνίδα εκτός συνόρων, με την επίσκεψή της στη χώρα μας θα επέλεγε να φορέσει κάτι με γνώμονα το γούστο της και τη διάθεσή της. Σίγουρα όχι επηρεασμένη από κάτι που αγόρασε ο στενός της κοινωνικός κύκλος. Γι’ αυτό και κάθε φορά που κάποια γυναίκα κάνει δικό της ένα ρούχο μας και το φοράει με πολύ προσωπικό της styling, χαίρομαι πολύ και νιώθω πως εξελίσσεται το brand.

Πώς είναι η Μαρία ως άνθρωπος; Λειτουργείς καλύτερα εντός πλαισίου;
Στη σύγχρονη κοινωνία αναπόφευκτα μαθαίνουμε να ζούμε εντός πλαισίων, αλλιώς είναι δύσκολο να ενταχθείς γενικότερα και ειδικά στον εργασιακό χώρο και στη περίπτωσή μας σε μια επιχείρηση. Απαιτεί προσήλωση, υπευθυνότητα, οργάνωση, άρα πλαίσια και μέσα σε όλο αυτό να μη χάνεις τη δημιουργικότητά σου. Αυτό που συμβουλεύω όποιον ζητάει τη γνώμη μου όταν επιχειρεί μόνος του κάτι δικό του, είναι να οργανώσει το χρόνο του και να φτιάξει διαδικασίες.

Και οι δύο συμμετέχετε το ίδιο σε όλα τα στάδια ή υπάρχουν πράγματα που έχετε διαχωρίσει;
Όχι δε θα το έλεγα. Δύο κομβικά σημεία που είναι η δημιουργία της συλλογής, αλλά και το κομμάτι του πώς θα το μεταδώσουμε στον κόσμο είναι κάτι στο οποίο προσπαθούμε να συμπορευόμαστε και να ακούμε πολύ η μία την άλλη.

Πώς άφησες την καριέρα που είχες πριν ως buyer για να ξεκινήσεις κάτι δικό σου;
Το ξεκίνησα παράλληλα με την τότε δουλειά μου στον Ant1 που είχα αναλάβει την εμπορική διεύθυνση μια εταιρίας μόδας. Που σημαίνει δηλαδή ότι έριξα πολύ ξενύχτι…γιατί είμαι εκ φύσεως τελειομανής και υπεύθυνη και δε θα μπορούσα να αφήσω
πίσω ούτε τη δουλειά ούτε τη καριέρα που είχα μέχρι τότε. Βέβαια το entrepreneurship το είχα δουλέψει στο μεταπτυχιακό μου και το να κάνεις ένα start up είναι πολύ ελκυστικό! Είναι φρέσκο ξεκίνημα και αν και έχει πολλές θυσίες, αξίζει για το συναίσθημα και μόνο που προσφέρει.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη The KNLs piece of Greece (@theknls)

Ήταν επανάσταση ή ώριμη επιλογή;
Ήταν μια λογική συνέχεια αυτών που είχα κάνει. Είχα δουλέψει πάνω σε start-ups και είχα ξανά-επιχειρήσει στο χώρο της μόδας παλιότερα παράλληλα με τη τότε δουλεία μου ως buyer, με μια εταιρία με sheepskin μπότες από Αυστραλία. Γενικά δε καθόμουνα με τίποτα, όλο ψαχνόμουν για το επόμενο βήμα. Επανάσταση είχα κάνει σε πολύ μικρότερη ηλικία,
οπότε μετά ηρέμησα…χαχαχα

Έχεις σκεφτεί ποτέ το μετά, ότι κάποια στιγμή μπορεί να θέλεις να κάνεις κάτι άλλο;
Νομίζω πως όταν στήνεις μια επιχείρηση σου μπαίνει το μικρόβιο. Όταν κάνεις product development και βλέπεις να υλοποιείται και να ολοκληρώνεται ένα έργο πάνω στο οποίο έχεις δουλέψει, σίγουρα αυτό σε κινητοποιεί για την επόμενη πρόκληση. Είμαι και project based τύπος όπως με έχω καταλάβει, οπότε πάμε για το επόμενο! Αυτό θα μπορούσε να είναι η εξέλιξη των The KNLs ή κάτι νέο. Πάντως η τεχνολογία πάντα με ενδιέφερε και συνεχίζει να μου κεντρίζει το ενδιαφέρον αν και γίνεται δύσκολο να την παρακολουθήσω με τη ταχύτητα που έχει πλέον. Στη ζωή μου όμως η επιμόρφωση είναι σημαντική.

Πώς είναι να έχεις δική σου επιχείρηση και να είσαι και μαμά;
Είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρεις ισορροπία σε αυτά τα δυο και στον ίδιο τον εαυτό σου. Θέλει προσπάθεια και εσωτερική δουλειά και σίγουρα υπάρχουν οι δύσκολες στιγμές που χρειάζονται διαχείριση. Τα The KNLs είναι επίσης σαν ένα παιδί, το τρίτο μου παιδάκι που έχει και αυτό απαιτήσεις και χρειάζεται τη προσοχή μου. Θεωρώ ότι όταν μπαίνουν επιπρόσθετες παράμετροι στη καθημερινότητα, όπως είναι τα παιδιά, ο πήχης ανεβαίνει πάρα πολύ. Μεγαλώνοντας προσπαθώ να μετριάσω τις απαιτήσεις από τον εαυτό μου και να κατεβάσω λίγο την θέση του πήχη που ιδανικά θα είχα!

