Παιδιά: Tips για την επιστροφή στην καθημερινότητα μετά τις καλοκαιρινές δικοπές!

Ο Σεπτέμβρης είναι πια εδώ και αυτό σημαίνει πως οι καλοκαιρινές διακοπές έχουν τελειώσει. Πώς όμως μετά από το Καλοκαίρι θα μπορέσει το μικρό μου αγρίμι μου να γυρίσει στην καθημερινότητα; Το ίδιο φυσικά ξέρω πως αναρωτιέστε και εσείς για τα δικά σας παιδιά

Σίγουρα μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν και ότι όπως όλα τα πράγματα, θέλει κι αυτό χρόνο και υπομονή αλλά βασίζομαι στο γεγονός ότι τα παιδιά είναι εύπροσάρμοστα

(λέμε τώρα) και κάνω και ένα μεγάλο σταυρό!

Έτσι η επιστροφή ενός παιδιού στη ρουτίνα του μετά τις καλοκαιρινές διακοπές μπορεί να διευκολυνθεί με μερικές στρατηγικές:

Σταδιακή μετάβαση:

Αυτό σημαίνει ότι δεν γυρίζουμε πίσω στο σπίτι μας και αρχίζουμε στρατηγική στρατώνα 8:30 ή ώρα κρεβάτι. Γινόμαστε λίγο πιο ελαστικοί και προσαρμοζόμαστε σταδιακά στη νέα ρουτίνα.

Ειδικότερα για τα παιδιά που θα πάνε σχολείο θα πρέπει να ρυθμίσετε σταδιακά την ώρα ύπνου ακόμα και την ώρα αφύπνισης.

Θέστε ξεκάθαρες προσδοκίες:

Κοινοποιήστε το επερχόμενο πρόγραμμα και τις προσδοκίες στο παιδί, ώστε να ξέρει τι να περιμένει και να μπορεί να προετοιμαστεί διανοητικά μετά τις καλοκαρινές διακοπές.

Ακόμα και στη μικρή μου (1 1/2 έτους) είχα κάνει συζητήσεις ότι σύντομα θα γυρίσουμε στο κανονικό μας σπίτι, ότι θα ξανασυναντήσει γνώριμα πρόσωπα -φίλους, ότι θα επισκεφτούμε γνωστά μέρη κτλ.

Επαναφέρετε τις ώρες γεύματος:

Ααα καλά εδώ δεν ξέρω τι θα κάνω προσωπικά γιατί με δύο μπάνια την ημέρα χάσαμε τελείως το πρόγραμμα φαγητού. Μέγα λάθος που δεν πήρα και το καρέκλακι της με αποτέλεσμα σχεδόν να μην τρώει τίποτα. Οπότε είναι το δικό μου μεγάλο στοίχημα.

Το βασικό ειναι να γίνει επιστροφή στις κανονικές ώρες γευμάτων για να βοηθήσετε στη ρύθμιση του ρολογιού του σώματός τους.

Δημιουργήστε ένα οπτικό πρόγραμμα:

Αυτό μπορεί να γίνει κατανοητό από τα μεγαλύτερα παιδιά. Χρησιμοποιήστε ένα οπτικό πρόγραμμα ή μια λίστα σε ένα πίνακα ή σε ένα χαρτόνι για να περιγράψετε τις δραστηριότητες της ημέρας, παρέχοντας μια αίσθηση δομής.

Ασχοληθείτε με προπαρασκευαστικές δραστηριότητες:

Συμμετάσχετε τους σε δραστηριότητες που σχετίζονται με το σχολείο, όπως η αγορά σχολικών ειδών ή η συζήτηση για τα αγαπημένα τους θέματα, για να δημιουργήσετε ενθουσιασμό και ανυπομονησία για τη νέα χρονιά.

Περιορίστε τον χρόνο οθόνης:

Είναι λογικό τα παιδιά να αφιέρωσαν λίγο παραπάνω χρόνο μπροστά από μια οθόνη στις καλοκαιρινές διακοπές. Μειώστε σταδιακά τον χρόνο οθόνης πιο κοντά στην αρχή της σχολικής χρονιάς για να τους βοηθήσετε να απομακρυνθούν νοητικά από τη λειτουργία διακοπών.

Επανασυνδεθείτε με φίλους:

Κανονίστε ραντεβού παιχνιδιού με φίλους από το σχολείο ή και όχι για να τους βοηθήσετε να ενταχθούν και κοινωνικά αλλά και να θυμηθούν το παιχνίδι στην πόλη.

Θετική Ενίσχυση:

Προσφέρετε μικρές ανταμοιβές ή κίνητρα για να ακολουθήσετε τη ρουτίνα τους και να προσαρμοστείτε καλά.

Υπομονή και ευελιξία:

Κατανοήστε ότι μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να προσαρμοστούν πλήρως τα παιδιά, γι’ αυτό να είστε υπομονετικοί και προσαρμοστικοί κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης.

Κουτί αναμνήσεων:

Για μια όμορφη μετάβαση το να θυμόμαστε τις όμορφες στιγμές των διακοπών είναι απαραίτητο. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί με φωτογραφίες, βίντεος και με διάφορα πράγματα που συλλέξαμε στις διακοπές μας που μπορούν να γίνουν το κουτί αναμνήσεων.

Θυμηθείτε, κάθε παιδί είναι μοναδικό, γι’ αυτό μη διστάσετε να προσαρμόσετε αυτές τις συμβουλές για να ταιριάζουν στην προσωπικότητα και τις προτιμήσεις του δικού σας.

Μια ματιά ακόμα:

Ταξίδι με μικρό παιδί! 7 συμβουλές για να περάσετε τέλεια

Keywords
Τυχαία Θέματα