Αυτό το ψευτοδημητριακό είναι ο διατροφικός θησαυρός των Ίνκας – Ποια τα οφέλη του στην υγεία μας

09:30 24/6/2023 - Πηγή: InStyle

Η κινόα, είναι μία φυτική υπερτροφή με άπειρα οφέλη για την υγεία μας. Κατάγεται από την περιοχή των Άνδεων στην Νότιο Αμερική και πρωτοκαλλιεργήθηκε από τις φυλές των Ίνκας και των Αζτέκων και η κατανάλωσή της έγινε ευρέως γνωστή 3.000 με 4.000 χρόνια πριν. Πλούσια σε πρωτεΐνες, ήταν η βασική τροφή για τους Ίνκας και ιδιαίτερα για τον στρατό, προκειμένου να τους δίνει ενέργεια και δύναμη.

H Κινόα (Quinoa) είναι γηγενής θάμνος, που καλλιεργείται για τους σπόρους της, οι οποίοι είναι βρώσιμοι. Υπάρχουν τρία είδη κινόας, η άσπρη, η κόκκινη και η μαύρη. Η επιστημονική της ονομασία είναι

Chenopodium quinoa και ανήκει στα ψευδοδημητριακά.

Τα τελευταία χρόνια έχει περάσει και στη Δυτική διατροφή ως «superfood» λόγω της υψηλής διατροφικής της αξίας. Την ίδια ώρα, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) επισήμως έχει δηλώσει ότι το έτος 2013 έχει αναγνωρισθεί ως «Διεθνές Έτος της Quinoa». Επίσης, η NASA την επέλεξε για τη διατροφή των αστροναυτών.

Ποια είναι τα οφέλη της κινόα Δεν περιέχει γλουτένη. Ιδανική για ασθενείς με κοιλιοκάκηΠλούσια σε πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης. Βοηθά τους αθλητές, πριν και μετά την προπόνησηΕξαιρετική πηγή ψευδαργύρου και σιδήρου. Τέλεια τροφή για χορτοφάγους,καθώς αντικαθιστά το κόκκινο κρέας Είναι κατάλληλη τροφή για ηλικιωμένους. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθά στην ικανότητα της μάθησης και της μνήμηςΠλούσια σε φυτικές ίνες. Σύμμαχος στην απώλεια βάρους και ισορροπημένης διατροφής Βοηθά στον έλεγχο της χοληστερόλης, της γλυκόζης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα Είναι πολύ καλή πηγή μαγνησίου, καλίου, μαγγανίου, βιταμινών D, E και του συμπλέγματος ΒΠοιο τσάι σας αδυνατίζει ενώ κοιμάστε – Ενεργοποιεί τον μεταβολισμό, αποτοξινώνει τον οργανισμό

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η κινόα έχει τη μικρότερη πιθανότητα να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις σε σχέση με τα υπόλοιπα σιτηρά. Περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που την κάνουν μια πλήρη πηγή πρωτεΐνης. Επομένως η κινόα είναι μια εξαιρετική επιλογή για χορτοφάγους, για άτομα που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη και δυσκολεύονται να πάρουν αρκετή πρωτεΐνη από τη διατροφή τους αλλά και άτομα τα οποία θέλουν να έχουν ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Η κινόα περιέχει μεγάλες ποσότητες φλαβονοειδών, συμπεριλαμβανομένων της κερκετίνης και της καμφερόλης που έχουν αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες και η συχνή, μικρή κατανάλωσή της (48 γρ. τη μέρα) μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, για καρκίνο του εντέρου και για παχυσαρκία.

Μαγειρεμένο κινόα σε φλιτζάνι των 185 γρ. περιέχει 222 θερμίδες, 8.14 γ. πρωτεΐνης, 3.4 γρ. λιπαρά από τα οποία κανένα κορεσμένα ή trans, 39.4 γρ. υδατάνθρακα από τα οποία τα 5.2 γρ. είναι φυτικές ίνες, 31mg ασβέστιο, 20.76mg σίδηρο, 118mg μαγνήσιο, 281mg φώσφορο, καθόλου χοληστερόλη, και μικρή ποσότητα ωμέγα λιπαρών οξέων.

Πώς να την επιλέξετε και να την αποθηκεύσετε

Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν ρωγμές ή τρύπες στη συσκευασία της κινόα για να μην εισέλθει υγρασία στο εσωτερικό της και να χαλάσει. Αποθηκεύστε την σε ένα αεροστεγές δοχείο και φυλάξτε τη σε δροσερό, ξηρό μέρος όπου μπορεί να διαρκέσει για αρκετούς μήνες.

Πώς να τη μαγειρέψετε

Είναι σημαντικό να ξεπλύνετε τη κινόα καλά με νερό προκειμένου να φύγουν οι σαπονίνες οι οποίες βρίσκονται στο φλοιό της κινόα και έχουν μια πικρή γεύση.

Ωστόσο αν η κινόα είναι ήδη ψημένη στη συσκευασία τότε δεν χρειάζεται ξέπλυμα. Την κινόα μπορείτε να τη βρείτε στα περισσότερα καταστήματα υγιεινής διατροφής, ακόμα και σε πολλές υπεραγορές.

Η διάρκεια ψησίματος της απλής κινόα είναι περίπου 15-20 λεπτά.

Βάλτε 2 φλιτζάνια νερό σε μια κατσαρόλα, αφήστε μέχρι να βράσει καλά το νερό
Προσθέστε 1 φλιτζάνι ωμή κινόα μαζί με λίγο αλάτι ή 1 κύβο από ζωμό λαχανικών
Περιμένετε για 15-20 λεπτά να απορροφήσει το νερό και είναι έτοιμη.

Εμείς σας προτείνουμε να την εντάξετε στη διατροφή σας και να την απολαύσετε σε πλούσιες σαλάτες με καρύδια, αντί για πλιγούρι ή κους κους. Αντικαταστήσετε τη ζωική πρωτεΐνη με την κινόα, τον διατροφικό θησαυρό της Λατινικής Αμερικής.

Διατροφή: Ο δεκάλογος του καλοκαιριού

Keywords
Τυχαία Θέματα