Δυναμώνουμε και συνεχίζουμε

Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Δράσης: "Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα για ανέργους και επαπειλούμενους ανέργους των βιομηχανικών κλάδων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, μέσω της παροχής υπηρεσιών επαγγελματικής συμβουλευτικής, κατάρτισης/ επανακατάρτισης, με στόχο την αναβάθμιση των επαγγελματικών τους δεξιοτήτων" είναι μία πολύ σημαντική ενέργεια του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά.

Εξίσου σημαντική δράση

είναι για τον κόσμο της εργασίας, αλλά και της επιχειρηματικότητας της περιοχής του Πειραιά, που πιστεύω ότι θα σηματοδοτήσει μια νέα αρχή συνεργασίας, συνενοήσης και σύζευξης των προσπαθειών εργοδοτών και εργαζομένων. Πλέον μπορούμε να δείξουμε στην τοπική κοινωνία, αλλά και σε ένα ευρύτερο ακροατήριο που αγωνιά και μάχεται για τη καταπολέμηση της ανεργίας, για την αντιστροφή του οικονομικού κλίματος και την επιστροφή στην ανάπτυξη, τα πρακτικά αποτελέσματα μιας τέτοιας προσπάθειας, όπως η υλοποίηση του συγκεκριμένου Προγράμματος.

Το ΕΒΕΠ με πρωτοβουλία του αείμνηστου Προέδρου Γιώργου Κασιμάτη, με το επιστημονικό δυναμικό στελεχών και συνεργατών του, με τους αναδόχους, με την συνεργασία των ειδικών υπηρεσιών διαχείρισης του ΕΣΠΑ, σχεδίασε και έκανε πράξη ένα σύνθετο και πρωτοποριακό πρόγραμμα κατάρτισης, συμβουλευτικής αναβάθμισης και Πιστοποίησης Τεχνικών Ικανοτήτων, που απευθύνθηκε και κινητοποίησε 1.500 ανέργους και επαπειλούμενους ανέργους, κυρίως της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης του Πειραιά, η οποία πλήττεται έντονα και παρατεταμένα από την αναδουλειά εργοδοτών και ανεργία εργαζομένων.

Μπορούμε σήμερα να ισχυριστούμε ότι αξιοποιήσαμε αποτελεσματικά 7,8 εκ. Ευρώ δημοσίου χρήματος με διαφανείς και αξιόπιστες διαδικασίες, ώστε 1500 εργατοτεχνίτες ενός σημαντικού και έμπειρου τμήματος του παραγωγικού δυναμικού της περιοχής να μπορούν να ανανεώσουν και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σε εννέα ειδικότητες τεχνιτών και κυρίως να πιστοποιήσουν με σύγχρονες διαδικασίες και τα διεθνή πρότυπα της TUV, τις τεχνικές τους ικανότητες. Η σημερινή αγορά εργασίας ενός εξειδικευμένου κλάδου απαιτεί πλέον πιστοποίηση της εμπειρίας με "πιστοποιημένους εργαζόμενους" - "certified workers".

Δεν σας κρύβω ότι τα 7,8 εκ. ευρώ θα προτιμούσα να είναι τζίρος των επιχειρήσεων του κλάδου, εκ των οποίων τα 2 εκ. θα ήταν φόροι, τα 1,8 εκ. ΦΠΑ, τα 2,7 εκ. αμοιβές εργαζομένων και τα υπόλοιπα 1,3 κέρδος για την ελληνική αγορά και τις 300 επιχειρήσεις, που απέμειναν από τις 1700 που αριθμούσαν τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με το μητρώο ναυπηγοεπισκευαστικών επιχειρήσεων του 2013. Σημειώνω ότι το ΕΒΕΠ σύμφωνα με το Πρόγραμμα κατέβαλε ήδη 2,6 εκ. ευρώ στους 1500 ωφελούμενους ως εκπαιδευτικό επίδομα, ενώ αντίστοιχα πληρώθηκαν πλήρως και εγκαίρως όλοι οι ανάλογοι φόροι και εισφορές, υπέρ του Δημοσίου.

Το "ΔΥΝΑΜΩΝΩ, ΣΥΝΕΧΙΖΩ" είναι πρόγραμμα που περιλαμβάνει πολλαπλές δράσεις. Στο πλαίσιο του συνολικά υλοποιούνται αξιόλογες εργασίες υποστηρικτικές της προσπάθειας να διαμορφώσει και να προωθήσει στην πράξη ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την χαρτογράφηση και αντιμετώπιση της ανεργίας στη περιοχή του Πειραιά. Συγκεκριμένα, εκπονήθηκε η "Μελέτη Τάσεων και Προοπτικών Απασχόλησης στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά", ενώ συγχρόνως εκτελείται το έργο "Αξιοποίηση του Εκπαιδευτικού Υλικού του Προγράμματος", το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα, με την χρήση ψηφιακών μέσων, μιας διαρκούς και ευρείας αξιοποίησης της εκπαιδευτικής ύλης που χρησιμοποιήθηκε στην κατάρτιση και στις εξετάσεις πιστοποίησης των τεχνικών γνώσεων.

Είναι γνωστή η πεποίθηση μου, ότι ο Πειραιάς έχει όλες τις δυνατότητες να είναι στην πρώτη γραμμή μιας νέας αναπτυξιακής πορείας της χώρας με σύγχρονο περιεχόμενο, σταθερές βάσεις, αποδοχή και συμμετοχή της κοινωνίας. Η θέση μου είναι ότι η "γαλάζια ανάπτυξη" που επιδιώκει η Ε.Ε. τη νέα προγραμματική περίοδο θα έρθει και πάλι από τον πλούτο της θάλασσας.