Πώς είναι η μητρότητα για εσένα;
Έχω επιλέξει να είμαι κοντά στα παιδιά μου. Θέλω να είμαι κοντά τους και να τα νουθετώ. Είναι οι στιγμές που δε μπορείς να τις ξαναζήσεις αν τις χάσεις και είναι οι αξίες της ζωής που ο κάθε γονιός έχει την ευκαιρία να μεταδώσει στα παιδιά του. Δεν είναι άλλωστε και αυτός ένας λόγο που κάποιος γίνεται γονιός και χωρίς να κρύβεται καμία ματαιοδοξία μέσα
σε αυτό. Πιστεύω ότι τα παιδιά χρειάζονται και ποσοτικό χρόνο πέρα από ποιοτικό.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη The KNLs piece of Greece (@theknls)

Θεωρείς ότι χρειάζεται ένα υποστηρικτικό πλαίσιο γύρω από τη γυναίκα για να μπορέσει να ανταπεξέλθει και στην καριέρα και στη μητρότητα;
Είπες μεγάλη κουβέντα τώρα. Θεωρώ ότι τα τελευταία χρόνια πάμε πολύ κόντρα στη φύση μας. Θέλαμε πολύ να αποδείξουμε το δυναμισμό μας και την ισότητα με τους άντρες. Όμως η φύση της γυναίκας είναι να μείνει με τα παιδιά της, τουλάχιστον το πρώτο διάστημα και κάποιες φορές λειτουργούμε σαν ρομπότ και δεν ακούμε καθόλου το σώμα μας. Είναι σημαντικό να συμφιλιωθούμε με τη φύση μας. Μακάρι πέρα από τα παραδοσιακά πρότυπα οικογενειακής υποστήριξης γιαγιάδων και παππούδων να δημιουργηθεί και ένα μοντέλο κοινωνικής μέριμνας και στήριξης για τις μητέρες και τις οικογένειες. Έχω υπάρξει single μητέρα και είναι τρομερά δύσκολο. Παράλληλα όμως, είναι σημαντικό να μην αφήσει κανείς τα όνειρα του, γιατί έρχεται η μέρα που θα θέλαμε να έχουμε εκπληρώσει τα όνειρα μας. Το μυστικό είναι το μέτρο, που έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες, να ακούμε τη φύση μας και μετριάσουμε τα άγχη μας. Τα λέω για να τα ακούω και εγώ.

Εσένα ποιο είναι το όνειρο σου;
Εκπληρώνω όνειρα μου κάθε μέρα και έχω διαρκώς καινούργια. Χρόνο δεν έχω, αλλά δουλεύω να το βελτιώσω και αυτό.
Θέλω να κλείσεις τα μάτια και να προσπαθήσεις να σκεφτείς κάτι που σε γεμίζει, σε ηρεμεί και σου δίνει χαρά. Κάνω εικόνες σε μια παραλία, στην άμμο, ξυπόλυτη να χορεύω με τα παιδάκια μου. Και είναι κάτι που το έχω κάνει πολλές φορές και είναι από τις πιο όμορφες στιγμές που σκέφτομαι και με χαλαρώνουν.

Ποια συμβουλή θα έδινες στις γυναίκες;
Να ακούσουν τη φύση τους, να σεβαστούν τον εαυτό τους και να αντικαταστήσουν τα πρέπει με τα θέλω.

Μια ματιά ακόμα:

Η αγαπημένη μας influencer, Tezza μας δείχνει 6 office looks που θέλουμε να αντιγράψουμε άμεσα!

Keywords
ονειρα, μαρια, η καθημερινή, ελλαδα, jeans, νέα, τζιν, print, στυλ, instagram, box, γνώμονα, ant1, σημαίνει, πήχης, πήχη, office, μετρο, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, Ημέρα της μητέρας, κοινωνια, instagram, μποτες, το θεμα, αυστραλια, βημα, γυναικα, δουλεια, εικονες, ζωγραφικη, θεμα, καθημερινη, καριερα, κοντρα, μητερα, μοδα, νησι, ονειρο, πλαισιο, ρουχα, υφασματα, χρωματα, ant1, office, ups, αισθητικη, αξιζει, αρχαια, γεγονος, γινεται, γνώμονα, δαναη, διαστημα, διευθυνση, δικη, δειχνει, εγινε, ευκαιρια, ειπε, ελευθερια, εμπνευση, εργα, εξελιξη, εποχη, ερχεται, εταιρια, εναυσμα, τεχνη, τεχνολογια, ζωη, ζωη μου, ιδιο, η καθημερινή, ηλικια, θυμιζει, ισορροπια, κυκλος, κοσμηματα, λογο, μαγεια, ματια, ματι, ματαιοδοξια, μυστικο, μπορεις, μυαλο, τζιν, ξεκινημα, παντα, παιδι, παιδια, παιδακια, παμε, πήχης, ρομποτ, σιγουρα, συζητηση, συνεχεια, σειρα, συμβολα, σωμα, στυλ, σχεδια, ταυτοτητα, ταση, τυπος, τι ειναι, φυση, φορα, χερι, χαρα, αντρες, αφησες, αρχαια ελλαδα, box, ελληνικα, χωρα, ιδιαιτερα, jeans, κομματι, μεινει, μελετη, πήχη, print, σημαίνει, shirt, ταξιδι, θελω να, γιαγια, υπαρχουν πραγματα
Τυχαία Θέματα