Angelina Jolie: Συγκίνηση για τις γυναίκες του Ιράν – Η προσωπική απώλεια που τη σημάδεψε

15:12 8/12/2022 - Πηγή: InStyle

Oι γυναίκες του Ιράν αναδείχθηκαν οι ηρωίδες του 2022 από το TIME και η Angelina Jolie, συνεργάτιδα του περιοδικού, συζητεί με την ακτιβίστρια Roya Piraei, της οποίας η μητέρα, Minoo Majidi, σκοτώθηκε στις εξεγέρσεις τον Σεπτέμβριο, για όλα όσα συμβαίνουν στη χώρα της.

Χιλιάδες συνεχίζουν να διαδηλώνουν κατά του αυταρχικού καθεστώτος. Οι εξεγέρσεις ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο όταν η 22χρονη Mahsa (Jina) Amini πέθανε μετά τη σύλληψή

της από την αστυνομία ηθών του Ιράν, επειδή δεν φορούσε καλά το χιτζάμπ της.

“Αυτή η εξέγερση ξεκίνησε με την απαίτηση της ελευθερίας για τις γυναίκες. Ο θάνατος της Mahsa ήταν σαν μια σπίθα. Αντιμετωπίζαμε πολλά πράγματα, τη διαφθορά σε όλους τους οργανισμούς, στο εκπαιδευτικό σύστημα, στην πολιτική και στην οικονομία, στη διοίκηση- παντού, σε όλα. Τώρα οι εθνικότητες γύρω από το Ιράν είναι ενωμένες. Όλοι οι άνθρωποι θέλουν να πάρουν πίσω τη χώρα τους. Άνδρες και γυναίκες μάχονται ο ένας δίπλα στον άλλο και αυτό είναι τεράστιο πράγμα. Επειδή όλοι ξέρουν ότι η απαίτηση ελευθερίας για τις γυναίκες οδηγεί σε ελευθερία για όλη την κοινωνία” είπε η Roya Piraei.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη TIME (@time)

Η Angelina Jolie έκανε αντιπαράθεση της δικής της μητέρας που πέθανε από καρκίνο με τη μητέρα της ακτιβίστριας που σκοτώθηκε στην εξέγερση λέγοντας. “Έχασα τη μητέρα μου από καρκίνο, αλλά είχα χρόνια να την αποχαιρετίσω. Δεν μου την πήρε άλλος άνθρωπος ούτε επινόησε δικαιολογίες για τη δολοφονία της” επεσήμανε η Χολιγουντιανή σταρ με τη Roya Piraei να σημειώνει: “Η απώλεια είναι σημαντική υπόθεση. Δεν είχα χάσει κανέναν πριν. Αλλά αυτό δεν είναι φυσιολογικό. Όπως είπες, κανείς δεν πήρε τη μαμά σου και είχες τον χρόνο να την αποχαιρετίσεις. Τίποτα σχετικά με τον θάνατο της μαμάς μου δεν είναι φυσιολογικό. Πολλοί άνθρωποι που έχασαν αγαπημένους τους, πιέστηκαν από την ισλαμική δημοκρατία να πουν ψέματα. Κάποιοι από αυτούς φυλακίστηκαν. Έχουν κλέψει ακόμη και τα πτώματα αγαπημένων τους προσώπων“.

Μαχσά Αμινί: Καζάνι που βράζει το Ιράν μετά τον θάνατο της 22χρονης – Ηρωικός ξεσηκωμός για τις γυναίκες της χώρας

H Jolie έκανε λόγο για αδιανόητη σκληρότητα. “Πραγματικά προσεύχομαι για όλο το θάρρος και τις θυσίες, να γεννηθεί κάτι νέο που να έχει φως και ελευθερία”.

@lernerbooks @amnesty @amnestyusa @skylightbooks #knowyourrights #childrights #BeSeenBeHeardPhoto by Rozette Rago

Η 25χρονη Roya Piraei ζούσε με τους γονείς της στην πόλη Kermanshah του Ιράν, όταν άρχισαν οι διαδηλώσεις για τον θάνατο της Mahsa Amini. Στις 20 Σεπτεμβρίου, η μητέρα της Roya, Minoo Majidi, φώναζε συνθήματα με άλλους διαδηλωτές όταν δυνάμεις ασφαλείας σε μοτοσικλέτες την πυροβόλησαν από κοντινή απόσταση βολής. Πέθανε με 167 σφαιρίδια κυνηγετικού όπλου στην πλάτη της. Μετά την κηδεία η Roya εγκατέλειψε τη χώρα και τώρα ζει στη Γαλλία. Η Jolie σημειώνει πως ο θάνατος της μητέρας της Roya “ήταν σαν τυφώνας, πήρε τα πάντα”.

Keywords
Τυχαία Θέματα