Κάθε ιδέα παρέμβασης στα σημαντικά και δύσκολα ζητήματα, όπως η ανεργία και η ανάπτυξη μπορεί να γίνει πράξη χρησιμοποιώντας παραγωγικά τους πόρους που διαθέτουν τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε. Η σωστή αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, κινητοποιεί αξιοπρόσεκτο δυναμικό επιχειρήσεων και στελεχών, προσθέτει τεχνογνωσία, ενθαρρύνει τη συνεργασία εργοδοτών-εργαζομένων στην επίτευξη λύσεων, βελτιώνει πρακτικές, προσαρμόζει αλλαγές, συνδυάζει συνεργασίες και προωθεί πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα.

Τέτοιες πρωτοβουλίες στον Πειραιά το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει. Πρόσφατη είναι η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της ZTE, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρίες τηλεπικοινωνιών στον κόσμο που επίςης σχεδιάζει να επενδύσει στον Πειραιά, δημιουργώντας μονάδα συναρμολόγησης των προϊόντων της. Τα μηνύματα από COSCO και HP επίσης εξακολουθούν να παραμένουν αισιόδοξα για την επιχειρηματικότητα και την εργασία στη πόλη μας.

Το ΕΒΕΠ προτίθεται να συνεργαστεί με όλους τους φορείς, προωθώντας πρωτοβουλίες, ώστε να αναλάβουμε από κοινού τον συντονισμό των φορέων εξεύρεσης εργασίας με αναλυτική χαρτογράφηση και σχεδιασμό μιας στρατηγικής που θα οδηγήσει σε μακροχρόνια εργασιακή ειρήνη. Η καταπολέμηση της πρωτοφανούς ανεργίας στην βιομηχανική περιοχή του Πειραιά, απαιτεί συνεχή συνεργασία και δημιουργική σχέση εργοδοτών και εργαζομένων με σκοπό την επιδότηση της απασχόλησης και όχι της ανεργίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητήςαμε από όλους τους αρμόδιους Υπουργούς τον σχεδιασμό ενός προγράμματος επιχορήγησης των ασφαλιστικών εισφορών με βάση τον αριθμό των ημερομισθίων και όχι τη χρονική διάρκεια της απασχόλησης. Σκοπός του εν λόγω προγράμματος θα είναι να δοθεί κίνητρο πρόσληψης των εκπαιδευμένων και πιστοποιημένων, με επιχορήγηση του μη μισθολογικού κόστους όπου, ως αφετηρία υπολογισμού, θα λαμβάνονται οι αποδοχές που αντιστοιχούν στο βασικό ημερομίσθιο, όπως ορίζεται στην ΕΓΣΣΕ.

Μέχρι το 2009 σύμφωνα με τη τελευταία κλαδική σύμβαση, το μικτό ημερομίσθιο για 6 ώρες εργασίας έφτανε τα 100,8€, ενώ το αντίστοιχο κόστος της επιχείρησης σε 216,31€. Συγκρίνοντας μάλιστα, τις εξαιρετικά υψηλές ασφαλιστικές εισφορές των επιχειρήσεων στην Ελλάδα με 34€/ώρα έναντι 26€/ώρα στην Γερμανία και 8€/ώρα στην Τουρκία, η Ελλάδα, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη άλλοι παράγοντες, κατατάσσεται 20% περίπου ακριβότερη σε σχέση με την Τουρκία και 10% σε σχέση με κάποιες περιοχές ακόμα και τις Γερμανίας.

Υπάρχει ελπίδα και πίστη πως δεν είναι ποτέ αργά για την ναυπηγοεπιςκευαςτική βιομηχανία, να συνέλθει, αφού σύμφωνα με μελέτες, έχει την δυναμική προσφοράς άνω των 10 δις ευρώ ετησίως στην ελληνική οικονομία, αλλά και άνω των 30.000 θέσεων εργασίας. Προυπόθεση είναι να αντιμετωπισθούν σοβαρά οι τρεις σημαντικότεροι παράγοντες που συνετέλεσαν στην διαμόρφωση της ζοφερής εικόνας και απογοητευτικής πραγματικότητας που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος, όπως η ενεργοποίηση των Ναυπηγείων, η επίτευξη εργασιακής ειρήνης και η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και της "φήμης" μας.

Το ΕΒΕΠ σε μία προσπάθεια αναβάθμισης του θεσμικού του ρόλου και επανένταξης του ικανότατου ανθρώπινου δυναμικού στην αγορά εργαςίας, απέστειλε ήδη περίπου 220 επιστολές, ενημερώνοντας έτσι μικρομεσαίες, μεγαλύτερες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις για την διαθεσιμότητα των 1500 πιστοποιημένων εξειδικευμένων εργατοτεχνιτών του Πειραιά. Εκτιμούμε ότι έτσι τεχνίτες εργαλειομηχανών, ελαςματουργοί, ψυκτικοί, συγκολλητές, μεταλλοτεχνίτες, συντηρητές αυτοματιςμών, μονωτές, ξυλουργοί και σωληνουργοί, θα μπορέσουν να αποτελέσουν σημαντικό δυναμικό σε επιχειρήσεις αντίστοιχων κλάδων σε όλη την Ελλάδα, αφού πλέον διαθέτουν ολοκληρωμένη κατάρτιση και πιστοποίηση.

Για το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά, η ανάκαμψη της Ναυπηγικής Βιομηχανίας και η αναβίωση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, αποτελεί ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί από όλους για όλους.

Keywords
Τυχαία Θέματα