Η Αγγλία απαγορεύει τα σκυλιά της ράτσας XL Bully

06:48 11/12/2023 - Πηγή: iHunt
Η Αγγλία απαγορεύει τα σκυλιά της ράτσας XL Bully

Μάταια προσπαθούσε να τραβήξει το ζώο μακριά. Τρομοκρατημένος παρακολουθούσε ο 54χρονος τον σκύλο του να δαγκώνει μέχρι θανάτου τον αδερφό του. Τώρα απειλείται και με ποινή φυλάκισης, επειδή δεν μπόρεσε να ελέγξει τον σκύλο του. Και αυτό δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό στη Μεγάλη Βρετανία.

14 Σεπτεμβρίου: Δύο σκύλοι στο Στόουκ πηδάνε από ένα παράθυρο στον κήπο του γείτονα, αρπάζουν έναν άντρα – και τον σκοτώνουν.

4 Οκτωβρίου: Ένας σκύλος επιτίθεται

σε έναν άντρα στο Σάντερλαντ – ο 54χρονος υποκύπτει στα σοβαρά τραύματά του.

Οι περισσότεροι θυμούνται και τον θάνατο του 10χρονου Τζακ στην Ουαλία. Ο Τζακ ήταν στο σπίτι ενός φίλου του από το σχολείο, όπου και δέχθηκε επίθεση από έναν τεράστιο σκύλο ονόματι “Beast” («Τέρας»). Το αγόρι πέθανε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ : Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: Σκυλιά κατασπάραξαν μητέρα δύο παιδιών

Τα σκυλιά που εμπλέκονται σε αυτά τα περιστατικά είναι συχνά τα λεγόμενα XL bully, μια ράτσα που προέρχεται από διασταύρωση πίτμπουλ και τεριέ. Η δημόσια κατακραυγή ήταν τέτοια που η βρετανική κυβέρνηση αναγνώρισε τα σκυλιά αυτά ως ξεχωριστή ράτσα – για να απαγορεύσει αμέσως μετά την πώλησή τους από τις 31 Δεκεμβρίου. Από την 1η Φεβρουαρίου 2024 μάλιστα θα είναι παράνομη και η κατοχή τους, εκτός κι αν ο ιδιοκτήτης μπορεί να αποδείξει πως ο σκύλος είναι ακίνδυνος, οπότε και θα χορηγείται σχετική άδεια. Εν συνεχεία το ζώο θα φοράει φίμωτρο, λουρί και θα στειρώνεται.

Κίνδυνος ευθανασίας για πολλά σκυλιά

Τι σημαίνουν όμως όλα αυτά πρακτικά; Σύμφωνα με το Sky News θα πρέπει να γίνει ευθανασία σε τουλάχιστον 246 σκυλιά, εάν δεν βρουν ιδιοκτήτη πριν από την αλλαγή του χρόνου. Κανείς δεν ξέρει ακριβώς πόσα ζώα αφορά η απαγόρευση. Η κυβέρνηση εκτιμά πως στην Αγγλία και την Ουαλία υπάρχουν περίπου 10.000, ενώ οι φιλόζωοι ακτιβιστές κάνουν λόγο για 15.000 σκύλους. Βασιζόμενο στα στοιχεία της κτηνιατρικής εταιρείας IVC Evidensia, το BBC εικάζει πως υπάρχουν τουλάχιστον 30.000 XL Bullies.

Πάντως, πολλοί αντιτείνουν πως η απαγόρευση δεν θα προστατεύσει πραγματικά τον πληθυσμό. Ο ειδικός Ντέιβ Μάρτιν προειδοποιεί επιπλέον πως είναι πιθανότερο να αυξηθούν οι επιθέσεις σκύλων, εάν θα πρέπει τα ζώα να κρατούνται μόνο στο σπίτι – διότι έτσι δεν θα κινούνται και δεν θα ξεδίνουν καθόλου.

Διαδήλωση στο Λονδίνο κατά της απαγόρευσης της βρετανικής κυβέρνησης για τα XL bullyΔιαδήλωση στο Λονδίνο κατά της απαγόρευσης της βρετανικής κυβέρνησης για τα XL bully

Πολλοί αντιτίθενται στην απαγόρευση της βρετανικής κυβέρνησηςΕικόνα: Thomas Krych/ZUMA Press Wire/picture alliance
Οι φιλοζωικές οργανώσεις φοβούνται πως οι εκτροφείς θα στραφούν σε άλλες ράτσες – όπως στα ποιμενικά Καυκάσου. Αυτά τα ζώα είναι «μεγαλύτερα, δυνατότερα και, εάν δοθούν σε λάθος ιδιοκτήτη, μπορεί να είναι και πιο επικίνδυνα» από τα XL bully, εξηγεί ένας εκτροφέας στο BBC. Ήδη υπάρχουν ολοένα και περισσότερες αναφορές για XL bully που εγκαταλείπονται στην άγρια φύση ή μπροστά σε καταφύγια ζώων. Κυκλοφορούν επίσης βίντεο με «επιχειρήσεις διάσωσης», όπου τα σκυλιά μεταφέρονται στη Σκωτία και πωλούνται εκεί. Η βρετανική κυβέρνηση μπορεί να επιβάλει την απαγόρευση μονάχα στην Αγγλία και την Ουαλία.

Τι ισχύει στη Γερμανία;

Στη Γερμανία το αμερικανικό XL bully δεν έχει ακόμη καταταχθεί ως ξεχωριστή ράτσα, γι’ αυτό και δεν υπάρχει στους καταλόγους με τους επικίνδυνους σκύλους – εν αντιθέσει με ράτσες όπως τα πίτμπουλ, τα μπουλ τεριέ και τα μπουλ τεριέ του Στάφορντσαϊρ. Και στη Γερμανία απαγορεύεται η εισαγωγή τέτοιων σκύλων, δίχως όμως να υπάρχει και ειδικό κανονιστικό πλαίσιο για την εκτροφή τους. Υπάρχουν βέβαια ειδικές προβλέψεις για τέτοια σκυλιά, όπως ότι πρέπει να φορούν φίμωτρο ή να έχει χορηγηθεί άδεια ιδιοκτησίας.

Ορισμένοι αντιτάσσονται στην κατηγοριοποίηση μίας ολόκληρης ράτσας ως επικίνδυνης. Αντιθέτως, θεωρούν πως καθοριστικός είναι ο τρόπος ζωής του σκύλου και πώς αυτός εκπαιδεύεται.

Στη Γερμανία ζουν περισσότερα από 10 εκατομμύρια σκυλιά – ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώνεται από σκύλο είναι μονοψήφιος: 6 θάνατοι καταγράφηκαν το 2020, 5 το 2021 και 4 το 2022. Πάντως, το 2022 μόνο στο Βερολίνο υπήρξαν 490 ελαφρείς και 87 σοβαροί τραυματισμοί από δαγκώματα σκύλων.

Αν και δεν αναγνωρίζεται ως ξεχωριστή ράτσα, το διοικητικό δικαστήριο του Βερολίνου χαρακτήρισε τα bully ως τα πιο επικίνδυνα σκυλιά – κατατάσσοντάς τα βάσει εξωτερικών χαρακτηριστικών στη ράτσα των αμερικανικών Στάφορντσαϊρ τεριέ.

Επιμέλεια: Γιώργος Πασσάς

Πηγή :https://www.dw.com/

The post Η Αγγλία απαγορεύει τα σκυλιά της ράτσας XL Bully appeared first on iHunt.

Keywords
Τυχαία Θέματα